Головна Новини Інфографіка 2021 Мікрокредит в Україні: як не потрапити в халепу при оформленні
commentss НОВИНИ Всі новини

Мікрокредит в Україні: як не потрапити в халепу при оформленні

Правила та моменти, на які необхідно звернути увагу при отриманні мікрокредиту – так звані гроші до зарплати – в Україні

5 квітня 2021, 19:46
Поділіться публікацією:
Мікрокредит в Україні: як не потрапити в халепу при оформленні

Правила під час оформлення мікрокредиту. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Мікрокредити – це невеликі позики на короткий термін часу, так звані "гроші до зарплати". За даними Національного банку України, подібна послуга користується попитом в українців. "Коментарі" зібрали в інфорграфіці нюанси, на які слід звернути увагу при оформленні мікрокредиту.

Так, перевірте, що фінансова установа офіційно зареєстрована.

З’ясуйте повну процентну ставку. Адже 0-2% з реклами – це скоріше вартість за один день користування без додаткових комісій і платежів. Тоді як річна ставка може сягати кількох сотень процентів.

Зверніть увагу на графік платежів і штрафи у разі прострочення. Бо навіть декілька днів прострочення можуть коштувати значної суми.

Договір слід прочитати уважно, а вже потім ставити підпис. Бо в документі може йтися про особливі умови нарахування процентів та додаткові послуги.

Крім того, вивчіть особливі умови нарахування відсотків.

Буває, що фінансова установа не одразу погоджує всю суму кредиту.

"Наприклад, ви просили 10 000 грн, а установа погодила спочатку 5 000 грн, а через декілька днів решту кредиту – 5 000 грн. Може здаватися, що це один кредит, хоча насправді – це два окремі кредити, за якими можуть відрізнятися відсоткові ставки, дати погашення, розмір штрафів", — попередили в НБУ.

Розмір мікрокредиту сягає до однієї мінімальної заробітної плати. Якщо ви вчасно не виплатили позику, то штраф і пеня не можуть перевищувати подвійної суми кредиту.

"Проте, на жаль, це стосується лише позик, оформлених після 8 січня 2021 року, коли набрав чинності закон, що встановлює максимальну межу штрафів та пені, — йдеться у повідомленні Нацбанку. — Для мікрокредитів, оформлених до цієї дати, можуть бути застосовані штрафи та пеня, прописані в договорі. Для кредитів понад 1 мінімальну зарплату також є обмеження для штрафів та пені. Вони не можуть перевищувати половини суми кредиту".

Нагадаємо, в Україні різко подешевшав бензин: у чому причина.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/nbu_ua/53
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!