У МОЗ розповіли про особливості харчування годуючої мами
Якість грудного молока частково залежить від того, що їсть мама
Багато молодих мам намагаються виконати надзвичайно складне завдання, яке перед ними ставлять оточуючі: повноцінно харчуватися, годувати дитину і разом з тим нічого не їсти — бо, що б мама не з'їла, "у дитини від цього коліки і висипання". Про це на своїй сторінці в фейсбук повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
Годуюча немовля жінка витрачає приблизно на 500-600 кілокалорій більше, ніж вагітна і та, що не годує грудним молоком. Необхідність збільшення ваги залежить від особливостей самої жінки. Під час вагітності потрібно набрати не менше 8 кг: плід, матка, збільшені молочні залози і об'єм крові, і також жирові відкладення.
"Це нормально — народити і важити більше, ніж до вагітності", — підкреслила Супрун.
Якість грудного молока частково залежить від того, що їсть мама. Воно має різний кількісний склад залежно від періоду лактації. Якщо матері не вистачає водорозчинних вітамінів: С, В9, В12 — їх вистачить і в молоці.
Повноцінний раціон, на думку Супрун виглядає так.
Білок потрібно їсти 2-3 рази в день: м'ясо тварин або птиці, рибу, яйця, бобові, горіхи і насіння. Якщо мама не їсть м'яса або тваринних продуктів — все в порядку. Потрібно стежити за споживанням білка рослинного походження, і читати про вітаміни і добавки.
Потрібно споживати три порції овочів, в тому числі темно-зелених і помаранчевих. Це джерело магнію, фолієвої кислоти і каротиноїдів.
"Їжте дві порції фруктів кожен день. У раціоні повинні бути присутніми цільнозернові продукти: висівковий хліб, макаронні вироби, каші. Пийте, коли відчуваєте спрагу. Пити багато води, щоб було молоко, не потрібно", — впевнена Супрун.
Так як у жінок у період лактації збільшені витрати вітамінів і мінералів, веганкам і вегетарианкам потрібні добавки вітамінів D і В12. Жінкам з анемією потрібно приймати добавки заліза.
Раніше "Коментарі" повідомляли
про те, що Супрун попередила про небезпеку перегляду телевізора.