Головна Новини Інфографіка 2021 Від десятків до сотень кілограмів: скільки овочів споживають у країнах Європи (Інфографіка)
commentss НОВИНИ Всі новини

Від десятків до сотень кілограмів: скільки овочів споживають у країнах Європи (Інфографіка)

"Коментарі" дізналися, наскільки затребуваними є овочі на столах жителів європейських країн

20 жовтня 2021, 16:35 comments1969
Поділіться публікацією:
Від десятків до сотень кілограмів: скільки овочів споживають у країнах Європи (Інфографіка)

Скільки овочів споживають у країнах Європи. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Як показують дані продовольчої й сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (Food and Agriculture Organization, FAO), вживання овочів у країнах Європи не таке однорідне, як це може здатися на перший погляд. Згідно зі статистикою, на одного жителя європейського континенту може припадати від 58 до 302 кг овочів на рік.

Беззаперечними лідерами з поїдання овочів у Європі є Балкани, а саме жителі 4 країн півострова: Хорватії, Албанії, Північної Македонії, Боснії і Герцеговини. У рік на душу населення там припадає 302, 298, 269 і 247 кг городніх плодів і зелені. Туреччині для потрапляння в четвірку "овочевих королів Європи" не вистачило всього кількох десятків кілограмів. А ось відокремлена Чорним морем від нащадків Османської імперії Румунія відстає від першого місця майже на цілий центнер.

У нашій країні на душу населення припадає 171 кг овочів, що забезпечує Україні стабільну 7 позицію в загальноєвропейському рейтингу. "Овочеві апетити" інших жителів Європи дещо скромніші. У категорію від 120 до 155 кг овочів на людину цілком передбачувано потрапляють такі середземноморські держави як Греція (155 кг), Італія (125), Іспанія (125), Португалія (120), Чорногорія (120), а також Білорусь, де на одного жителя в рік припадає 147 кг овочів. Це на 25-30 кг менше, ніж у сусідів "останнього диктатора Європи".

Річна норма в обсязі від 100 до 119 кг овочів подається до столу жителів Польщі (119 кг), Латвії (114), Естонії (106), Литви (104), Росії (103). Втім, і ці показники можна назвати досить високими — таку кількість овочів в інших країнах Західної Європи вживають лише жителі Бельгії (110 кг) і Данії (104).

Попри теплий і м'який клімат своїх країн французи, болгари та угорці не дуже схильні до овочевого меню. За рік вони з'їдають трохи менше ніж 100 кг городини. Схожої точки зору дотримуються і жителі центральної частини континенту. У Швейцарії, Люксембурзі, Німеччині, Словенії, Австрії та Сербії щорічно з'їдається від 93 до 88 кг овочів. Своєрідної "дієти" в межах від 74 до 87 кг цього продукту дотримуються жителі острова Кіпр, країн Північної Європи (Ірландії, Фінляндії, Швеції, Великобританії, Ісландії), Чехії та Молдови.

Найменше овочів припадає на душу середньостатистичного голландця і словака — всього 58 і 64 кг відповідно. Третє місце з кінця займає Норвегія, де в річному раціоні місцевих жителів овочі складають не більше 71 кг.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, які продукти в Україні за рік суттєво "додали" в ціні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!