Головна Новини Інфографіка 2021 Євробачення крізь роки: хто і як представляв Україну на пісенному конкурсі (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Євробачення крізь роки: хто і як представляв Україну на пісенному конкурсі (ВІДЕО)

Україна бере участь в головному пісенному конкурсі Європи з 2003 року — честь країни захищали 16 виконавців

25 травня 2021, 13:24 comments2602
Поділіться публікацією:
































































































































Євробачення крізь роки: хто і як представляв Україну на пісенному конкурсі (ВІДЕО)

Україна бере участь у "Євробаченні" із 2003 року. Інфографіка: "Коментарі" / Д.Романюк

"Євробачення" залишається однією із головних культурно-масових подій цього травня. Українці разом з іншими пильно стежили за тим, що відбувається на сцені в Нідерландах. "Коментарі" пропонують короткий екскурс в історію України на "Євробаченні".

Вітчизняні виконавці захищають честь країни на музичних підмостках, починаючи з 2003 року. За цей час ми лише двічі відмовилися від участі в конкурсі — у 2015 і 2019 роках — з різних причин (але незмінно пов'язаних із РФ — ред.), але ще жодного разу не "пролетіли" повз фінал. Перемога була здобута українцям двічі, як і друге місце. Євробаченська "бронза" Україні дісталася лише одного разу.

2003

Відомий своїм потужним голосом Олександр Пономарьов був першопрохідцем від України на "Євробаченні". Попри "пробний" приїзд, виконавець зміг відразу ж прорватися до фіналу конкурсу. Однак перша десятка місць, на жаль, йому не підкорилася. З композицією "Hasta la vista" і вельми екстравагантним номером Пономарьов дістався до 14 місця.

2004

Лише другий рік участі і вже перша перемога! Знамениті "Дикі танці" Руслани настільки зачарували Європу, що дозволили співачці з легкістю піднятися на першу позицію. Переможна "Wild Dances" очолювала музичні чарти не тільки в Україні, а і в Бельгії та Греції. До слова, Руслана нагороджена також і премією Марселя Безансона, отримавши перемогу в категорії "Художній приз".

2005

Приймаючи конкурс в Києві, Україна була представлена хіп-хоп-групою "Ґринджоли". Для виступу хлопці використали неофіційний гімн Помаранчевої революції. Композиція "Разом нас багато" була на слуху у багатьох українців, проте, попри цілком драйвовий виступ, європейська публіка старань не оцінила. Як результат — лише 19 місце у фінальному заліку.

2006

На "Євробачення" в грецькі Афіни від України поїхала Тіна Кароль, яка лише починала своє зоряне сходження. З яскравим номером і піснею "Show me your love" артистка запалила як в півфіналі, так і в фіналі. Набравши 145 балів, Кароль зуміла зайняти 7 місце у фінальній таблиці. До слова, виконавиця брала участь в написанні своєї пісні — допомагала з музикою.

2007

Весела пісня "Dancing Lasha Tumbai" зробила Вєрку Сердючку (Андрія Данилка) своєрідним символом конкурсу на довгі роки, а також потрапила до скандалу. Багато хто обурювався, що в композиції від України чуються слова "Russia goodbye" (з англ. "Прощай, Росіє"). Однак Данилко стверджував, що дивне словосполучення "лаша тумбай" — не що інше, як заклик збивати масло. В результаті Сердючка отримала друге місце на "Євро", а також "Приз преси" на премії Марселя Безансона і фанатську премію Барбари Декс — за найбезглуздіший наряд.

2008

На "Євробаченні" в Сербії Україну представила Ані Лорак. Співачка, як і Сердючка роком раніше, отримала "срібло" у фінальному заліку, поступившись Дімі Білану. До слова, композиція "Shady lady", з якою Лорак виступала на конкурсі, також була нагороджена премією Марселя Безансона (черговий "Художній приз").

2009

У Москву на "Євробачення" від України вирушила Світлана Лобода. Помпезна постановка з безліччю елементів на пісню "Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl)" допомогла Лободі дістатися лише до 12 місця у фіналі конкурсу.

2010

Цього року Україну представляла співачка Alyosha (Олена Кучер) з вельми ліричною композицією "Sweet people". Своїм виступом Кучер намагалася привернути увагу людей до екологічної проблеми. За підсумком у фіналі Alyosha зайняла 10 місце. Відзначимо, що кліп на пісню знімався в Чорнобилі.

2011

Зовсім трохи не вистачило юній Мікі Ньютон, щоб дістатися до основної трійки фіналістів на "Євробаченні-2011". Мелодійна композиція "Angel" отримала 159 балів, що допомогло співачці привезти в Україну 4 місце. Номер запам'ятався багатьом завдяки постановці — використовувалося малювання піском.

2012

У Баку Україна відправила виступати Гайтану. Композиція "Be my guest" змогла пробитися до фіналу, проте особливого захоплення не викликала. Як підсумок — лише 15 місце із 65 балами. До речі, Гайтана сама писала слова і музику до своєї конкурсної пісні.

2013

Цей рік приніс Україні першу (і поки єдину) "бронзу" на "Євробаченні". Третє місце, набравши 214 балів, зайняла Злата Огневич. Європейській публіці вона представила композицію "Gravity", яка разом із вельми казковою постановкою сподобалася глядачам.

2014

У Данію вирушила представляти Україну Марія Яремчук. Пісня "Tick-Tock", яка добре запам’ятовується, і яскравий номер зробили своє. У фіналі співачка зайняла почесне 6 місце, набравши 113 балів. Відзначимо, що постановкою для "Євробачення" займався хореограф Франциско Гомес.

2016

Друга перемога України на "Євробаченні" належить Джамалі. Композиція "1944" була високо оцінена як журі, так і глядачами, отримавши в загальному заліку 534 бали. Це перша пісня на "Євробаченні", в якій крім англійської використовувалася ще і кримськотатарська мова. Крім перемоги, Джамала також отримала премію Марселя Безансона, а ще була нагороджена за найкращий рядок у конкурсній пісні — призом "Eurostory Awards 2016".

2017

Як країна, що приймала конкурс, Україна представила європейській публіці пісню "Time" від вітчизняного рок-гурту O.Torvald. Хлопці говорили, що хочуть нагадати людям про цінність часу, проте посил Європі не дуже сподобався. Про це свідчать результати — 24 місце із лише 36 балами.

2018

Після другої спроби на Нацвідборі переміг виконавець Mélovin (Костянтин Бочаров). У Лісабоні співак виконав драйвову пісню "Under the ladder", до якої особисто писав музику. Цікаво, що професійне журі доволі низько оцінили цю композицію в фіналі. Однак виступ вельми зайшов європейським глядачам, які віддали Меловіну 119 балів. Втім, це не дуже врятувало ситуацію, закріпивши за Україною лише 17 місце.

2021

У цьому ж травні Україна неймовірно пишається результатом приголомшливих Go_A, які посіли 5 місце у фінальному заліку. Крім того, що конкурсна пісня "Шум" стала другою на думку глядацького голосування, вона — перша повністю україномовна на "Євробаченні". У підсумковій таблиці Go_A отримали 364 бали.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що стали відомо, чи вживав наркотики соліст італійської групи,  яка перемогла на "Євробаченні".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!