Головна Новини Інфографіка 2021 Індекс вартості життя: дорого чи дешево бути українцем
commentss НОВИНИ Всі новини

Індекс вартості життя: дорого чи дешево бути українцем

У порівнянні з багатьма іноземними державами Україна цілком може вважатися країною, де жити дешево

30 червня 2021, 11:06 comments1996
Поділіться публікацією:
Індекс вартості життя: дорого чи дешево бути українцем

Індекс вартості життя у світі. Інфографіка: "Коментарі" / Д.Романюк

Один із національних видів спорту для українців — це констатування того, що жити стало неможливо, адже все дорожчає, а грошей немає. Часто ми пропонуємо співрозмовникові подивитися на європейські країни або Америку, мовляв, ось у них все є, вони забезпечені. Тому сьогодні "Коментарі" вирішили перевірити, а чи так це насправді.

Мережеві умільці вже давним-давно винайшли можливість "порахувати", до якої країни — дорогої чи дешевої — за якістю життя відноситься кожна людина на планеті. Згідно з сервісом Numbeo, цьому може допомогти так званий "базовий індекс вартості життя".

Як рахується?

Ця інформаційна база працює вже понад 12 років — із квітня 2009 року. На цьому сайті бажаючі можуть порівняти вартості життя в різних країнах за допомогою декількох кліків. За відправну точку, яка має значення 100, узяте американське місто Нью-Йорк. До слова, цей населений пункт, як один із найбільш розвинених і популярних, часто беруть  як відправну точку.

Всі показники, які отримують країни при подальших розрахунках, вираховуються відносно Нью-Йорка. Якщо, наприклад, ваша країна/місто має показник 130 щодо орендної плати, то, значить, у вас орендувати житло буде дорожче на 30%, ніж в одному із найбільших міст Штатів. Так само діють і показники нижче 100 — це означає, що вартість нижче нью-йоркської.

До слова, до підрахунків входить вартість споживаних товарів — транспорт, компослуги, продукти харчування, ресторани, а також вже згадана оренда житла. Серед загального переліку "підраховуваних" пунктів можна знайти не тільки перелік популярних покупок у супермаркеті, але і плату за інтернет, користування мобільним зв'язком, бензин, авто тощо.

Де Україна?

Відразу відзначимо, що наша країна не очолила список "найдорожчих" для організації життя країн і навіть не увійшла у ТОП-10. Ми, навпаки, демонструємо досить приємні цифри у порівнянні з іншими державами. Але про все порядку.

Абсолютним лідером за всіма показниками стали Бермудські острови. Тут базовий індекс вартості життя дорівнює 145. Це означає, що за більшістю показників Бермуди "дорожчі" за Нью-Йорк на 45%.

На другому місці знаходиться Швейцарія — з показником 132, на третьому — Норвегія (106). На цьому країни, які б демонстрували "ціну життя", котра перевищує нью-йоркську, на щастя, закінчуються.

Дуже близько до відправної точки — зі значенням 97 — в списку знаходиться Ісландія. Зовсім поруч з нею також розташувалася Данія (92). У Люксембургу та Японії жити на 12% дешевше, ніж в американському Великому Яблуці — показник цих країн дорівнює 88.

Далі в списку розташувалися Ізраїль (87), Багами і Сінгапур (86), Австралія (84) та Ірландія (83).

Організувати життя в Україні буде на 71% менше затратніше, ніж у Нью-Йорку. Наш базовий індекс вартості життя дорівнює 29. Таку ж цифру мають Непал і Сирія. Цікаво, що та ж братська Грузія "дешевше" від України на 1% — загальна цифра 28.

Показник у 25 має величезна Індія, а найдешевше, згідно з отриманими даними, буде жити в Лівії та Пакистані. Вартість життя в Нью-Йорку перевищує показники цих країн на 78%.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні вже другий місяць поспіль змінюється розмір середньої заробітної плати українців. Які саме зміни притаманні цим показником, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, хто в нашій країні заробляє більше, ніж інші.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Яна

1 липня 2021, 15:10

Харя Кришны, вы немного перепутали цифры. Сопоставили годовой доход американцев с ежемесячным украинцев.

Харя Кришны

30 червня 2021, 13:24

Понятно, что американцу в Украине будет очень дешево жить. Только надо рядом поместить сведения по средней зарплате и пенсии. Какой показатель? Погуглил. Согласно официальной информации Бюро статистики США, средняя зарплата в Нью-Йорке составляет 67 700$. В Украине около 500$. Таким образом, показатель по зарплате составляет меньше единицы: 0,738. С чем и поздравляю.

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!