Значення корпоративної соціальної відповідальності для України: основні принципи

Поняття «КСВ» досить нове для України, але вже зараз все більше людей погоджуються, що дуже важливо дотримуватися цих принципів

Поняття "Корпоративна соціальна відповідальність" (КСВ) в нашому суспільстві з'явилося відносно недавно. Вперше про це стали говорити в 1970-і роки, коли такі словосполучення як "соціальна відповідальність" і "соціальне реагування" обжилися на сторінках книг про ділове адміністрування серед завдань, які повинна ставити перед собою будь-яка поважаюча себе компанія. До цього спонсорування Олімпійських ігор у Стародавній Греції та пожертвування меценатів на будівництво селянських шкіл і церков були практикою, не підкріпленою теорією.

Починаючи з 70-х років, економісти говорили про необхідність впровадження КСВ. При цьому вони брали за основу два основні підходи: ідеї про певне коло зобов'язань бізнесу перед суспільством і твердження, що в прямих обов'язках серйозного комерційного підприємства знаходяться не тільки максимізація прибутку в рамках закону і дотримання "косметичних" етичних обмежень.

Сьогодні ми можемо виділити кілька видів соціальної відповідальності: внутрішню і зовнішню. Ці види, своєю чергою, містять в собі ряд обов'язкових характеристик.

Внутрішня КСВ має на увазі безпеку на робочому місці, стабільну і гідну оплату праці, гарантії соціального і медичного страхування для співробітників компанії, надання можливості для додаткового навчання, а також фінансову допомогу в екстрених ситуаціях.

Зовнішня КСВ має в собі соціальні інвестиції та благодійність, турботу про навколишнє середовище, відповідальність перед споживачами, а також взаємодію з владою і місцевими громадами.

Існує кілька моделей КСВ: німецька, англо-саксонська і шведська.

Також і внутрішня, і зовнішня КСВ мають кілька складових:

- екологічна (забруднення природних ресурсів, їх виснаження, зниження біологічного різноманіття, стрімка зміна клімату);
- економічна (інвестиції, спрямовані на розвиток стійкості продукції, ефективне використання трудових ресурсів, матеріалів і т.д., проведення досліджень в інтересах розвитку бізнесу, етичну поведінку стосовно споживачів і конкурентів);
- соціальна (дотримання прав людини, охорони праці, сприяння професійному розвитку кадрів, розвиток регіонів присутності).

Нагадаємо, вище керівництво Ватикану пригрозило звільненням тим, хто відмовиться від вакцинації проти коронавірусу без поважних причин.