Головна Новини Дайджест 2023 Компанії в Україні та окупованому Криму продовжують приносити прибутки екс-власнику “Дельта-Банк” - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Компанії в Україні та окупованому Криму продовжують приносити прибутки екс-власнику “Дельта-Банк” - ЗМІ

Екс-власник ПАО «Дельта-банк» Микола Лагун, який може біти причетним до нецільового використання $1,5 млрд, намагається через суд визнати себе “неплатоспроможним” в Україні, перебуває за кордоном та орендує квартиру в елітному будинку у Відні (Австрія)

13 жовтня 2023, 15:22
Поділіться публікацією:








Компанії в Україні та окупованому Криму продовжують приносити прибутки екс-власнику “Дельта-Банк” - ЗМІ

Лагун проживаэ у Выдны та намагаэться визнати себе банкрутом в Україні

Як зясували журналісти “Апостроф TV”, після банкрутства “Дельта-Банку” у 2015 році, Микола Лагун перереєстрував низку своїх компаній, зокрема “Вудрест”, “Цитадель Холдинг Україна”, “Кліффей”, “Консепт Холдинг”, “Черніград”, “Крем-1”, “Графіті-2” (колишня “Екоінжинірінг”) тощо на кіпрські офшори і номінальних бенефіціарів, серед яких — Елені Лаоу, Іоанна Чараламбоус. Втім, начебто фактичною власницею компаній, ще вчора напряму повʼязаних із колишнім банкіром, залишається “Компанія з управління активами “Скай Кепітал Менеджмент” (до осені 2014 року — “Дельта-Капітал”), власником якої, згідно з відкритими реєстрами, є давній партнер Миколи Лагуна — Вадим Сергієнко. Водночас, як стверджують журналісти-розслідувачі, відчуження корпоративних прав так і не відбулося, оскільки "реальних" коштів за їхнє набуття Сергієнко не сплачував. До слова, за результатами 2022 року вартість активів КУА “Скай Кепітал Менеджмент” склала понад 426 млн грн. 

“Скай Кепітал Менеджмент” брала активну участь в оборудках із перепродажем права стягувати борги за кредитним зобов'язанням перед ще однією фінустановою Миколи Лагуна — “Омега Банк”. Начебто саме ця схема продовжувала приносити Лагуну доходи, навіть після банкрутства банку. Реалізовувати схему допомагала фінансова компанія “Іпотека Кредит”, яка так само на 100% належала Миколі та Антоніні (ред. — сестра екс-власника “Дельта-Банку) Лагунам” — мовиться у розслідуванні. 

Продовжує функціонувати та приносити прибутки і бізнес Миколи Лагуна у тимчасово окупованому Криму. Там, за даними журналістів, екс-банкір володіє ЖК “Солнечный” у Ялті, сільськогосподарським виробничим кооперативом "Черноречье" та близько тисячі гектарів землі, які здає в оренду сільгосппідприємству ООО “Севастопольский”, що теж належить Лагуну. Останнє у 2014 році перереєстрували за законодавством РФ, відтак зберегти право власності на угіддя та акції самої компанії Микола Лагун міг лише за однієї умови — маючи громадянство Росії. 

“Сліпа Феміда”: як Господарський суд “не бачить” приховані активи Миколи Лагуна 

Юристи “Апостроф TV” нарахували вже з півдесятка порушень, яких, на їх особисте переконання, припустився суддя Господарського суду — Микола Пасько. Зокрема, той не запросив на засідання у справі про “банкрутство” Лагуна жодного з його кредиторів. Крім того, не згадав ані їхні назви та імена, ані суму боргів у своїй ухвалі. 

“Очікувано, що невдовзі суд введе мораторій на задоволення вимог кредиторів до екс-власника “Дельта-Банку”, а Микола Пасько стане єдиним, хто розглядатиме усі позови до Лагуна в межах справи про банкрутство. Відтак, оголошення останнього неплатоспроможним дасть можливість Миколі Лагуну вже за рік звільнитися від будь-яких претензій кредиторів” - йдеться у розслідуванні. 

