Головна Статті Інтерв'ю 2023 15 фактів про зйомки серіалу «Водна поліція»
commentss Інтерв'ю Всі новини

15 фактів про зйомки серіалу «Водна поліція»

Знімати проєкт на воді – серйозне випробування для всієї знімальної групи. «Коментарі» дізналися деталі про зйомки детективного серіалу «Водна поліція»

19 квітня 2023, 09:10 comments2432
Поділіться публікацією:
15 фактів про зйомки серіалу «Водна поліція»

Кадр із серіалу "Водна поліція", фото - канал СТБ

"Водна поліція" (СТБ) це детектив про роботу особливого підрозділу правоохоронних органів України, який займається злочинами, скоєними на воді або в прибережній зоні. Впродовж 44 серій команда професіоналів буде патрулювати акваторію Дніпра і розплутувати складні історії. Але за кадром складнощів виникало не менше, ніж у кадрі. 

picture

 Факт 1. Поліція починається з відділку. У водної поліції він має бути особливим, вирішили автори серіалу. На їхню думку, це не просто функціональний офіс, а атмосферне приміщення, тому перш за все розглядалися старі судна. Зрештою вибір зробили на користь справжнього дебаркадера. Щоправда, його довелося переобладнати, щоб там була кімната для допитів, лабораторія і навіть морг…  До речі, інтер'єр відділку та майстерні одного із співробітників водної поліції укомплектували не бутафорським реквізитом, а дрібничками, якими люб’язно поділилися  власники яхт.

Факт 2. Найважче давалися знімальній групі екшен-сцени на воді. Задля ефектного кадру акторам доводилося добряче постаратися – перш за все, навчитися гарно плавати. Оскільки співробітники водної поліції повинні вміти не лише триматися на воді, а й спокійно почуватися під водою, опанували й ази дайвінгу. Одна з таких зйомок під водою тривала п'ять годин! 

Факт 3. Актори пройшли курс екстремального водіння автомобілем Dodge. Роман Муленко від цього в захваті. Він згадує, як батько і дідусь дозволяли йому в дитинстві керувати машиною. А тут – мало того, що таке круте авто, їздити довелося по піщаному пляжу, а це вже зовсім інші відчуття. "Просто фантастика! – згадує він.   І повна свобода: отримуєш машину і чуєш: "Ну, давай!"

picture

 Факт 4. Улюбленцем групи був величезний пікап, яким керували оперативники. І цей пікап одним із перших було передано до одного із спецпідрозділів ЗСУ на початку повномасштабного вторгнення. А військовим передали все з реквізиту та обладнання, що могло знадобитися на фронті: рації, маскувальні сітки, термопоти, намети, каремати, пледи, обігрівачі тощо.

Факт 5. Зйомки екшна неможливо уявити без участі професійних каскадерів. Але актрисі Катерині Скрипко дублер не знадобився – з усім змогла справитися сама. Кілька років вона працювала у Китаї і потоваришувала там с каскадерами. "Вони працюють із Джекі Чаном і іншими відомими акторами, згадує вона. Я відвідувала їхні тренування, багато чому навчилася. У Китаї знімається дуже багато проєктів, тож невдовзі й для мене знайшлися ролі у жанрі екшн".

Справитися з режисерськими задачами змогла й Міла Римар, адже теж має добру підготовку – раніше вона займалася стрільбою, рукопашним боєм і тайським боксом.

Факт 6. Надзвичайно складними були зйомки під водою. "Це не просто покласти в акваріум пістолет і зняти на камеру, пояснює виконавча продюсерка Олена Лисак. – Вся знімальна група, включаючи режисера, працювала з аквалангами, в костюмах дайверів. Зміна з підводними зйомками могла тривати максимум сім годин, оскільки перебування під водою це дуже велике навантаження на організм. Всі  виринали через кілька годин, потім знову занурювалася. Ми знайшли дуже класних операторів-підводників батька та сина. Батько ще трохи й знімався – був  дублером, оскільки він інструктор з дайвінгу".

Факт 7. Підводні зйомки тривали навіть восени, коли температура води опустилася до 8°С. Було холодно, але, за словами Олени Лисак, отримані кадри того вартували. 

Факт 8. У більшості випадків у ролі трупів були загримовані манекени. Щоб вони не спливали на поверхню, спочатку до них прив'язували грузики. А коли "трупи" наповнювалися  водою, їх притоплювали.

