Відмова від пацієнта: Супрун зробила важливу заяву щодо роботи лікарів

Названо причини, через які лікар може відмовитися від пацієнта

В Україні сімейні лікарі мають право відмовитися від подальшого ведення пацієнта. Про це в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила на своїй сторінці в фейсбук.

З 1 квітня 2018 року в Україні стартувала національна програма "Обери свого лікаря", відповідно до якої, кожен громадянин повинен був визначитися з вибором лікаря і підписати з ним декларацію. Але, як виявилося, право вибору мають не тільки пацієнти, а й лікарі.

"Сьогодні всі українці можуть вільно вибирати свого сімейного лікаря. Але і все лікарі, не тільки сімейні, мають право вибору - вони можуть відмовитися від подальшого ведення пацієнта", - написала Супрун.

За її словами, головне - це те, що людину не можуть позбавити права отримувати медичну допомогу ні за яких обставин. Однак лікар може відмовитися вести свого пацієнта в деяких випадках:

- Якщо пацієнт ігнорує і не виконує медичних приписів. Наприклад, порушує призначений режим, приходить на прийом в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, тощо;
- Якщо пацієнт порушує правила внутрішнього розпорядку медичного закладу. Ці правила є у вільному доступі (заборона на куріння, дотримання тиші, тощо). При порушенні подібних правил пацієнтом, все документально фіксується. Однак, має дотримуватися обов'язкова умова при відмові від пацієнта – його здоров'ю і життю нічого не загрожує;
- Якщо у медика вже підписано певну кількість декларацій. Для терапевта - це 2000, сімейного лікаря - 1800, педіатра - 900. З цього року лікарі можуть укладати і більше декларацій, у кожному медичному закладі затверджено свою кількість.

секрет боротьби з целюлітом.