Сергій Куюн: "Обшуки в компанії — лише початок, чекаємо на справжній "каток"

Очільник "Консалтингової групи А-95" прокоментував обшуки, які відбулися 13 липня в офісі компанії, та розповів, як розцінює подібну атаку на свій бізнес

Ринок паливних матеріалів завжди мав жорстку конкуренцію. Це демонструють і події останніх днів: "Консалтингова група А-95", яка надає інформаційні та консультаційні послуги у цій галузі, раптово потрапила під пильний нагляд правоохоронців. Проведено одразу кілька обшуків — як в офісі компанії, так і в особистих помешканнях її керівників. Кореспонденти порталу "Коментарі" зв’язалися з очільником групи Сергієм Куюном, аби з’ясувати, в чому справа і як "А-95" планують діяти надалі.

— Сергію Олександровичу, інцидент з обшуками в "Консалтинговій групі А-95" уже набув чималого розголосу. Поясніть детальніше, з чим Вам довелося зіткнутися?

— Обшуки стали для нас абсолютною несподіванкою. Дізналися про це, коли до нас прийшли перші "гості" — вчора вранці [у вівторок, 13 липня, — ред.] вони завітали до мене додому. Я наразі перебуваю на відпочинку в Туреччині, тому дізнався все зі слів рідних, які зателефонували й повідомили про обшуки. Мені вдалося переговорити зі слідчим, який пояснив, що є кримінальне провадження, є ухвала суду про те, що Подільське управління Національної поліції веде розслідування податкових справ. У них наша компанія наче фігурує серед якихось фінансових і податкових оптимізаторів. Мені надіслали текст цієї ухвали, я був здивований.

— Що саме спричинило таку Вашу реакцію?

— Це класика. Ми самі багато пишемо про практику бізнесу, але я ніколи не думав, що це торкнеться мене безпосередньо. У чому ж класика? Відкрита стара справа 2019 року, фігурують там два десятки компаній, назви деяких я взагалі ніколи не чув. І до цієї справи додали й нас. Невідомо, на яких підставах, невідомо, який між нами зв‘язок. Пишуть, що ми надавали якісь інформаційні, рекламні та консалтингові послуги, які дозволяють зменшувати податкове навантаження для наших контрагентів.

Річ у тому, що навіть за реальності подібних дій стосовно них мають відповідати контрагенти. Ми ж справді надаємо такі послуги, це наш профіль. Ми не торгуємо повітрям, ми торгуємо інтелектуальними продуктами, такими як дослідження ринку. Ми проводимо великі івенти, піар-акції тощо.

— Як Ви розцінюєте проведення обшуків в офісі Вашої компанії? Хто саме проводив слідчі дії? Чим правоохоронці мотивували обшуки?

— По-перше, ця справа — повністю, як-то кажуть, "липа". По-друге, поліція розслідує податкові справи. Що ж, у цьому випадку можна лише вітати рішення про те, що скоро запрацює Бюро економічної безпеки, яке забере повноваження на себе розслідування економічних злочинів. Бо сьогодні цим займається хто хоче — і поліція, і СБУ…

Наша компанія розцінює обшуки абсолютно однозначно. Це відповідь на нашу журналістську, професійну діяльність. Ми завжди були активні в плані висвітлення нелегального ринку нафтопродуктів. За останні кілька місяців ми провели значну роботу, дуже багато досліджень, показали, як він працює. За нашими оцінками, лише у 2021 році Україна втратить 22 млрд гривень через тіньовий ринок — як у вигляді акцизного збору, так і через ПДВ, що зникає на АЗС через торгівлю "повз касу".

У мене особисто було багато матеріалів щодо "БРСМ-Нафта". Ми проводили лабораторні дослідження, ми перевіряли, як така якість нафтопродуктів впливає на людей, як це може призводити до чогось типу Васильківської трагедії (масштабна техногенна катастрофа, що виникла через вибух і подальше горіння нафтопродуктів. Сталася на нафтобазі поблизу с. Крячки Васильківського району на Київщині 8 червня 2015 року, — ред.).

Люди ж від слів перейшли до справи. Перед цим на "чорнушних" сайтах публікувалися замовні матеріали, які намагалися заперечити наші дослідження. Але! Ми не отримали жодного позову до суду через свою професійну діяльність, ніхто не очскаржує наші факти, наведені щодо функціонування нелегального ринку нафтопродуктів. Тож обшуки були очікувані, але, як завжди, несподівані.

— Знаємо, що обшуки проводилися в офісі "Консалтингової групи А-95". Чи ще десь були слідчі дії?

— Всього у вівторок відбулося п’ять обшуків: в офісі, у наших із братом міських квартирах та двох заміських будинках. Три бригади Нацполіції було залучено. До офісу вони прийшли дуже "цивілізовано" — із ломом і сокирою. Зламали сейф, забрали сервер, забрали накопичувачі, частково бухгалтерську документацію, комп’ютер. В усього персоналу з якихось причин вилучили мобільні телефони. Також забрали грошові кошти із сейфа — і мої особисті, й інших колег. При цьому оформлювати вилучене належним чином вони відмовилися. Обшуки проводилися без відеофіксації, а також без адвоката. Його взагалі не впустили, він дві години прочекав під дверима, аж допоки поліція не закінчила свою роботу. Працівників же компанії просто зачинили на весь цей час всередині й не дозволяли нікуди виходити. Якщо розглядати те, що сталося, то здається, ніби наша компанія — то найголовніша і єдина проблема в усій Україні.

