Головна Новини Інфографіка 2020 Податок на Google: скільки грошей техногігант приносить різним країнам
commentss НОВИНИ Всі новини

Податок на Google: скільки грошей техногігант приносить різним країнам

Уряди багатьох країн світу зараз задаються питанням, кому повинні платити податки транснаціональні онлайн-сервіси

30 листопада 2020, 23:17
Поділіться публікацією:
Податок на Google: скільки грошей техногігант приносить різним країнам

Деякі країни вже ввели так званий "податок на Google". Як вирішили вчинити з цим в Україні і до чого це може привести, "Коментарі" писали трохи раніше.

У 2013 році Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) на засіданні G20 був презентований план створення глобального електронного податку. Документ, названий "поворотним моментом в історії міжнародного співробітництва" і передбачав введення обов'язкової сплати податків з прибутку, посилення вимог до нерезидентів і офшорним зонам був в цілому схвалений урядами більш ніж 60 країн (за станом на минулий рік їх кількість збільшилася вдвічі), проте втілити його в життя до сих пір так і не вдалося.

Напружений діалог між США, Великобританією, Францією, Італією та Іспанією тривав аж до червня поточного року, поки адміністрація Дональда Трампа не "перевернула дошку" і покинула переговори, пригрозивши заходами в разі, якщо країни Євросоюзу спробують самостійно збільшити збори з американських технологічних гігантів. Втім, переговори зайшли в глухий кут задовго до цього, тому підвищувати податки їх європейські учасники почали ще з початку року.

З 1 січня на 3% були збільшені збори для транснаціональних компаній з доходом не менше 832 млн дол. В Італії, в березні до неї приєдналася Туреччина, котра збільшила податок на 7,5%, а в квітні ще і Великобританія (2%). До цієї трійці з самого початку хотіла долучитися Франція (3%), однак після заяви Дональда Трампа про можливе збільшення мит на імпорт французьких вин в США (а це щорічний оборот в 13,2 млрд євро) Париж передумав і переніс початок дії нового закону на 2021 рік. Що стосується самих міжнародних корпорацій, то деякі з них вже дали зрозуміти, що терпіти збитки не мають наміру і розсудливо переклали податковий тягар на користувачів. Так, Apple симетрично збільшила комісію всім чотирьом перерахованим вище країнам, знизивши при цьому на 3% таксу для Німеччини, що не брала участь в "податковому демарш". До слова, Берлін в 2013 році теж трохи "притиснув" нерезидентів.

Прийнятий Бундестагом в 2013 році закон зобов'язує новинні інтернет-агрегатори (як Google News) платити за передруковувати і компільовані новинні замітки їх справжнім авторам.

На пострадянському просторі першовідкривачем "податку на Google" стала Росія, яка в 2017 році ввела збір в 16,67% (зараз 20%). Аналогічний податок з 2018 діє на території Білорусі (20%), а з початку нинішнього року ще й Узбекистану (15%) і Молдови (20%). На черзі — Казахстан, Киргизстан і Таджикистан.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали про найбільших позовах проти компанії Google .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!