Головна Новини Інфографіка 2020 Спадщина президентів: що змінилося в Україні під час президентства Леоніда Кучми
commentss НОВИНИ Всі новини

Спадщина президентів: що змінилося в Україні під час президентства Леоніда Кучми

Леонід Кучма вніс величезний внесок в історію сучасної України

28 жовтня 2020, 13:38 comments1452
Поділіться публікацією:
Спадщина президентів: що змінилося в Україні під час президентства Леоніда Кучми

Другий президент України Леонід Кучма, на відміну від свого попередника Леоніда Кравчука, обіймав посаду глави держави 2 терміни — з 1994 по 2005 рік.

Багато в чому саме період, коли Кучма був президентом, багато в чому визначив те, що ми маємо сьогодні. Саме в період з 1994 по 2005 рік в Україні з'явилися Конституція (1996 рік) і власна валюта — гривня. Населення країни в цей період скоротилося з 52,1 млн осіб до 47,1 млн осіб. Також скоротилася і чисельність армії — з 445 до 355 осіб.

Одним з найбільш значущих рішень стала відмова України від ядерної зброї — 5 грудня 1994 року лідери України, Росії, Великобританії та США підписали міждержавний документ про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

ВВП України з 1994 по 2005 рік зріс з 38 млрд дол. до 67,2 млрд дол., а інфляція в річному вимірі скоротилася з 401,1% до 10,4%. Ще одним позитивним моментом в економіці України в цей період стало скорочення безробіття з 20% до 7,8%.

Під час президентства Кучми в Україні почалася масштабна приватизація, а також стали з'являтися олігархи, які стали надавати все більший вплив на політико-економічні процеси в країні.

Період президентства Кучми також ознаменувався низкою скандалів, найгучнішим серед яких можна назвати "касетний скандал". Восени 2000 року Леоніда Кучму звинуватили в причетності до зникнення опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Тодішній лідер "Соціалістичної партії" Олександр Мороз опублікував аудіозапис, на якому нібито були записані розмови перших осіб країни, які стосувалися зникнення Гонгадзе. Ці події передували акції "Україна без Кучми", яку організувала опозиція. У центрі Києва тоді проходили вуличні демонстрації, а парламент кілька разів намагався винести недовіру Кучмі.

Нагадаємо, видання "Коментарі" вирішило проаналізувати, який внесок зробив кожен з шести президентів в незалежність і суб'єктність нашої держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!