Головна Новини Дайджест 2021 Як підприємцям захиститися від неправомірних дій? Відповідає Павло Барбул
commentss НОВИНИ Всі новини

Як підприємцям захиститися від неправомірних дій? Відповідає Павло Барбул

Павло Барбул розповів про те, як ФОПи можуть відстояти свої права

9 липня 2021, 10:18
Поділіться публікацією:
Як підприємцям захиститися від неправомірних дій? Відповідає Павло Барбул

Як захиститися підприємцям. Фото з відкритих джерел

Підприємці, особливо малі, стикаються з купою проблем, як очевидних (гроші, конкуренція, попит і т.д.), так і тих, з якими не хочеться миритися (корупція, раптові перевірки, необґрунтовані штрафи). Чи може підприємець захистити свої права, якщо їх порушують, наприклад, посадові особи?

Розмова на тему того, як ФОПи можуть відстояти свої права, підтримав Павло Барбул, бізнесмен і один з найуспішніших молодих топ-менеджерів України. Павло отримав чудову освіту в галузі міжнародного права і безпосередній досвід юридичної практики. Далі пішла стрімка кар'єра в "Укроборонпрому" і посаду директора "Спецтехноекспорту", підприємства, що відповідає в "Укроборонпрому" за зовнішню торгівлю. Після відходу з поста керівника "Спецтехноекспорту" Павло Барбул повернувся в бізнес і зайнявся консалтингом в юридичній галузі.

Павло Барбул: Хто "вставляє палки в колеса" ФОПам?

Згідно зі статистикою юридичних та інших недержавних організацій, що захищають інтереси бізнесу, більша частина скарг, які надходять від підприємців, стосується податкової служби. Решта — скарги на правоохоронні органи, держслужби та місцеві органи самоврядування. Павло Барбул зазначає, що найпоширеніші проблеми підприємців — неправомірні штрафи, необґрунтовані відмови в реєстрації або видачі ліцензій, корупція.

Перемогти корупцію в Україні — це мрія чи все-таки реально? Що може зробити для цього підприємець?

Павло Барбул: Найкраще, що може зробити проста людина і будь-який підприємець для протистояння корупції — не давати хабар. Одна з основних причин процвітання корупційних схем в Україні — багатьом простіше заплатити жадібному чиновнику, ніж розв'язувати питання в законному порядку. Поки мислення людей буде таким — проблема корупції не зрушиться.

Але що робити, якщо чиновники відкрито натякають, що ваш питання не вирішиться без "додаткового стимулювання"?


Павло Барбул: Якщо у вас вимагають хабар, варто спробувати захистити свої інтереси. Наприклад — записати розмову на диктофон і в процесі постаратися чітко озвучити, чого від вас вимагають. Якщо хитрий чиновник пише потрібну суму на папірці — варто її зберегти. Все це можна надалі використовувати як докази при подачі заяви в правоохоронні органи.

Проблема корупції широко відома і зрозуміла. Але чи не можуть принести проблеми ті, хто діють, здавалося б, в рамках закону? Тут все не так однозначно.

ФОПам зараз і так досить непросто виживати у зв'язку з пандемією і кризою. Яких нових труднощів можуть очікувати підприємці в цьому році?

Павло Барбул: Швидше за все — перевірок. Практично весь минулий рік в Україні діяв мораторій на податкові перевірки. Таким чином уряд вирішив підтримати інтереси бізнесу під час карантину. Але зараз карантинні заходи послабили, а в бюджеті — дефіцит, тому податкові перевірки з високою ймовірністю відновляться.

А чи може держслужба прийти з позаплановою перевіркою?


Павло Барбул: Будь-яка державна служба, яка здійснює планові перевірки, може прийти та з позаплановою. Предмет нагляду в цих випадках один і той же, основна різниця в тому, що про позапланову перевірку на підприємстві не повинні знати заздалегідь. Як правило, приводом є якесь порушення, яке необхідно усунути.

Що робити, якщо до вас на підприємство приходять з будь-якої перевіркою? Павло Барбул нагадує, що на цей випадок існує чіткий алгоритм дій, який допоможе захистити себе від порушень.

