Головна Новини Дайджест 2023 Хто готовий дати бій наркоторгівлі та платити за це мільйони? Журналісти «Грошей» провели розслідування
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто готовий дати бій наркоторгівлі та платити за це мільйони? Журналісти «Грошей» провели розслідування

Анонімного мецената, який оголосив війну наркотикам, спробували знайти розслідувачі з "Грошей".

19 квітня 2023, 11:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:








Хто готовий дати бій наркоторгівлі та платити за це мільйони? Журналісти «Грошей» провели розслідування

Гроші за баригу: Фото: «Гроші»

"Піймай баригу – отримай гроші". Десятки, якщо вже не сотні таких бордів можна побачити в Києві та деяких інших містах України. З них, невідомо хто, але обіцяє щедро платити до 120 тисяч гривень за ділків, що розповсюджують наркоту, і аж мільйони за діючу нарколабораторію. Гроші шалені і от знавці вже готуються до полювання. Програма "Гроші" взялася розслідувати джерела акції "Піймай баригу". 

Валентин Немиря, наркозалежний, проходить реабілітацію

"Це дуже великі гроші, якби це мені таке пропонували, я б здав би. І лабораторію здав би, і баригу здав би"

Хто ж обіцяє мільйони за бариг і лабораторії? І головне – чи не обман це?

Сотні тисяч киян, які щодня бачать рекламу зухвалої акції, зокрема біля будівлі Нацполіції Києва, можуть подумати, що це  урядова програма. Тим більше, що поліцейські до креативу і використання сучасних технологій справді здібні, наприклад, кілька років тому запустили в телеграмі спеціальний чат-бот. Drughunters-ukraine. Сюди треба повідомляти про наркозакладки. Але грошей Нацполіція тут не обіцяє, з винагород хіба анонімність. І як ми з’ясуємо далі, державний чат-бот Drughunters-ukraine ніяк не пов'язаний з акцією "Спіймай баригу". Першим в мережі повідомив про акцію скандальний блогер, одесит Стас Домбровський, це на його ютуб канал веде QR посилання з бігбордів.

"Після анонсу мій дірект був  завалений інформацією про адреси, прізвища, тому зрозуміло, що люди готові брати участь. Нас підтримали десятки відомих людей, авторитети в Україні, бійці з передової, діячі культури, наша ідея чіпляє навіть тих, хто напряму ніколи сам не стикався ц цією проблемою", — розповідає блогер Стас.

Він, виявляється, про проблему наркотиків в Україні знає дуже багато, причому з власного гіркого досвіду. "Я вмер від наркотиків, я був актірован, позбавлення волі, в мене двадцять років  стаж вживання тяжких препаратів, та дев’ять років та дев’ять місяців в мене чистий час. Я займаюся реабілітацією, я консультант з хімічної залежності.  І постійно, кожен день щось роблю для того, щоби не повернутися туди, з чого я вийшов" — каже блогер. Тож боротьба з наркотиками для нього  це не просто хайп і піар.  Домбровський записує для свого ютуб каналу інтерв’ю, зокрема з представниками кримінального світу. Тож сподіваємось, він не тільки володіє інсайдами, але, що називається, "відповідає за базар". Отже, скільки в країні нарколабораторій? "В кожному місті, де є десь сто, двісті тисяч проживає людей, до трьохсот, це п’ять-шість лабораторій. На таке маленьке місто, як Чернівці,   вісім. На Троєщині їх десь двадцять. Це те, що я зі свого досвіду знаю, десь двадцять-двадцять п’ять, тому що я досі спілкуюся з тими людьми, з наркозалежними. В Одесі, Поскот, це посьолок Котовського, це десь  п'ятнадцять, щоби ви розуміли, у нас було ціле селище Палермо, яке торгувало наркотою, і воно є, тільки торгують вже синтетичними наркотиками і не напряму, як раніше через вікно віддавали, а через інтернет", — каже Домбровський. А скільки нарколабораторії приносять кешу чорним ділкам? Стас Домбровський запевняє, що це величезний об’єм неконтрольованих грошей, не менше трьох-чотирьох мільярдів євро на місяць лише у одного масового бариги, який має мережу.

Шокуючі цифри, в які одразу важко повірити, і сумні факти про стан боротьби з наркотиками в Україні добре відомі також Дмитру Костякову, який професійно займається реабілітацією наркозалежних. "Ви навіть не уявляєте собі, наскільки багато магазинів в Києві, дуже багато, їх тисячі і вони з'являються кожен день. Є спеціальні боти, вони одразу показують, де ви знаходитесь і які магазини тут працюють і де можна в радіусі кілометра знайти закладку, якщо заплатиш гроші", — каже Дмитро і запевняє, боротися з цим справді потрібно усіма доступними методами, зокрема і мотивуючи українців за гроші здавати бариг.

