Супрун розповіла про підступні напої та "додавання цукру"

Багато людей перевищують норму добового споживання цукру

В будь-яких солодких напоях міститься високий рівень цукру, який шкодить організму. Про це повідомляє в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у фейсбук.

"Ми відрізняємося за вагою і енергетичним витратам. Людині, яка воює на передовій, біжить ультрамарафон, навіть 100 грам доданого цукру можуть бути рятівними, а не шкідливими. Коли ми говоримо про офіційні норми і поради, то маємо на увазі людину, якій не вистачає фізичних навантажень, і досить калорій. Для такої людини важливо: чим менше цукру, тим краще", - написала вона.

Зазначається, цукрові добавки – це все, що потрапляє в їжу, і в цей список входить мед, цукор в соках і сиропах. ВООЗ рекомендує дорослим людям вживати в день від 25 до 50 грам цукру у всіх продуктах, а це – від 5 до 10 чайних ложок.

В. о. міністра охорони здоров'я перерахувала напої, в яких містяться цукрові добавки:

- Солодкі газовані напої – 10% цукру. Наприклад, маленька пляшка коли – це 35 грам цукру.

- Холодний чай у пляшці – 500 мл "свіжості", які містять денну норму цукру, від 20 до 55 грамів. Холодні напої, до того ж, не вирішують питання терморегуляції в спеку. Доцільніше пити гарячий чай і потіти.

- Солодкі йогурти – близько 15% цукру. Маленька пляшечка корисного йогурту "зі злаками, ягодами, чіа і кіноа" містить більше 30 грам цукру, а пів-літровий тетрапак перевищує максимальну добову норму. Досить сумнівна користь.

- Соки – 10 грам цукру в 100 мілілітрах. Навіть якщо ви бачите "без цукру", він там все одно є, тому що він у фруктах. Але на відміну від фруктів або ягід, сокам не вистачає клітковини, тому його глікемічний індекс вище.

- Енергетики – від 3 до 60 грам в банці. Це може бути доцільним підживленням для людини в екстремальних умовах, коли немає відпочинку та можливості поїсти. Іншим людям варто усвідомлювати, що ці сахари не дістануться ні мозку, ні м'язам, а підшкірному жиру та печінці.

- Слідкуйте за чаєм та кавою. Звичка додавати цукор, помножена на кілька прийомів чаю і кави, відбирає у вас право на смаколики до них. А у випадку з раф-кавою – сироп вже є в складі цього напою.

Також Уляна Супрун перерахувала проблеми, які викликає надмірне споживання цукру та цукрових добавок. Це розвиток карієсу, стійкість до інсуліну і розвиток діабету 2-го типу, ожиріння, серцево-судинні захворювання.

спосіб боротьби з карієсом.