1. Якщо на підприємстві є співробітники — проінструктувати їх щодо того, як діяти в разі перевірки.
2. По можливості — включити відеокамери / диктофон для фіксування дій перевіряючих (попередньо поінформувавши їх про це).
3. Вимагати у перевіряючих всі необхідні документи (службові посвідчення, накази та документи, в яких значиться підставу і предмет перевірки). Записати всі необхідні дані. У разі відсутності необхідних документів і підстав для перевірки ви маєте повне право відмовити в допуску.
4. Відповідайте на питання обережно, уважно стежте за діями перевіряючих, фіксуйте їх.
5. Вимагайте документ про результати перевірки — акт або довідку, уважно ознайомтеся з ним.
6. При наявності зауважень з приводу дій перевіряючих або результатів перевірки, обов'язково внесіть їх в акт.

Якщо ви не згодні з ходом або результатами перевірки — ви маєте повне право підписати акт із запереченнями. Для цього необхідно вказати, що ви розписуєтесь тільки в отриманні акту, але з вмістом не згодні. Павло Барбул нагадує, що вивчати такі документи потрібно дуже уважно. Якщо ви просто ставите свій підпис, то автоматично погоджуєтеся з тим, що написано в акті, і оскаржити рішення надалі буде вкрай складно.

Чи можливо добитися справедливості у держави?

Нерідко бувають випадки, коли, наприклад, податкова чи інша держслужба виписує штраф, з яким підприємець не згоден. Як діяти в такій ситуації?

Павло Барбул: В першу чергу — переконатися, що у вас дійсно все в порядку і ви не порушували ніяких норм чинного законодавства. Якщо ви впевнені, що рішення держорганів неправомірно — ви можете оскаржити його в адміністративному або судовому порядку.

Павло Барбул коротко розповів, як діяти в такій ситуації. Для того, щоб оскаржити рішення в адміністративному порядку, необхідно подати письмову скаргу до вищестоящого державний орган. Разом зі скаргою необхідно також подати завірені копії документів та будь-які інші докази, які ви вважаєте за необхідне надати. Перевага такої процедури в тому, що ви можете розв'язувати питання в чіткі терміни та уникнути судових витрат.

На ділі ж, багато підприємців стикаються з тим, що адміністративні скарги задовольняють рідко, — каже Павло Барбул.

Наступний крок — подати позов до суду. Такими питаннями зазвичай займаються адміністративні суди, і ви можете звернутися в найближче судова установа за місцем проживання. Для цього доведеться сплатити судовий збір та, можливо, витратитися на професійного юриста. Павло Барбул вважає, що допомога хороших юристів може обійтися недешево, але це суттєво підвищить шанси виграти справу.

Павло Барбул також зазначив альтернативний варіант — звернутися до наглядової ради бізнес-омбудсмена. Це незалежна організація, яка захищає інтереси бізнесу перед державою. Підприємець може подати скаргу про неправомірні дії з боку державних органів або місцевої адміністрації. Це можна зробити в тому випадку, якщо ще не було винесено рішення суду.

Чи можливо таке, що в конфлікті з держорганами не правий сам підприємець?


Павло Барбул: Зрозуміло, виключати таку ситуацію теж не можна. Бувають випадки, коли підприємці не дотримуються якісь норми або вимоги просто тому, що недостатньо про них знають. Природно, це не звільняє від відповідальності.

Які підприємці найчастіше стикаються з несправедливістю з боку держави?


Павло Барбул: Зрозуміло, більше проблем у малого і середнього бізнесу, особливо у дрібних підприємців. Власники великого бізнесу, стикаючись з проблемою, можуть найняти цілу команду юристів і відстояти свої права. Підприємствам поменше вже складно, тим більше що їх інтереси часто не враховуються навіть на рівні складання законів.

Очевидно, що боротися з існуючою системою складно. Чи є у підприємців спосіб запобігти цим труднощі та уникнути виплат штрафів, розглядів або необхідності давати хабарі?


Павло Барбул: Те, що необхідно всім, в тому числі підприємцям — це знати свої права. Також доведеться орієнтуватися в чинному законодавстві. Це непросто, оскільки норми та закони зараз змінюються постійно. Але чим вище поінформованість — тим простіше жити і працювати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!