Символічно, що цього ж дня у відставку пішов голова МВС Арсен Аваков. Багато хто говорить, що він зробив чимало хорошого. Може, це й так, але спостерігаючи вчора за тим, як його підлеглі вибивають двері та ламають сейфи, дивуєшся, як же працює ця система.

Якщо ви розслідуєте економічний злочин, то дайте нам інформаційний запит. Ми надамо всі потрібні документи. Навіщо ви витрачаєте додатковий ресурс? На що ми, платники податків, витрачаємо гроші? Минулого року наша компанія, якщо не помиляюся, сплатила до держбюджету близько 3 млн гривень податків. На що вони йдуть? На цю систему? Я не хочу платити за таку роботу.

— Які дії у відповідь на обшуки правоохоронців готує ваша компанія? Чи позиватиметеся Ви до суду? А, може, лише тісно співпрацюватимете з адвокатами "в обороні"?

— Під час обшуків було допущено дуже багато процесуальних порушень, ми пишемо скарги. Як вони розглядатимуться, покаже час. А поки готуємося до того, що на нашу компанію піде справжній "каток": наберуть матеріалів, потім будуть якісь справи, підозри. Тобто це така боротьба "у довгу", вона швидко не закінчиться. Я себе так налаштовую, що ми наступні 3-6 місяців будемо цим займатися. Сумно, адже в нас є інша робота. Ми зробили багато всього для держави, вивели чимало коштів "із тіні", але зараз ми будемо змушені більше часу приділяти цій ситуації.

Але наразі ми відчуваємо потужну підтримку від засобів масової інформації. Наше питання також взяв на контроль голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев, написано листа Генпрокурору. Нам говорять, що можуть бути блоковані рахунки, оголошення підозр, ще обшуки. Готуємося, одним словом.

— Кого саме Ви та Ваші колеги досліджували (чи плануєте досліджувати), що могло спричинити подібну реакцію?

— Зараз нам вже точно відомо, що замовником цього наїзду є компанія "БРСМ-Нафта". Вчора були обшуки, а вже сьогодні в мережі вже результати. Отже, хтось має доступ до таємниці слідства. Риторика цих публікацій повністю дублює замовні матеріали, якими БРСМ торпедувала нас останні три-чотири місяці. Насправді "БРСМ" ми дійсно приділяли підвищену увагу, бо масштаби її діяльності та зухвалість — найбільші. Цей й власне виробництво нафтопродуктів на міні-НПЗ, і якість пального, й незрозумілі речі при продажу пального за готівку. Ми оцінюємо втрати бюджету від діяльності БРСМ у більш ніж 2 млрд грн на рік.

Але є й інші герої наших досліджень. Це, наприклад, сітка "МОТТО". Вона належить Едуарду Ставицькому, міністру Кабміну часів Віктора Януковича, який виїхав до Ізраїлю, але продовжує звідти труїти українців неякісним пальним. При цьому "якість" цього пального засвідчили не тільки ми, а й перевірка Інституту споживчих експертиз. Там дуже сильні відхилення від нормативів.

Також увагу ми звертаємо на мережу АЗС SunOil. Виявили порушення, вміст заборонених речовин, зокрема монометиланілін. Крім цього, ми писали про міні-НПЗ компанії "Альтернатив Енерджі Сорсес Компані", розташовані в місті Мерефа Харківської області. Це невеличкі заводи, які займаються переробленням газового конденсату у нафту. Через неправильне маркування вони ухиляються від сплати податків по акцизу. Пальне не відповідає якості, а через несплату акцизу ще й робить дірку в бюджеті.

— Можливо, не надто в тему, але чи не збираєтеся Ви уважніше придивитися до "гарячої" теми останніх днів — ймовірної угоди між мережами АЗС Glusco та Socar?

— Кілька днів тому я вже писав розлогі публікації на цю тему на Facebook. Це дуже складна тема, справжній детектив. Там є й українська сторона, можна навіть сказати провладна. Бо нині в Україні через фіскальну службу заблокована діяльність Glusco у нашій державі, здійснюється тиск. Вочевидь, хтось хоче до цієї угоди приєднатися, або дуже сильно їй завадити, бо не зацікавлений у посиленні азербайджанського гравця на паливному ринку, тим більше підтриманого Socar.

Але і з азербайджанського боку також не все однозначно. З’явився певний присмак політики, хоча початково це бізнесова справа. Взагалі ситуація дуже складна, не знаю, як вона вирішиться. Мені відомо, що цього тижня азербайджанська сторона має прийняти певні конкретні рішення. За моїми даними, вони вже купили цю мережу, це кіпрська компанія Glusco Energy S.A.

Але для того, щоб вступити в права власника в Україні, їм, по-перше, потрібно зняти заборони, накладені судами на цю мережу. Там зараз заарештовані корпоративні права, що належать Glusco. По-друге, треба отримати дозвіл Антимонопольного комітету.

Тому там справжній детектив у цій справі, хоча і пояснення його дуже просте — це великі гроші, адже ціна питання — сотні мільйонів доларів. Особливої гостроти додає те, що Socar у травні отримав великий контракт із Роснафтою й може стати дуже потужним гравцем на ринку України.

— Дякуємо за розмову.