"Я вважаю, що це ефективно, наш народ вже втомився від того, що коїться. По-перше, це цікаво, це якась пригода і це якась дія, а у нас народ дійовий, бо йде війна, в нашому часі це, я вважаю, що дуже дієво", — каже Дмитро Костяков.

Так само вважає і наркозалежний з понад десятирічним досвідом Валентин, який зараз проходить реабілітацію. "Коли я в активному був вживанні, то звісно, що я не хотів би здавати свого постачальника. Але на цей момент я тверезий, я розумію – це смерть, яку продають нашим друзям, моїм дітям. Якби я знав, де барига, я би повідомив правоохоронні органи. Може, це не по-пацанськи, але це позиція здравомислячого чоловіка".

Загалом нелегальне розповсюдження наркотиків в Україні серйозною проблемою вважають 75 відсотків громадян. Такі дані дослідження, яке на початку квітня провела Українська соціологічна платформа. Окремо людей питали і про ідею здавати бариг за кеш. Результати такі: 17,5 відсотків взяли би участь у затриманні нелегальних торгівців, 12,3 взяли б участь у фінансуванні, донатили б у фонд, 40,8 відсотка поширювали б інформацію про цю ініціативу, 61,8 відсотка загалом підтримали б морально. І ці результати наочно засвідчують – наркотикам треба дати бій. Але нарешті давайте дізнаємось, хто у цей гучно анонсований бій поведе український народ. Питаємо прямо в одесита Домбровського, хто вигадав це і хто платить.

Стас Домбровський, блогер

"Я не розкриваю поки ім’я головного мецената, ви дізнаєтесь це з найближчого його інтерв’ю. Чекайте, подробиці того, як працює схема , деталі акції, теж все розкаже"

Попри таку інтригуючу таємничість зараз, раніше той же Домбровський в інтерв’ю ЗМІ повідомляв, що винагороду платитиме меценат і бізнесмен Єгор Левченко, який зараз проживає в Мексиці. Хто він такий?  

Офіційних даних в нас поки що немає. А от на різних маловідомих сайтах дещо є. З одного боку, як пишуть, є Єгор Левченко, якого нібито звинувачують у наркоторгівлі, мовляв, керував наркоугрупуванням в Україні. З іншого боку, пишуть Єгор Левченко – бізнесмен, меценат, який допомагає простим українцям і військовим, за що отримував відзнаки і грамоти від них, і від військових, навіть від розвідки і від відомих медиків. Що з цього правда, чи це одна і та сама людина, — блогер обіцяє багато цікавих відповідей в інтерв’ю з організатором акції. Але вже зараз запевняє, що акція не має жодного політичного забарвлення, тим паче, немає жодного стосунку, як пишуть в деяких коментарях, до перерозподілу бізнесу.

Тримає інтригу і відомий столичний адвокат Андрій Кузьменко, який захищав і захищає в судах багатьох топ-можновладців, а тепер, виявляється, залучений і до акції "Спіймай баригу". Але і він не каже прямо, хто є меценатом цієї акції. "Це громадянин України і незабаром широке інтерв’ю з цією особою, яка розкаже всі подробиці щодо акції, і як ця ідея прийшла взагалі. Тому я прошу дочекатися, це буквально декілька днів і буде відомо, хто ця особа", — каже Кузьменко. Адвокат запевняє, що допомога автора акції Україні вимірюється вже сотнями мільйонів гривень і таких відзнак і грамот насправді вже багато, але питання, де ж ця людина? І чи насправді у неї проблеми з законом?

Зараз у зв’язку з деякими питаннями він знаходиться за межами держави, проте це питання часу. Є деякі питання як будь-якого бізнесмена, проте на сьогоднішній день ці питання вирішуються в законодавчому руслі, тому я думаю, що суди в Україні поставлять крапку з цього приводу", — каже адвокат. Хай там як, на перебіг самої акції, каже адвокат, це не впливатиме, більше того, він звертає увагу на те, що всі дії відбуваються виключно згідно з законодавством України і виключно з плідною співпрацею з правоохоронними органами України.

Тож чекати залишилося недовго, організатори обіцяють старт загальноукраїнської акції "Спіймай баригу – отримай кеш"  вже першого травня. Запевняють, працюватимуть виключно за законом і головне – дійсно платитимуть обіцяні великі гроші з метою очищення України від наркоманії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!