Головна Новини Дайджест 2024 Як росіяни намагаються потрапити в українську оборонку
commentss НОВИНИ Всі новини

Як росіяни намагаються потрапити в українську оборонку

Росія намагається потрапити до сфери українського оборонно-промислового комплексу, завдяки критиці контрактів на поставки озброєння.

27 лютого 2024, 09:05
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:
Як росіяни намагаються потрапити в українську оборонку

INKAS. Фото з відкритих джерел

На третьому році повномасштабного вторгнення в Україну у вкрай чутливій сфері постачання продукції воєнного призначення хоче працювати, не відчуваючи жодних перешкод, компанія з російським корінням.

В Києві по вулиці Предславинській зареєстроване товариство з обмеженою відповідальністю УкрАрмоТех. Керує товариством, за відкритими даними сайту YouControl, Геннадій Хіргій. ТОВ має засновників з українським громадянством, які мешкають на території України. Серед видів діяльності – технічне обслуговування і ремонт автотранспортних засобів та виробництво військових транспортних засобів. Зокрема, бронеавтомобілів, призначених для експлуатації на передовій в умовах війни.

Компанія працює, з-поміж іншого, за державними угодами. Так, 2023 року УкрАрмоТех виконала контракт з Державною прикордонною службою України на виробництво 50 бронеавтомобілів. Контракт було повністю виконано в січні 2024 року. Зі зрозумілих причин умови цього контракту мають гриф "Для службового користування". 

Угоду було виконано, прикордонники претензій до постачальника не мали. У лютому 2024 року на адресу Держприкордонслужби надійшов лист від ТОВ "ІА "Стоп Корупції ТВ". Антикорупціонерів зацікавило, чи справді було укладено контракт між ДПС та УкрАрмоТех і на яких умовах.

Нагадаємо, що зазначений контракт має закритий характер, тобто його умови не розголошувалися. У зв’язку з цим постає питання, яким чином інформація по цьому контракту стала відома необмеженому колу осіб. Чи не було порушене законодавство про державну таємницю і хто міг "злити" умови постачання продукції військового призначення? Чи не отримав через цей витік інформації ворог потрібну йому інформацію?

У відповіді ТОВ "ІА "Стоп Корупції ТВ", яка є у розпорядженні журналістів порталу Коментарі, зазначено про компанію Інкас Дубай, яка заявляє нематеріальні права на автомобілі від УкрАрмоТех і має намір звернутися із цього приводу до суду.

Згадана у листі "Стоп Корупції" фірма Інкас Дубай має офіс у Об’єднаних Арабських Еміратах, сайт на домені "ru", однак немає представництва на території України. 

лист

Фірма з Еміратів, ймовірно, ховається за чужим іменем. Походження бренду INKAS вказує, що ця торгова марка належить компанії з Канади. Свого часу вихідці з росії заснували в Канаді фірму INKAS із випуску броньованої техніки. Вона працює дотепер.

Узбецький бізнесмен Улугбекхон Максумов (детально про нього далі), начебто, пообіцяв канадцям представити продукцію їх канадського підприємства INKAS на виставці озброєнь IDEX в ОАЕ. Після закінчення виставки Улугбекхон Максумов, ймовірно, зумів скопіювати бронеавтомобілі канадської INKAS в Еміратах.

Після цього угоди щодо використання торгового знаку з компанією із ОАЕ були розірвані справжніми власниками, тож торгової марки Інкас Дубай у правовому полі не існує. Але через те, що Арабські Емірати у вирішенні бізнесових суперечок керуються нормами мусульманського законодавства, INKAS Канада не може у правовий спосіб заборонити Інкас Дубай використовувати свій торговельний знак і назву. Канадцям лишається заявляти, що вони не несуть відповідальності за стосунки з компанією, яка згідно з європейськими законами використовує чуже ім’я.

