Дерматологи пояснили, як розпізнати небезпечні родимки

Практично кожна людина має на своєму тілі родимки

Лікарі стверджують, що кожна людина зобов'язана знати ознаки меланоми і стежити за станом своєї шкіри. Про це повідомляє видання "Подробиці".

Меланома є одним із найнебезпечніших видів раку, який розвивається досить швидко. Тому важливо вміти розрізняти перші ознаки небезпечної родимки, яка може перетворитися в меланому.

Насамперед, варто спробувати візуально провести лінію через центр родимки. Якщо обидві половини симетричні, то ніякої небезпеки така родимка, скоріше все, не представляє. Якщо ж родимка асиметрична і має рвані кордони, то це привід негайно відправитися до лікаря. Крім рваного контуру родимки, він може бути розмитим і нечітким. Постарайтеся уважно розглянути родимку і визначити її контур якомога точно.

Меланома відрізняється від звичайної родимки не тільки формою, а й кольором. Нормальна родимка має однорідний колір, переважно коричневий. Колір меланоми може бути різним: синій, темно-коричневий, білий або навіть відразу декількох кольорів. Ще гірше, якщо навколо меланоми з'явилося почервоніння або інша зміна кольору шкіри.

Крім того, нормальний розмір родимки, як правило, не перевищує половини сантиметра. Проте великий розмір родимки ще не говорить про те, що у вас меланома. Для більш точної інформації потрібно відвідати онколога, який з точністю визначить небезпеку вашої родимки.

Меланома може супроводжуватися неприємними відчуттями. Наприклад, підозріла родимка починає свербіти або навіть проявляється біль. Також ознакою меланоми є і зміна розмірів і кольору родимки.

Головне, не варто панікувати. Найчастіше людина на грунті нервозності ставить собі неправильні діагнози і починає шукати способи лікування меланоми. Відсоток переродження родимки у меланому досить низький. Тому постарайтеся негайно відправитися до лікаря. Також потрібно знати, що на ранніх етапах меланома чудово піддається лікуванню.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що вчені створили лазер для знищення ракових клітин крові.