Головна Новини Дайджест 2021 Кримінальний авторитет Тамаз Сомхішвілі намагається відсудити у Києва 4 мільярди
commentss НОВИНИ Всі новини

Кримінальний авторитет Тамаз Сомхішвілі намагається відсудити у Києва 4 мільярди

В Україні Сомхішвілі замішаний у схемі, за якою з бюджету Києва намагаються відсудити $98,5 млн як «компенсацію збитків»

24 листопада 2021, 17:45
Поділіться публікацією:
Кримінальний авторитет Тамаз Сомхішвілі намагається відсудити у Києва 4 мільярди

Тамаз Сомхішвілі. Фото: з відкритих джерел

Тамаз Сомхішвілі. Досьє

Російський і грузинський бізнесмен, один із найвпливовіших особистостей у кримінальнлому світі РФ. У певних колах його називають Тамазом Тобольським. В Україні відомий як організатор схеми, що містить ознаки шахрайства, з отримання з бюджету Києва "компенсації" у розмірі $100 млн – за розірвання інвестиційної угоди про реконструкцію Харківської площі столиці, роботи в рамках якої компанія Сомхішвілі навіть не розпочинала.  

Початок кримінального шляху

Тамаз Сомхішвілі розпочинав злочинну діяльність у Грузії, а відомим у кримінальних колах став як "Тамаз Тобольський", лідер західносибірської ОЗУ. 

Сомхішвілі називали людиною російського авторитетного злодія в законі Діда Хасана (він же Аслан Усоян), а після його смерті – його спадкоємця – Шакро Молодий (він же Захар Калашов). Сомхішвілі є представником Шакро в Україні та Грузії.  

На початку 90-х років минулого століття Тамаз переїхав із Тобольська до Когалого і там став "правою рукою" іншого злодія в законі – Богомола (він же Геннадій Богомолов). Сомхішвілі контролював нафтову компанію "Когалимнафтогаз", яка пізніше змінила назву на "Лукойл".     

Кар'єрний ріст

Тамаз Сомхішвілі за фахом – шкільний вчитель. Його перше місце роботи – генеральний директор компанії "Лукойл", потім – керівник "Лукойл Маркетс" та "Роснефтеекспорт". Разом з олігархами та акціонерами "Лукойл"    Вагітом Алекперовим та Леонідом Федуном Сомхішвілі числиться серед засновників елітарного тенісного клубу.

Затримання шефа

2005 року іспанські спецслужби організували спецоперацію, в рамках якої затримали Шакро Молодого. За відмивання грошей його відправили до в'язниці на 7,5 років. Поки шеф був за ґратами, злочинним бізнесом керував Тамаз Тобольський.

У Грузії         

Наколоні гроші дозволили Тамазу Сомхішвілі увійти до списку найбагатших людей Грузії. За різними оцінками його статки оцінюються мінімум у $335 млн. На батьківщині Тамазу належить бізнес-група "ТС Холдинг". До неї входить понад десяток місцевих компаній. У Грузії Сомхішвілі прославився тим, що став власником одного з найрозкішніших особняків у Тбілісі, площею 8 тис. кв. м. ЗМІ припускали, що будівлю володіє Шакро Молодий, але виявилося, що його побудував для себе його помічник Тамаз Сомхішвілі.      

В Україні

У нас у країні Сомхішвілі замішаний у схемі, за якою з бюджету Києва намагаються відсудити $98,5 млн як "компенсацію збитків".    Його компанія ТОВ "Київ Термінал" виграла конкурс на реконструкцію Харківської площі. Але жодних робіт не вела. 2013 року інвестдоговір розірвали. Компанія Сомхішвілі подала до суду на КМДА з вимогою компенсувати збитки на 671 млн грн. Дивно, але Господарський суд Києва задовольнив позов. КМДА виграла апеляцію, але скандально відомий суддя Григорій Мачульський повернув справу на апеляцію. Сомхішвілі надіслав президенту та Кабміну листи з пропозицією "відшкодувати збитки" його компанії. Що цікаво, представлявся Сомхішвілі "британським інвестором".     

Віктор Гліба, колишній заступник головного архітектора столиці України, називає такі дії – аферою Черновецького та грузинських злодіїв у законі. Докази, що компанія Тамаза Сомхішвілі зазнала збитків, так і не надала, навіть не розробила проект реконструкції.     

Хобі

Захоплюється стріляниною. У 2017 році його обрали президентом Федерації стрілянини Грузії.    

Офіційна біографія Тамаза Сомхішвілі

Народився у Грузії 1957 року. Навчався у Тобольському педінституті, Тюменському держуніверситеті, Національній академії економіки та держуправління за президента РФ.

Працював генеральним директором "Лукойл" (1992-1993 роки), комерційним директором "Лукойл Маркетс" (1993-1999), гендиректором "Роснафтоспорт" (1995-2008), є засновником Danao Engineering (2001-2005), акціонером (2004-2005), членом правління Сільськогосподарської інвестиційної компанії Agroco (2002-2008).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!