Рубрики
МЕНЮ
Козаренко Люда
Фото з выльних джерел
Великдень – чи не
найголовніший день в житті українців. Тому всі селебрітіс, з якими ми
поспілкувалися, кажуть, святкувати його збираються родиною, за щедрим столом,
окрасою якого є паска. А от пекти її самостійно, як виявилось, будуть далеко не
всі.
Леся Самаєва, актриса: Взагалі-то я дуже смачно готую – всі
це кажуть. Але на весні, до початку війни, завжди було багато роботи і в кіно,
і в театрі, а перед Великоднем – особливо. А оскільки в моїй сім’ї пекти паски якось було не прийнято і з
молоком матері мені це не передалося, то я і не пекла. Купляла в магазинах,
причому різні: посвятити, пригостити гостей, помінятися з сусідами, татові на
могилку поставити… Оскільки люблю поєднання солодкого й солоного, їм їх
абсолютно з усім. Коли почалася війна, щоб не зійти з розуму і відволіктися, я
почала набагато більше готувати. І, як-то кажуть, нарешті дозріла до того, щоб
пекти паску. Зараз шукаю рецепт. Вибираю щось цікаве, тому дивлюся не тільки
відео на YouTube – читаю відгуки. Не хочу, щоб пасочка була суха – мені подобаються вологі,
наче трохи гливкуваті. Для мене вибір рецепту, як ритуал. Вирішила відкритися
Всесвіту, послати йому запит на "саме свій рецепт". (Сміється) І впевнена, що
знайду його – вірніше, відчую. А потім спечу разом з донькою. Маша живе окремо,
але дуже хочу залучити її до цієї справи – щоб вона хоча б була поруч. Бо,
знову ж таки, під час війни я зрозуміла, яку силу мають традиції, наскільки
вони допомагають триматися у скрутну хвилину і відчувати зв’язок з
батьківщиною. Сподіваюся, потім і в доньки з’явиться така потреба пекти паски.
Діана Кондратюк, телеведуча ("Коло спорту", канал "Дім"): На Великдень ми завжди збираємось всією родиною за святковим столом у бабусі, всі приносять паски власного виробництва і обмінюються ними. Якими б не були обставини – робота, справи, я завжди все відкладаю, аби приїхати в рідний Хмельницький і бути в цей день разом з сім’єю. Раніше ніколи не готувала паску – зазвичай це робила моя мама, а я тільки прикрашала глазур’ю. І ось нарешті відбудеться мій кулінарний дебют: ми з нареченим вирішили зробити сюрприз для моїх рідних. Дуже любимо готувати разом – це так романтично! Тож цього разу напечемо великодніх краффінів і привеземо додому. Я вже спробувала готувати цього тижня. Вийшло дуже смачно, тож ділюсь рецептом.
Потрібно 2 яйця, 100 г цукру, трішки солі, 1/2 пачки ванільного цукру, 50 г вершкового масла, 120 мл теплого молока, 7 г сухих дріджів та 450 г муки. Для начинки – ізюм, горіхи, сухофрукти та 80 г вершкового масла. Спочатку змішуємо яйця з цукром, сіллю та ванільним цукром, добре збиваємо їх до однорідної маси. Додаємо вершкове масло, тепле молоко та дріжджі. Ще раз перемішуємо, всипаємо порціями просіяну муку та замішуємо тісто. Накриваємо харчовою плівкою та ставимо в тепле місце на 1 годину. Коли тісто підійде, ділимо на дві частини, розкачуємо качалкою, змащуємо вершковим маслом, посипаємо начинкою. Скручуємо краффін у вигляді троянди, викладаємо у формі і залишаємо на 30 хвилин. Випікаємо в попередньо розігрітій до 160° духовці на 40 хвилин.
Вірю, що це свято принесе українцям любов та щастя. І впевнена, що дуже скоро ми будемо відзначати нове свято – нашу перемогу.
Тетяна Песик, актриса, учасниця "Жіночого Кварталу": Я не пекла раніше паски – зазвичай це робила мама. Але цього року мені вперше захотілось самій зануритися в цей процес. Звісно, перевіреного роками рецепту в мене поки що немає, я тільки стаю на цей шлях, тому доведеться пробувати різні і шукати той, який найбільш підійде. Почала з ось таких пасочок, вірніше, краффінів. Вирішила оформити в мінімалістичному стилі, без глазурі. Зверху просто цукрова пудра, всередині – родзинки, журавлина і цукати. В тісто додала цедру апельсина і апельсиновий сік. Дуже переживала, щоб не підвели дріжджі. А борошно додавала невеликими порціями, щоб не переборщити, інакше випічка буде "забитою", а не пухкою. Здається, все зробила правильно.
