На поверхні смартфонів виявили небезпечні бактерії

40% смартфонів були забруднені бактерією золотистий стафілокок

Дослідники із Західного Університету в Сан-Паулу (Бразилія) знайшли на смартфонах студентів-медиків безліч небезпечних бактерій. Про це повідомляє "Medicalxpress".

Вчені взяли зразки з поверхонь 100 мобільних телефонів студентів факультетів біомедицини (20), фармакології (20), стоматології (20), харчування (20) і сестринської справи (20).

Виявилося, що 85% виділених мікробів мають стійкість до пеніциліну, а 50% здатні прилипати до поверхонь. Це означає, що використання забруднених телефонів у лікарні може обернутися тяжкими наслідками для персоналу і пацієнтів.

Крім того, на 40% смартфонів виявили бактерію S. aureus, або золотистий стафілокок. Вона може викликати цілий спектр захворювань, починаючи від вугрів і фурункулів, і закінчуючи пневмонією або менінгітом.

Зазначається, що стільникові телефони, які використовуються в медичних установах, дозволяють передавати бактерії, які несуть в собі гени вірулентності і резистентності, сприяючи підвищення рівня зараження, а також збільшення захворюваності / смертності від цих інфекцій.

"Смартфони служать резервуаром мікробів, які, як відомо, викликають внутрішньолікарняні інфекції і можуть передаватися пацієнтам через руки медичних працівників", - повідомила професор Західного університету Сан-Паулу Лізіан Кретлі.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що вчені з США виявили в організмі мишей вірус, здатний зміцнювати імунітет.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2019-06-dissemination-pathogenic-bacteria-university-student.html