Рубрики
МЕНЮ
Виталий Войчук
В
будь-яких солодких напоях міститься високий рівень цукру, який
шкодить організму. Про це повідомляє в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун
на своїй сторінці у фейсбук.
"Ми
відрізняємося за вагою і енергетичним витратам. Людині, яка воює на
передовій, біжить ультрамарафон, навіть 100 грам доданого цукру можуть бути
рятівними, а не шкідливими. Коли ми говоримо про офіційні норми і поради,
то маємо на увазі людину, якій не вистачає фізичних навантажень, і досить
калорій. Для такої людини важливо: чим менше цукру, тим краще", — написала
вона.
Зазначається,
цукрові добавки – це все, що потрапляє в їжу, і в цей список входить
мед, цукор в соках і сиропах. ВООЗ рекомендує дорослим людям вживати в день
від 25 до 50 грам цукру у всіх продуктах, а це – від 5 до 10 чайних ложок.
В.
о. міністра охорони здоров'я перерахувала напої, в яких містяться
цукрові добавки:
-
Солодкі газовані напої – 10% цукру. Наприклад, маленька пляшка коли –
це 35 грам цукру.
-
Холодний чай у пляшці – 500 мл "свіжості", які містять денну норму
цукру, від 20 до 55 грамів. Холодні напої, до того ж, не вирішують питання
терморегуляції в спеку. Доцільніше пити гарячий чай і потіти.
- Солодкі йогурти – близько 15% цукру. Маленька пляшечка корисного йогурту "зі злаками, ягодами, чіа і кіноа" містить більше 30 грам цукру, а пів-літровий тетрапак перевищує максимальну добову норму. Досить сумнівна користь.
-
Соки – 10 грам цукру в 100 мілілітрах. Навіть якщо ви бачите "без цукру",
він там все одно є, тому що він у фруктах. Але на відміну від фруктів або
ягід, сокам не вистачає клітковини, тому його глікемічний індекс вище.
-
Енергетики – від 3 до 60 грам в банці. Це може бути доцільним підживленням
для людини в екстремальних умовах, коли немає відпочинку та можливості поїсти.
Іншим людям варто усвідомлювати, що ці сахари не дістануться ні мозку, ні
м'язам, а підшкірному жиру та печінці.
-
Слідкуйте за чаєм та кавою. Звичка додавати цукор, помножена на кілька
прийомів чаю і кави, відбирає у вас право на смаколики до них. А у випадку з
раф-кавою – сироп вже є в складі цього напою.
Також
Уляна Супрун перерахувала проблеми, які викликає надмірне споживання
цукру та цукрових добавок. Це розвиток карієсу, стійкість до інсуліну і
розвиток діабету 2-го типу, ожиріння, серцево-судинні захворювання.
Раніше
"Коментарі" повідомляли про те, що американські хіміки розробили новий спосіб боротьби з карієсом.
Новини партнерів
Новини