Софія Єгорова,
співачка: Для мене господині, що печуть паски на Великдень – неймовірні жінки! Адже це скільки часу займає! А скільки нюансів у приготуванні! У кожної панянки є свої
родинні чи життям набуті секрети. Ніколи не готувала паску самостійно, тільки трохи пам’ятаю, як у дитинстві допомагала бабусі. Але цього року вперше хочу спробувати – разом з сестрою. Домовилися, що виділимо для цього цілий день. Головне, чітко дотримуватися рецепту! Експерементувати, не маючи досвіду, нам зарано. Бо вже всім розповіли, що будемо пекти паски, тож буде прикро, якщо не вийде.
Олена Фроляк, телеведуча, шеф-редакторка програми "Факти" (ICTV): От чого-чого, а пасок я не печу. Їх починають продавати задовго до Великодня – які завгодно! Куплена в супермаркеті паска – навіть найдешевша – може виявитися не гіршою за домашню. Я вже не кажу про кондитерські: незважаючи на те, що зараз війна, у багатьох смачна випічка! Тому сьогодні хто не може чи не хоче пекти, без проблем може її купити. В мене бажання є. Але я боюся. Колись прочитала, що якщо паска не підійде, це дуже погана прикмета. Кілька років тому таке сталося в чоловікової сестри, і того ж року в неї помер батько… Я розумію, що це могло бути співпадіння. Але останнім часом стала трохи забобонна, тому вважаю, що краще вже не ризикувати. А от святити паску ходжу до церкви обов’язково! Більше того – на цей випадок є спеціальний рушничок, яким накривається кошик. Дуже давно, коли наша сім’я приїхала з Казахстану на Івано-Франківщину, моїй мамі хтось порадив вишити рушника на Паску. І вона вишила — хрестиком. Він вже, звісно, старенький і поношений. Але це дуже дорога для нас річ з історією: кожного року рушничок "йде" до церкви – або в кошику, який несе мама, або в братовому, або в нашому. Цього року моя черга. (Сміється)
Ірина Хоменко, актриса, телеведуча ("Я не забуду", телеканал "Дім"): Великдень для нас – родинне свято: печемо паски, фарбуємо яйця… Минулого року в цей день ми були на Вінниччині, і мої діти ходили на майстер-клас по писанкарству. Паски, правда, не пекли, бо у нас в хаті була піч, а я, міська людина, не зовсім розумію, як з нею поводитися. От цього року вже накупили прикрас – цукрових курчаток і заячих вушок, знайшли новий рецепт і готові пекти. Особливо старший, Дамир. Зазвичай я користувалася рецептом, за яким мене вчила пекти мама, тепер хочеться чогось новенького. Щодо доповнення – цукати, родзинки, горішки – це в нас вирішує Дамир. До речі, окрім печеної паски планую зробити ще й сирну. Ми завжди печемо в четвер, тоді ж і яйця фарбуємо. Оскільки цього разу до процесу фарбування долучиться Аврора, якій 2,5 роки, думаю, половина яєць піде в салат з черемші і відвареної курки – він у нас традиційно завжди є на великодньому столі. Ще син купив маленький прапорець України і прив’язав до свого кошика, а яйця, сказав, буде фарбувати у жовто-блакитний колір.
Марта Адамчук, співачка, учасниця "Жіночого Кварталу": Ніколи не пекла! Найсмачніші паски в своєму житті я їла в дитинстві – їх пекла бабуся у справжній печі. Пам’ятаю, як вона сиділа біля неї з розпашілими червоними щоками і контролювала процес… Готувала їх заздалегідь по своєму особливому рецепту, зверху покривала збитими білками і прикрашала кольоровою присипкою. В той день аромат розносився по всьому двору! Ці пасочки були різної форми і різного розміру, бо пеклися в тому посуді, що був у господарстві – металевих кружечках, невеличких каструльках. Для мене пекла найменшу – от її я й клала до свого дитячого кошика, коли разом з дідусем йшла святити до церкви. З тих пір нічого подібного я не куштувала. Печі вже немає. Мамині пасочки смачні, але не схожі на бабусині – вони більш сучасні. Але однак я поїду на Великдень до мами, бо в цей день родина має бути разом.
Артемій Єгоров, актор (серіал "Гарячий", ICTV): Чекаю Великодня, бо саме після нього приходить справжня весна і тепло. Це свято в мене асоціюється з дитинством, з моїми бабусями – у мене їх було п’ять: дві бабусі і три прабабусі. До кожної їздив, у кожної куштував пасочку, приготовану за її власним рецептом. А от мама не пекла паски ніколи. Дружина теж не пече, бо ми ведемо здоровий спосіб життя і випічки не вживаємо. До того ж, щоб вийшло смачно, в тісто потрібно вкладати відповідну енергетику, а сам процес приготування – любити. Якщо це робиш тільки тому, що "треба", бо такий звичай, нічого доброго з цього не вийде. Краще вже купити! Варіантів безліч – задовільнять будь-які смаки. Тож на Великдень ми робимо виключення з правил: я купляю одну пасочку – і на цьому все.
Новини партнерів
Новини