Головна Новини Здоров'я Вчені зробили гучну заяву по древніх останках Homo sapiens
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені зробили гучну заяву по древніх останках Homo sapiens

Раніше найдавнішими останками людей за межами Африки були названі зразки віком близько 170 тисяч років, знайдені в Ізраїлі

12 липня 2019, 05:30
Поділіться публікацією:
Вчені зробили гучну заяву по древніх останках Homo sapiens

Вчені провели дослідження знайденого зразка людського черепа і він належав найдавнішого людині нашого виду за межами Африки.

Про це повідомляє журнал Nature.

Частину черепної кістки археологи виявили ще 40 років тому в печері Апидима на західному узбережжі Греції. Зокрема, у 1970-х розкопки в Апидиме, під нинішнім Ареополисом, виявили часткові залишки, які могли належати шести-восьми людям епохи плейстоцену. Зразок Apidima 2 вдалося визначити як фрагменти черепа неандертальця і датувати віком 170 тисяч років. Зразок Apidima 1 ретельному вивченню не піддавався і також вважався неандертальским, не привертаючи особливої уваги антропологів.

Аналіз, який провела команда дослідників з Греції і Німеччини, показав достовірні дані тільки зараз. Вчені використовували комп'ютерну томографію і з фрагментів реконструювали 3D-модель задній частині черепа. Вона виявилася закруглена, що характерно для представників Homo sapiens, а ніяк не для неандертальців з їх витягнутими — у порівнянні з нашими — черепними коробками. Експерти провели датування зразка уран-свинцевим методом, визначивши його вік в 210 тисяч років.

Нагадаємо, не так давно найдавнішими останками людей за межами Африки були названі зразки віком близько 170 тисяч років, знайдені в Ізраїлі. Разом з тим генетичні дані вказують, що перший вихід наших предків в Євразію відбувся ще 220 тисяч років тому. Так що грецька знахідка повністю укладається в сучасні уявлення про древніх міграціях сапієнсів.

Мабуть, Apidima 1 відноситься до періоду першої спроби сапієнсів закріпитися в Євразії — спроби не надто вдалою, після якої тут знову запанували неандертальці. Від тієї хвилі збереглися лише кам'яні знаряддя і кістки, поверх яких виявляються лише неандертальські останки.

 Як повідомляли "Коментарі", мужчины і жінки, ніколи не пробували алкоголь, виявилися найбільш психічно здоровими жителями планети. Дослідники відзначають, що відмова від алкоголю дозволить питущим людям досягти майже такого ж рівня психічного здоров'я, як і в абсолютних тверезників. В рамках свого дослідження вчені спостерігали за життям приблизно 10 тисяч жителів Гонконгу протягом п'яти років. Частина з них ніколи не пробували спиртне, інші ж вживали його в помірних кількостях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!