Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Инфографика: Д. Романюк/Comments.ua
Практично у всіх харчових продуктах, які продаються в супермаркетах, містяться харчові добавки, які позначаються кодом Е. І багато з них шкідливі для організму, особливо, якщо вживати їх щодня. У яких продуктах їх міститься найбільше?
Жувальна гумка
Цей продукт практично весь складається зі шкідливих е-добавок. В жувальній гумці є підсолоджувачі (Е 420, Е 953, Е951, Е965), які шкодять шлунку і можуть викликати шкірні захворювання, а також стабілізатори (Е 421, Е422), небезпечні для печінки. Крім того, продукт багатий на харчові барвники (Е171), які викликають проблеми з печінкою і нирками й харчові антиоксиданти (Е321, Е341), які підвищують холестерин і провокують проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Йогурти
Насправді в магазинних йогуртах багато цукру і добавок, які можуть завдати шкоди здоров'ю. У складі продукту є загущувач, стабілізатор в'язкості (Е1442), який дуже небезпечний для підшлункової залози, а також харчовий антиоксидант (Е330) — у великих дозах він має канцерогенний ефект і може викликати алергію.
Картопля фрі
Улюблений багатьма гарнір в складі містить Е576 — підсилювач смаку, який є небезпечним для здоров'я. Його регулярне вживання може призвести до головного болю, підвищеного потовиділення, почервоніння обличчя і т.д.
Морозиво
Цей продукт, на жаль, також багатий на шкідливі е-добавки. У морозиві є барвники (Е102, Е133), які є алергенами й здатні викликати порушення зору, головний біль, дратівливість та інші симптоми. Також в ласощах присутній стабілізатори (Е407, Е412, Е410), які шкодять шлунку, печінці та ниркам і загущувач (Е466), який викликає проблеми з травленням. Ще в морозиві можна знайти емульгатор (Е471) — призводить до надлишку жирів в організмі.
Газовані напої
Всі знають, що в цих напоях дуже багато цукру і різних харчових добавок. Наприклад, цукрозамінники (E950, E951, E952,), які негативно діють на роботу серця і викликають інші захворювання. Також в їх складі присутня ортофосфорна кислота (E338), яка викликає ослаблення кісток, лимонна кислота (Е330) і канцероген (Е211), який провокує проблеми з печінкою.
Плавлений сир
У складі сирів часто можна знайти такі е-добавки, як солі-стабілізатори (Е450), їх велика кількість загрожує розвитком остеопорозу, поліфосфати (Е452), які викликають розлад шлунка і стабілізатори (Е407).
Сухарики
У цьому продукті дуже багато різних підсилювачів смаку, наприклад, Е621, Е627 і Е631 — вони можуть порушити артеріальний тиск і привести до проблем зі шлунком. Також в сухариках є діоксид кремнію (Е 551).
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які добавки допоможуть зміцнити імунітет.
Новини партнерів
Новини