Лікарі знайшли зв'язок між ожирінням і поганою пам'яттю

Зайва вага прискорює старіння мозку

Ожиріння послаблює бар'єр між мозком і кровоносної системою, а також провокує запальні процеси. Про це повідомляє видання "Journal of Neuroscience".

"Наше відкриття стало черговим підтвердженням того, що людям із зайвою вагою і переддіабетичним станом обов'язково потрібно стежити за рівнем цукру в крові. При розвитку діабету бар'єр між мозком і кровотоком ослабне ще сильніше, що погіршить ситуацію", — розповідає Алексіс Стрэнэхэн (Alexis Stranahan) з Університету Огасти (США).

Зазначається, що у страждаючих від запущених форм ожиріння пацієнтів спостерігається зниження гостроти розуму і погіршення пам'яті. Зайва вага прискорює старіння мозку. Раніше фахівцям не вдавалося пояснити цю взаємозв'язок.

Відповідь на питання був знайдений випадково під час роботи над іншою проблемою. Вчені намагалися з'ясувати, чому розвиток ожиріння і діабету послаблює захисні клітини, які обволікають судини в мозку. Хвороба Альцгеймера і високий рівень утримання цукру в крові руйнують цей бар'єр.

Американські нейрофізіологи провели досліди на мишах. Вони штучно "перетворили" піддослідних звірків у діабетиків. З'ясувалося, що в мозку гризунів з патологічно зайвим вагою захисний бар'єр слабшав, і в судини починали проникати молекули жирних кислот і білкове сміття. Це знизило їх розумову активність і порушило роботу нервової системи.

Миші стали довше шукати вихід з лабіринту. Вони гірше запам'ятовували вже знайомі їм предмети порівняно з тваринами контрольної групи. Всі ці проблеми повністю зникали, коли вдавалося знизити ступінь ожиріння і рівень цукру в організмі звірів.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що дієтологи назвали продукти, що прискорюють обмін речовин.