Головна Новини Інфографіка 2021 Росія і Китай посилюють співпрацю у військовій сфері: які кроки можуть нашкодити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія і Китай посилюють співпрацю у військовій сфері: які кроки можуть нашкодити Україні

Росія і Китай протягом останніх п'яти років активно працюють над посиленням співпраці

20 січня 2021, 18:39
Поділіться публікацією:
Росія і Китай посилюють співпрацю у військовій сфері: які кроки можуть нашкодити Україні

Співпраця Росії та Китаю. Інфографіка: Д. Романюк/Comments.ua

Протягом останніх п'яти років Кремль активно працює над військовим зближенням з Пекіном, намагаючись залякати Захід перспективою формування китайсько-російського блоку. Про це пише політичний експерт Андрій Мішин у своєму блозі на порталі "Коментарі". Він також вважає, що таким чином РФ намагається змусити пом'якшити список санкцій на тлі анексії Криму та військового вторгнення на територію східної України.

Політичний експерт виділяє кілька етапів у процесі зближення Росії та Китаю.

Так, в період загострення українсько-російської кризи в азово-чорноморському регіоні у 2015-му році, Москва і Пекін провели спільні навчання у Середземному морі. Мішин звертає увагу на те, то навчання проходили географічно далеко від берегів Китаю, водночас — поряд з вантажними портами країн НАТО Греції та Італії, які поступово переходять під операційний контроль КНР.

У 2017 році кораблі китайського флоту провели спільні навчання з ВМФ РФ у водах Балтійського моря, одночасно з початком навчань країн НАТО у Литві на підтримку України. Також у 2017 році Росія відновила продаж Китаю новітніх зразків озброєння: літаків Су-35 і комплексів ППО С-400. В цьому ж році країни підписали трирічну дорожню карту військового співробітництва у сфері стратегічної протиракетної оборони, гіперзвукових технологій і будівництва атомних підводних човнів.

Важливі події відбувалися також у 2019 році. Серед них варто виділити запуск третьої черги спільного проекту заводу зі зрідження природного газу "Ямал СПГ" і запуск другої нитки нафтопроводу Сковородіно — Мохе. В цьому ж році Росія надала Китаю допомогу в моделюванні системи попередження ракетних нападів (СПРН). Також у 2019 році відбулося перше спільне патрулювання російських і китайських дальніх бомбардувальників над акваторією Тихого океану. Ще однією важливою подією 2019 року стало відкриття газопроводу "Сила Сибіру" для поставок газу з Якутії в Приморський край і країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

У 2020 році Міністерство оборони КНР заявило, що планує просувати військову співпрацю з Росією і сприяти його виходу на більш якісний рівень, ніж це було раніше.

Раніше "Коментарі" писали, чому Росія і Китай залишаються найбільшими партнерами України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!