Головна Новини Інфографіка 2021 Найвища міра покарання: які країни все ще використовують смертну кару
commentss НОВИНИ Всі новини

Найвища міра покарання: які країни все ще використовують смертну кару

Білорусь залишається єдиною країною Європи, де й досі існує смертельна кара

18 червня 2021, 12:38 comments2527
Поділіться публікацією:
Найвища міра покарання: які країни все ще використовують смертну кару

Смертна кара у 2020 році. Інфографіка: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Від найвищої міри покарання — позбавлення людини життя — відмовилося мінімум 144 держави по всьому світу. При цьому смертні вироки на планеті все одно продовжують приводити в виконання. "Коментарі" розкажуть, якою статистикою щодо смертної кари відзначився 2020 рік, котрий минув для багатьох під егідою коронавірусу.

Згідно з повідомленням міжнародної організації Amnesty International, за минулий рік страти були зафіксовані на території 18 держав. Загальна кількість приведених у виконання вироків — 483. До речі, у 2019-у ця цифра дорівнювала 657, що на 26% більше.

При цьому, за словами генсека AI Аньєс Каламар, коронавірусна пандемія все одно негативно вплинула на кримінальне провадження багатьох країн. Це вона пов'язує з тим, що уряди деяких держав навпаки збільшили кількість смертних вироків і страт (наприклад, Єгипет потроїв цю цифру — ред.). До того ж багато адвокатів не змогли потрапити до своїх клієнтів, які були засуджені до найвищої міри покарання, через карантинні обмеження.

Очолює список найбільш "кровожерливих" держав планети Китай. За інформацією Amnesty International, влада КНР приховує офіційну кількість присуджених страт, тому конкретного аналізу щодо цієї країни провести неможливо. Однак заведено вважати, що китайські суди щорічно присуджують тисячі смертних вироків.

Друге місце за кількістю страчених займає Іран. У 2020 році тут було приведено у виконання мінімум 246 рішень суду про найвищу кару. Єгипет отримує "криваву бронзу" із мінімум 107 стратами. Ці три держави разом з Іраком (мінімум 45) і Саудівською Аравією (27) демонструють 88% від загальної кількості страт, проведених минулого року.

Найголовнішими причинами отримання смертного вироку є політичні злочини (часто несправедливі та розглянуті міжнародною ініціативою як репресії), тяжкі умисні вбивства, корупція, наркоторгівля. Суди Пакистану, до речі, можуть присудити смертну кару за богохульство. У Китаї торік мінімум один смертний вирок був винесений за порушення карантинних обмежень, пов'язаних із COVID-19.

Єдиною державою в Західній півкулі, де у 2020 році були проведені страти, стали Сполучені Штати Америки. Щонайменше семеро засуджених осіб із різних п'яти штатів розпрощалися з життям. Відзначимо, що найвища міра покарання в Америці діє не по всій країні, а лише в окремих регіонах.

До речі, з європейських країн лише Білорусь досі залишає в кримінальному кодексі можливість застосування смертної кари. Минулого року РБ не винесла жодного вироку з найвищою карою, але у 2019-у такі випадки реєструвалися.

Найчастіше страти приводять у виконання через розстріл або повішення. У В'єтнамі, Китаї та Штатах також використовують смертельні ін'єкції (що вважається найгуманнішим способом позбавлення злочинців життя). Найбільш "неординарними" способами страти залишається обезголовлення (Саудівська Аравія) і смерть на електронному стільці (США).

Представники Amnesty International відзначають, що продовжать роботу над тим, щоб зрештою викорінити покарання через страту у всьому світі.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, з яких причин в невизнаній "ЛНР" існують заклики легалізувати смертну кару. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, яка країна у 2020 році ввела найвищу міру покарання для сексуальних злочинців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!