Журналісти стверджують, що Господарський суд Києва оборудки з корпоративними правами Миколи Лагуна досліджує неохоче, хоча багатомільйонні прибутки та приховування активів могли б стати обґрунтованою причиною для відмови колишньому власнику “Дельта-Банку” у визнанні його неплатоспроможним. За підрахунками розслідувачів, Микола Лагун тільки державним установам (Нацбанк, Ощадбанк, Державний експортно-імпортний банк) винен близько 8 млрд грн. Більшу частину (6 млрд грн) екс-банкір намагається списати шляхом оголошення свого “банкрутства”. Загалом протягом більше десяти років своєї діяльності Микола Лагун міг нанести Україні та її громадянам, які були вкладниками “Дельта-Банку”, шкоду на суму понад $1,5 млрд. 


“Банкір із нетрів”: де та як живе екс-власник “Дельта-Банку” 

“Неплатоспроможний” Лагун оселився в одній із найдорожчих європейських столиць — австрійському Відні. Там, як стверджують журналісти, екс-банкір орендує чималу квартиру в елітному будинку, пересувається на люксовому авто та має велику кількість охоронців. Крім того, Миколу Лагуна нещодавно помітили у респектабельному ресторані в Монако. Водночас сам екс-власник “Дельта-Банку” у своїй позовній заяві про “банкрутство” згадує “Дельта-Банк” як єдиний актив, що приносив йому прибутки. 

“Не зовсім схоже на життя “банкрута”, що рахує кожну копійку, аби розрахуватись з шаленими боргами” - пишуть журналісти. 

Про те, як колишній банкір, якого звинувачують в особливо тяжких злочинах, намагається уникнути кримінальної відповідальності – розслідувачі “Апостроф TV” обіцяють розповісти згодом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Вася

15 жовтня 2023, 17:33

Так даже не сомневайтесь, что у них получится, все порешают и скоро банкрот Лагун откроет новый банк! Велкам со своими денежками)))

Катя

15 жовтня 2023, 17:31

У меня слов нет, какой беспредел!!!

Іван

15 жовтня 2023, 17:00

А двісті годинників? Це ким треба бути?

Федор

15 жовтня 2023, 16:27

Лагуна – в тюрьму!

Сергей

14 жовтня 2023, 16:26

Ну так а реально народ за лохів тримають – чувак накрав мільярди доларів, живе у Відні – і все всім прощає. Я взагалі не здивуюсь, якщо його таки зроблять банкрутом, за таке рішення можна трохи поділитись зі своїх мільярдів

Саша

14 жовтня 2023, 15:55

Это вообще не смешно. В стране война, ходим попрошайничаем по миру, выпрашиваем по миллиону у кого-нибудь. А тут ворюга, имущества – до фига, так мало того что дали сбежать, так еще и банкротом объявить собираются. Как такое может быть???

Слава

14 жовтня 2023, 15:23

Так а ви вкурсі, шо на нього ще й кримінальні справи відкрито, і була постанова на арешт, і шось йому це не помішало виїхати

Нікіта

14 жовтня 2023, 14:01

З Лагуна роблять банкрута, а з народа – ідіотів, типу війна і можна втиху порєшать.

Валентин

14 жовтня 2023, 13:40

Я б на місці цих вкладників, яких Лагун кинув, вийшла б 17 числа під суд і спитала б, який з нього банкрут. Людина, яка кинула тисячі людей, пенсіонерів, жирує, а з нього роблять банкрута, ну цирк!

Petr

14 жовтня 2023, 13:27

Не хвилюйтесь, суди наші повірять . За якусь частинку від міліарда

Павел

14 жовтня 2023, 12:15

Безкарність тягне нові злочини. Вкрав мільярди, якщо не заставлять повернути, вкраде ще в 10 разів більше

Олександр

14 жовтня 2023, 11:08

Якби не війна, то вже б на Майдан вийшли, чесне слово. Борці з корупцією як грабували народ, так і грабують.

Николай

14 жовтня 2023, 09:23

Между прочим, про Монако правда, мой брат его реально видел в ресторане в Монако, 16 августа сидел там, ужинал. И ниче, банкротом теперь станет, нормально.

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!