Головна Новини Інфографіка 2021 Чверть століття на Чемпіонаті Європи з футболу: як виступала Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чверть століття на Чемпіонаті Європи з футболу: як виступала Україна

Українці виступають в європейському турнірі вже 25 років, але лише тричі дійшли до фінальних «розкладок»

9 липня 2021, 12:05 comments1607
Поділіться публікацією:
Чверть століття на Чемпіонаті Європи з футболу: як виступала Україна

Україна виступає на ЧЄ вже протягом 25 років. Інфографіка: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Чемпіонат Європи з футболу зараз одне із найбільш обговорюваних спортивних явищ. Але мало хто замислюється, що Україна бореться в цьому змаганні, починаючи з 1996 року. "Коментарі" вирішили простежити, наскільки ж тернистим був наш футбольний шлях на "Євро" різних років.

1996

Після розпаду Радянського Союзу з усіх його країн-учасниць дозвіл на участь у Чемпіонаті світу 1994 року отримала лише Росія. Україні, щоб показати свої спортивні вміння, довелося чекати Євро-1996.

Наша команда виступила тільки у відбіркових іграх разом з іншими 46 командами. Гравці збірної провели десять матчів: три перемоги, нічия зі Словенією і шість програшів (Італії — двічі). Тренували команду угорець Йожеф Сабо та українець Анатолій Коньков.

2000

На Євро-2000 відбіркові ігри почалися у червні 1998 року. До слова, матч у Києві став першою грою, коли стадіон виконував Гімн України, а вболівальники — масово використовували національну символіку. Всього команда відіграла 12 матчів: п'ять перемог (над Андоррою — двічі) і шість нічиїх. Один лише програш у стиковому матчі зі Словенією не дозволив Україні пройти далі, до фінального етапу змагань. Тренував команду, як і раніше, Йожеф Сабо.

2004

Цього разу на "Євро" Україна приїхала з новим тренером — Леонідом Буряком. У порівнянні з багатьма іншими збірними, наші хлопці показали не найкращий результат. Було проведено вісім ігор, із яких ми отримали дві перемоги, чотири нічиїх та двічі програли.

Однак навіть при цьому українській збірній вдалося один раз обіграти майбутнього чемпіона Європи 2004 року — команду Греції — із результатом 2:0. Другий матч грекам українці програли з рахунком 0:1.

Відзначимо, що після того, як Україна не пройшла кваліфікацію до фінального "забігу", тренер Буряк покинув місце наставника України.

2008

Через чотири роки Україні знову довелося боротися за право потрапити до фінального заліку Чемпіонату Європи. Ми відіграли 12 матчів: п'ять перемог (над Фарерськими островами — двічі, в одному з матчі ми забили п'ять м'ячів і не пропустили жодного), дві нічиїх, п'ять програшів.

Наставником збірної був знаменитий Олег Блохін. Цікаво, що після невдалого виступу команди (у відбіркових іграх Україна стала четвертою у своїй групі із семи учасників) Блохін, як і його попередник Буряк, незабаром покинув тренерську посаду.

2012

Цю футбольну феєрію, впевнені, все ще пам'ятають багато. Як же інакше, якщо однією із приймаючих Чемпіонат країн була Україна. Її партнером, як відомо, стала Польща.

До слова, як господарі турніру, українці вперше потрапили до фінальної розкладки змагань. При цьому результат все ще був не найкращим. За три гри з Україною трапилася одна перемога (2:1 — проти Швеції) і два програші, один із яких з Англією із рахунком 0:1.

Це відома своїм скандальним моментом гра, адже факт взяття воріт України не був зарахований арбітрами. Збірна вилетіла з турніру, однак пізніше в УЄФА визнали свою помилку. Тренерами українців виступили Мирон Маркевич і частково Олег Блохін.

2016

Мабуть, один із найбільш неоднозначних європейських турнірів для української збірної. Почнемо з того, що у відбіркових матчах Україна показала себе дуже добре. З десяти зіграних матчів — лише одна нічия (Словаччина) і два програші (обидва рази — Іспанії).

Далі були пройдені стикові матчі зі Словенією, один із яких закінчився нічиєю, а другий — нашою чистою перемогою (2:0).

Однак у фінальному забігу українська збірна стала гіршою на "Євро-2016". На відміну від усіх суперників із різних груп, Україна програла всі три головні гри (Німеччині, Північній Ірландії та Польщі), не набравши жодного очка. Тренером команди в той час був Михайло Фоменко.

2020

Цього року українським уболівальникам гріх скаржитися: наша збірна приголомшливо показала себе на чемпіонаті. Під чуйним тренерським наглядом Андрія Шевченка із відбіркових ігор ми вийшли переможцями групи, не дозволивши собі жодної поразки. Більш того, із найсильнішою збірною Португалії ми раз зіграли в нічию і раз — виграли (2:1).

Трохи важче далися наступні ігри, вже у фінальному забігу ми програли Нідерландам і Австрії, але виграли у Північної Македонії. Волею випадку нам вдалося отримати путівку до плей-офф, де у матчі зі Швецією ми показали неймовірну волю до перемоги, закінчивши матч з рахунком 2:1.

Таким чином у 2020 році українці вперше дійшли до ¼ фіналу Чемпіонату Європи. Щоправда, тут нам поставили підніжку англійці, розгромивши нацзбірну із рахунком 0:4.

Однак не слід забувати, що спорт (а особливо футбол) — це не тільки перемоги, але й видовища. А їх Україна подарувала фанатам немало.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому українця Андрія Ярмоленка британська преса розкритикувала після чвертьфінального матчу з Англією. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, хто, на думку українців, стане переможцем Євро-2020.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!