COVID-19, кір, ВІЛ: скільки віруси живуть поза організмом

Віруси по-різному поводяться поза тілом людини

У світі існує величезна кількість різних вірусів. І для того, щоб вижити та розмножуватися їм потрібен живий організм - людини, тварини або рослини. Деяких вірусів вдається вижити й на поверхнях, все залежить від сприятливості умов. Так, скільки ж небезпечні віруси можуть жити поза організмом?

Простудні віруси

Усередині приміщень такі віруси здатні вижити цілий тиждень, наприклад, на сталі або пластику, тому ризик заразитися залишається досить високим. Навіть на обідньому столі респіраторний синцитіальний вірус може жити до 6 годин, на тканини та папері - 30-45 хвилин, а на шкірі - 20 хвилин.

Вірус грипу

З цим вірусом знайомі, мабуть, всі. Найчастіше він проявляє активність в осінньо-зимовий період і чим нижче вологість повітря, тим вище його стійкість. Вірус грипу здатний жити роками при температурі повітря нижче 0 ° C. А ось в приміщенні, де температура +22 ° C, він гине через кілька годин. На шкірі вірус грипу зберігає свою активність до 15 годин, так що не забувайте мити руки після чхання або кашлю.

Кишкові інфекції

Причиною проблем зі шлунково-кишковим трактом найчастіше стають ротавіруси та норовіруси. У водопровідній воді, наприклад, вони здатні виживати до 2 місяців, а на різних поверхнях зовнішнього середовища - 45 діб. На поверхні фруктів і овочів вони зберігають свою активність від 5 до 30 днів, тому не забувайте мити продукти перед вживанням.

Вірус герпесу

Цей вірус дуже любить холод, він абсолютно спокійно переносить послідовне заморожування і розморожування. А ось з теплом він не дружить. При температурі 50 ° C він гине протягом півгодини. Поза організмом вірус герпесу здатний зберегти свою активність 24 години (на вологій поверхні - 6 годин, на тканини - 3 години, а на шкірі - 2 години).

Вірус гепатиту В

Цей вид гепатиту вважається одним з найбільш стійких, він довгий час може прожити у зовнішньому середовищі, особливо при низькій температурі повітря. Термін його життя на відкритому просторі при кімнатній температурі становить від 16 годин до 4-х діб. А при температурі нижче 0 ° C вірус гепатиту В може бути активним понад рік.

ВІЛ

Згідно з дослідженнями, поза організмом людини вірус імунодефіциту здатний жити всього кілька хвилин. Найбільшу небезпеку становлять використання шприци, тому що в них ВІЛ-інфекція при температурі від +22 ° C до +37 ° C здатна вижити 7 днів.

Коронавірус

Минулого року весь світ застала зненацька пандемія коронавірусу. Вченим вдалося з'ясувати, що на поверхнях при температурі +22 ° C і вологості 40%, COVID-19 здатний вижити поза організмом від декількох годин до 5 діб.

Кір

Цей вірус досить швидко гине поза живим організмом, особливо при впливі денного світла або ультрафіолету. При кімнатній температурі вірус кору зберігає свою активність від декількох годин до 1 доби, а при -15 ° C і нижче - кілька тижнів.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, на яких тканинах найдовше зберігається коронавірус.