picture

Єдине, що змогла зробити INKAS Канада, — це отримати блокування соціальних мереж і сайту свого клону. Ймовірно, тому Інкас Дубай не має соціальних мереж під однойменним брендом. При цьому діє сайт дубайської компанії, зареєстрований на домені "ru": https://inkasvehicles.ru. Паралельно Інкас Дубай використовує інший домен – Арабських Еміратів, "ae": https://inkas.ae

Відповідно до публічної інформації, у склад еміратської Inkas Group DMCC входять два основні підприємства: Gulf Auto Trading FZE і Inkas Vehicles LLC. На сайтах компанії відсутня інформація, щодо реєстрів і коду компанії, що робить неможливою її перевірку.

Також немає інформації щодо закупівель, контрактів, конкретних отримувачів продукції підприємства. Інформація щодо країн з якими компанія співпрацює, є такою: фірма експортує в більш ніж 20 країн, включаючи США, країни СНД, Близького Сходу, Африки і Південно-Східної Азії. Ця інформація міститься чомусь на українському інтернет-майданчику пошуку роботи від такої собі HR-менеджерки еміратської INKAS Калашнікової Наталі.

Тож ідеться не лише про можливо захоплену назву у канадської компанії: Інкас Дубай має сумнівну репутацію, пов’язану зі спробами уникнення санкцій та співпраці з країнами, визнаними міжнародним співтовариством як держави-терористи, та з представниками визнаних терористичними спільнот. Ідеться про роботу Інкас Дубай у країнах СНД, у тому числі Білорусі й Чечні. Зокрема, ще з 2014 року керівництво Інкас Дубай вживало заходів для постачання бронетехніки терористам із так званих "ЛДНР".

Не дивно, що серед ключових фігур, пов’язаних з Інкас Дубай, на поверхню спливають неоднозначні імена. У числі інвесторів проектів Інкас Дубай – одіозний Адам Делімханов, який в Україні перебуває в розшуку. Він є поплічником Рамзана Кадирова та депутатом державної думи росії, 2022 року брав участь у збройному вторгненні до нашої країни, неодноразово був помічений у складі кадировських банд під час захоплення Маріуполя.

Засновником Інкас Дубай (володіє 51% компанії) є 44-річний уродженець Узбекистану, громадянин цієї країни, а заодно й росії Улугбекхон Максумов. Бізнесмен у 2007 році потрапив до Ферганського міського суду (Узбекистан) за шахрайство, а від ув’язнення за цією та іншими справами врятувався, втікши до ОАЕ як турист. 2018 року намагався побудувати в Узбекистані завод із виробництва бронеавтомобілів. Провалу спроби прислужилася низка публікацій в узбецьких медіа з викриттям діяльності Максумова. Зокрема в інтернеті, можна знайти інформацію, що "Шахрай хотів легалізуватися в Узбекистані через інвестиції".

У ній ідеться: "В ОАЕ, втершись у довіру до заможних людей з колишнього СРСР, він банально "кидав" їх на гроші... Виробництво бронеавтомобілів – також результат шахрайства".

Також матеріал про біографію Максумова вийшов на сайті centralasia.nedia під назвою "Миллионера из Ферганы, намеревавшегося построить завод бронеавтомобилей, обвиняют на родине в мошенничестве".

Узбецькі розслідувачі пишуть: "Географічне розташування Дубая сприяло тому, що зібрані "на коліні" бронеавтомобілі знайшли попит у терористів ІДІЛ та аналогічних угруповань, що діють на території Сирії та Іраку. Побічно це підтверджує і сам Улугбек Максумов, розповідаючи, що американські й російські виробники подібної техніки вимагають у потенційного покупця цілого пакету документів, а йому достатньо одного. Складається враження, що ця людина, скориставшись політичними та економічними реформами в Узбекистані, прагне в будь-який спосіб увійти до цієї країни. Сьогодні він є невиїзним і на запит США його буде заарештовано за допомогу ІДІЛ при перетині кордонів ОАЕ. Може, тому й намагається легалізуватись через Узбекистан".

