Скільки потрібно готувати овочі, щоб зберегти їх користь

Експерти розповіли, скільки потрібно варити, запікати та готувати на пару різні овочі, щоб вони залишалися корисними

Овочі - джерело цінних макроелементів та вітамінів, тому вони повинні регулярно з'являтися в нашому раціоні. Їх можна вживати як в сирому вигляді, так і вареному, запеченому і приготованому на пару. Та тільки у не надто досвідчених кулінарів часто назріває питання: скільки часу потрібно витратити на приготування овочів, щоб вони зберегли свою користь і смакові якості?

Картопля

Це один з найпопулярніших продуктів на нашому столі. У ньому міститься багато калію, вітаміну С, амінокислот, цинку і крохмалю. Експерти кажуть, що варити картоплю треба 20-25 хвилин, запікати від 25 до 90 хвилин (в залежності від рецепта), готувати на пару - 35 хвилин і смажити - 25 хвилин.

Морква

Помаранчевий овоч багатий на залізо, магній, цинк, вітаміни А, С, Е і В, а також бета-каротин, який зміцнює імунітет, поліпшує зір і має протизапальні властивості. Готувати на пару нарізану моркву варто не більше 13 хвилин, варити - 20-30 хвилин (цілу), смажити - 5-8 хвилин і запікати при температурі 180 градусів - не більше 20 хвилин.

Буряк

Включайте у свій раціон буряк, тому що в його складі багато антиоксидантів і інших цінних мікроелементів, які підтримують роботу практично всіх систем організму. Щоб буряк залишався корисним і смачним, його потрібно варити 40-80 хвилин, смажити на середньому вогні 20 хвилин (нашатковану) і запікати 60 хвилин при температурі 180 градусів.

Білокачанна капуста

У білокачанній капусті також багато вітамінів і корисних речовин, зокрема вітамін U, який має унікальну здатність загоювати різні виразки та ерозії. На пару нашатковану капусту слід готувати не більше 30 хвилин, варити в такому вигляді 15-20 хвилин, смажити - 30-40 хвилин і запікати - 35-45 хвилин.

Броколі

Періодично збагачуйте свій раціон броколі, тому що вона названа одним з найкорисніших продуктів у світі. У складі броколі є і клітковина, і магній, і калій, і різні вітаміни. Щоб їх зберегти потрібно цей вид капусти готувати на пару 5-10 хвилин, варити не більше 8 хвилин, смажити на середньому вогні 5-7 хвилин і запікати 25 хвилин.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, в яких овочах виявилося більше шкоди, ніж користі.