Факт 9. Інколи роль трупів виконували актори. Коли було прохолодно, вони вдягали  гідрокостюми, поверх них сукні чи сорочки з високими комірцями та довгими рукавами. Періодично для таких зйомок запрошувати дублерів. Якщо за сценарієм це була бабуся, на каскадера одягалася перука, жіночий одяг та прикраси. Справжнім викликом для гримерів у такій ситуації було створення складного водостійкого гриму. "Уявіть собі: з води витягують труп, який спочатку згорів, потім його кинули у водойму, а далі з ним ще щось робили… Звичайно, без спеціального гриму тут не обійдешся",   каже виконавча продюсерка Олена Лисак.

Факт 10. Підводні зйомки проходили в Малинському кар'єрі, що в 120 км від Києва. Там знаходиться підводний музей, де дайвери на пам’ять залишають різні речі. Сам по собі кар'єр дуже живописний: з гарним камінням, водоростями і блакитною прозорою водою.

picture

Факт 11. Зйомки на воді – теж непроста задача. Здавалося б, що тут такого – зняти сцену, яка в сценарії прописана так: "переслідування катера, катер різко зупиняється". "Проблема в тому, що катер не може різко зупинитися. І тут починаються роздуми, як усе зняти, змонтувати тощо. Загалом мозок у членів знімальної групи перебудувався: це не автомобільні перегони, а набагато довший і складніший процес. Але в той же час і цікавіший. Часто ти не можеш просто спрогнозувати, скільки часу займе зйомка і як все зрештою буде. Наприклад, сцена, коли посеред річки загорається двигун човна. Постановники знають, що це треба знімати з використанням димових шашок, і вміють це робити. Але коли щось горить посеред річки, процес трішки ускладнюється. І за логістикою також, тому що має бути другий човен з постановниками трюку. Ще один нюанс: коли горить двигун катера, повинен йти чорний дим, а не білий, як у автомобіля. Але постановники придумали, як досягти необхідного результату",   пояснює виконавча продюсерка.

Факт 12. Серед серіального реквізиту, який найважче було знайти, опинилася… браконьєрська сітка, в якій час від часу заплутувалися трупи. Справа в тому, що використання рибальських сіток в Україні заборонене. "Якщо когось впіймає справжня водна поліція або Рибнагляд, це загрожує величезними штрафи чи навіть позбавлення волі. Наші художники домовлялися про сітки з якимось баригами і везли на локацію вночі, щоб ніхто не бачив. Потім запливали на середину річки, щоб з берега не було їх видно, і тільки там закидали сітки", розповіла виконавча продюсерка. На зміні завжди чергував водолаз-рятувальник на випадок надзвичайних ситуацій. 

 Факт 13. Під час роботи над серіалом знімальна група двічі мала проблеми зі справжньою водною поліцією! "Перший раз нам треба було постріляти з автомата Калашнікова, а виявилося, що поряд їхня база. Групу зупинили, не давали знімати далі. Але ми швидко вирішили ситуацію – звязалися з керівництвом водної поліції і все пояснили. Вдруге теж стріляли, вже в іншому місці, і знову потурбували представників водної поліції", зізналась Олена Лисак.

picture

Факт 14. Якщо автомобіля на зйомках актори керували власноруч, катери їм не довірили. "Ми хотіли їх убезпечити, тому максимум, що вони могли зробити самостійно на катері, пришвартуватися біля берега. А керували ними навіть не "водії" катерів, а професійні каскадери. Бо коли водний транспорт врізається на повному ходу в опору моста, і досвідчена людина не завжди зможе впоратися. Для крупних планів ми задіяли човни з румпелем ззаду і штурвалом спереду. Румпелем керував каскадер лягав на дно човна, ми його накривали чимось, а в цей час актор за штурвалом відігравав усі свої сцени. Виглядало все правдоподібно і, найголовніше, безпечно", поділилась виконавча продюсерка. 

Факт 15. В даний момент частина команди "Водної поліції" знаходиться на фронті захищає Батьківщину. Серед них – один із режисерів серіалу Євген Доронін. Він брав участь у звільненні Херсонщини, а також у боях на Харківщині, Миколаївщині та Донеччині. Наразі перебуває на реабілітації і зізнається: зрадів, що "Водна поліція" транслюється на ТБ. "Ми часто не помічаємо героїв, а їх насправді багато. Під час локдауну це були медики, яким ми буквально кланялися за працю та порятунок наших життів. Зараз це не лише військові, а й енергетики, комунальники, рятувальники, прикордонники, а також поліцейські, зокрема водна поліція, про існування якої, мабуть, багато хто взагалі не чув. І займаються вони не лише боротьбою з браконьєрами, а й серйознішими злочинами. Сподіваюся, нам вдасться цим серіалом трохи більше розповісти про цінність їхньої роботи", каже Євген Доронін.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!