Супрун розкрила українкам секрет боротьби з целюлітом

Супрун зазначила, що до целюліту більш схильні жінки

Одна з причин появи целюліту - локальна ішемія жирової тканини, тобто недолік крово - і лімфообігу, яке провокує в тканинах недолік кисню. Про це в понеділок повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Іншою можливою причиною появи "апельсинової кірки" є надлишок жирової тканини, який сполучні тканини в шкірі нездатні витримувати. Супрун зазначила, що до целюліту більш схильні жінки, так як їх сполучна тканина влаштована інакше, ніж у чоловіків, у жінок вона смужками, а у чоловіків сіткою.

Однак, як зазначає медик, з віком целюліт тільки посилюється, тому що в шкірі стає менше колагену, який відповідає за її пружність і еластичність.

"Тому, з одного боку целюліт - це цілком фізіологічно. З іншого боку, якщо він супроводжує надмірна вага і є наслідком малорухливого способу життя, нездорового раціону або неправильно підібраною одягу, то слід вжити заходів. Не заради "краси", а заради здоров'я", - підкреслила Супрун.

За її словами, надлишок вуглеводів, недолік фізичної активності та високі дози естрогенів провокують появу целюліту. Надмірне споживання солодощів призводить до підвищення рівня інсуліну в крові, який посилює прояви целюліту і може призвести до діабету 2 типу. Від малорухливого способу життя порушується кровопостачання в підшкірному шарі жиру, і целюліт теж ускладнюється. Жінок також ризикують побачити целюліт під час вагітності чи прийому гормональних контрацептивів.

Ефект популярних процедур від целюліту тимчасовий: лімфодренаж і масаж, постановка банок, хірургічне втручання в структуру сполучної тканини і лазерна корекція структури жирової тканини дають лише тимчасовий ефект.

Тим не менш, щоб уберегти себе від "апельсинової кірки" Супрун радить не носити стягуючу білизну, робити силові вправи, більше рухатися, кинути палити, користуватися кремами з ретиноїдами і кавовими скрабами, а також стежити за раціоном і підтримувати здоровий вагу.

Крім того, Супрун порадила прибрати з раціону джерела ксеноэстрогенов - сполук, які надходять з їжі або пластику і імітують дію власних гормонів. Вони є в молоці корів, яких доїли під час вагітності, у деяких консерванти, червоних морепродуктах і сої.