Не лише в Узбекистані знають про пана Максумова. Ось інформація про його "кар’єру" на порталі neolurk.org. Сайт зазначає, що Максумов у намаганні відбілити свою репутацію дає своїм піарникам вказівки видаляти негативні публікації про себе. 

Про прямі зв'язки Інкас Дубай та власника цієї компанії з російською владою свідчать фотографії в соціальних мережах, активне спілкування з представниками російського державного апарату, спецслужбами держави-агресорки і терористами, і "георгіївські стрічки" на одязі.

Улугбекхон Максумов та Гоча Буачідзе

Підпис: "Чудовий час із Гочою Буачідзе, генеральним консулом російської федерації в Дубаї та Північних Еміратах".

Нижче на фото Максумов позує з дагестанським майстром єдиноборств Хабібом Нурмагомедовим у будинку Максумова в ОАЕ. Позаду на полицях – державні нагороди Улугбекхона від росії з гербами у вигляді двоголового півня…

Улугбекхон Максумов иа Хабіб Нурмагомедов

А от Максумов із членом родини чеченського главаря Кадирова. Останній 2018 року приїхав для організації зустрічі на підприємстві Інкас Дубай в ОАЕ своїх старших братів на чолі зі згаданим вище терористом Адамом Делімхановим з метою закупівлі бронеавтомобілів для кадирівських бандитів. Після цієї зустрічі Інкас Дубай отримала фінансування.

 Улугбекхон Максумов

Власник Інкас Дубай, спонсор "російських вечорів" в ОАЕ Улугбекхон Максумов власною персоною – з російським триколором на піджаку.

picture

І тут:

picture

Текст біля фото: "Національний день росії в Абу-Дабі".

Низка фото Максумова із представниками російського шоу-бізнесу і пропаганди, які підтримали вторгнення в Україну і винищення українського народу.

picture

Зокрема, вище – фото Максумова з Ніколаєм Расторгуєвим, членом партії "єдина росія" з 2006 року, депутатом госдуми рф V скликання, який перебуває під санкціями Канади і ЄС і активно підтримує збройний напад росії на Україну.

picture

Тут Улугбекхон Максумов пишається обіймами з Борисом Давидяном, автором пісні "Доля воровская".

picture

Виставка бронеавтомобілів, які випускає Інкас Дубай. Стенд з кремлівськими пропагандистами. Другий праворуч у піджаку – Улугбекхон Максумов. 

Коли компанія Інкас Дубай почала здійснювати спроби потрапити на український ринок, Максумов видалив ці та інші фото із соцмереж, однак вони збереглись в інтернеті.

Повертаємося до теми виходу компанії, можливо пов'язаної з РФ, на український ринок продукції військового призначення. Для досягнення мети компанія, ймовірно, має намір запустити тему завищення ціни контракту. Метою звернення до Держприкордонслужби могло стати одержання інформації про порядок цін за контрактом і надалі спроба публічно заявити, що прикордонники укладають невигідні для держави угоди.

Додамо, що інтереси Інкас Дубай і особисто Улугбекхона Максумова в Україні представляє уродженець Харкова, місцевий бізнесмен Олександр Тютюнник. Раніше його затримували російські спецслужби, звинувативши у причетності до контрабанди металу в Україну.

Отже, конфлікт Інкас Дубай з УкрАрмоТех має вигляд схеми російської розвідки. Отримавши через нерозкриту досі мережу в Україні секретну інформацію про контракт під грифом "Для службового користування", завести Інкас Дубай зі зв’язками в росії у вкрай чутливу в умовах війни сферу українського ВПК.

Поки західні партнери накладають жорсткі санкції на росію як країну-агресора, в Україні не накладено санкції на дубайську компанію INKAS і подібні. Також не розпочато розслідування щодо витоку "грифованої" інформації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!