Головна Новини Інфографіка 2021 Штами коронавірусу офіційно перейменували: як і навіщо
commentss НОВИНИ Всі новини

Штами коронавірусу офіційно перейменували: як і навіщо

На позначення мутацій COVID-19 ВООЗ рекомендує використовувати букви грецького алфавіту замість назв країн

8 червня 2021, 11:15
Поділіться публікацією:
Штами коронавірусу офіційно перейменували: як і навіщо

Штами коронавірусу перейменували. Інфографіка: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Стародавні греки знову приходять на допомогу — в цьому випадку з приводу коронавірусного захворювання. Звучить дивно, але так і є: представники Всесвітньої організації охорони здоров'я запропонували скористатися грецьким алфавітом, аби розрізняти між собою існуючі штами ковіду, повідомляється на офіційному сайті ВООЗ. "Коментарі" вирішили об’єднати всі найголовніші факти із допомогою інфографіки.

Такі зміни намагаються ввести по всьому світу, щоб уже звичні назви, пов'язані з країнами, більше не вживалися. На думку фахівців, наявність прив'язки "британського", "індійського" і деяких інших штамів коронавірусу до держав, де вони були виявлені, негативно впливає на туристичний імідж.

Швидко звикнути до змін навряд чи вийде, але ВООЗ вже робить все, щоб нові назви штамів активно використовувалися в ЗМІ — для більш широкого розповсюдження інформації.

Так, раніше "британський" штам відтепер буде названий грецькою буквою Альфа. До слова, нагадаємо, що перший випадок захворювання таким видом COVID-19 був виявлений у вересні 2020 року.

Початково "південноафриканський" варіант "корони" тепер слід називати Бета-штамом. Про його існування вчені дізналися у травні 2020 року.

Один із найнебезпечніших і найзаразніших у наш час штамів — раніше "індійський" — нині позначається із допомогою букви Дельта. Його, як і ще один підвид, Каппа-штам, було виявлено в жовтні минулого року.

Відзначимо, що різновид Ета-штаму коронавірусу і зовсім не має конкретного "місця народження". При цьому відразу по два штами було виявлено як у Бразилії — Зета і Гамма, так і в Сполучених Штатах — Іпсилон і Йота.

Зафіксований на території Філіппін в січні 2021 року штам буде мати назву Тета.

Цікаво, що кожна з мутацій коронавірусу має свою наукову назву. Найчастіше це абревіатура не тільки із букв, але й цифр. Її скасовувати не збираються, вона буде застосовуватися одночасно з "грецькою" номенклатурою.

А ось якщо вчені відкриють більше ніж 24 нових різновидів ковіду, то і від подібних назв доведеться відмовитися (літер в алфавіті не вистачить). У ВООЗ обіцяють, що на такий випадок буде представлена нова система назв.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, наскільки висока ймовірність того, що коронавірус все ж був створений штучним шляхом. Якої думки про це розвідка Штатів, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, яку світову проблему ВООЗ офіційно вважає важливішою, ніж коронавірусна пандемія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!