Головна Статті Інтерв'ю 2023 Міністр агрополітики Микола Сольський: про посівну, зернову угоду та наслідки війни
commentss Інтерв'ю Всі новини

Міністр агрополітики Микола Сольський: про посівну, зернову угоду та наслідки війни

Український міністр аграрної політики Микола Сольський розповів про виклики з якими зіткнулись українські фермери, дав прогноз на посівну кампанію та вказав на наслідки виходу Росії з зернової угоди.

2 травня 2023, 14:25 comments1152
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:
Міністр агрополітики Микола Сольський: про посівну, зернову угоду та наслідки війни

Міністр агрополітики Микола Сольський. Фото з відкритих джерел

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський відповів, які виклики стоять в аграрному секторі станом на сьогодні, дав прогнози на майбутню посівну кампанію та відреагував на можливі наслідки припинення зернової угоди з боку Росії.

Які виклики зараз в українському агросекторі?

Виклики найбільше за існування українського агросектору зрозуміло які як і в будь-якої людини яка тут живе. Війна зачепила кожного аграрія, когось більше когось менше, але однозначно кожного суттєво. Які це виклики і чим зачепило… Аграрії всі мають проблеми з реалізацією зерна, тому що в нас є проблеми з зерновим коридором і проблеми з логістикою, проблеми з ліквідністю, тому що кредитування не таке як в звичайний мирний час і це теж зрозуміло. Проблеми з кадрами, бо частина працівників на війні, частина виїхала, і всі інші проблеми які мають громадяни України і бізнес, наприклад з електроенергією, з обстрілами. Ті що живуть на території де безпосередньо йдуть бойові дії, або в тих хто під окупацією то ці проблеми кратно збільшені, вони також зрозуміло які. Проблеми що загрожують постійно їхньому життю і їхнім працівникам, сім’ям, пайовикам, але очевидно що всі з них намагаються працювати, максимально всі з них незважаючи на таку складну історію.

Чи вдалося виконати план експорту продукції у 2022 році?

Зерновий морський коридор дуже вплинув на це, бо коли він почав працювати у серпні, то вже з вересня у достатньо великому об’ємі вивозилося зерно з України і це сильно допомогло. Це стабілізувало ціни всередині країни, і глобально Україна в середньому вивозила разом з зерновим коридором 6 мільйонів тонн, половину зерновим коридором, половину сухопутним коридором, а також Дунаєм. Це немало і в принципі я думаю що в найближчі декілька місяців ми вивеземо все, що зібрали минулого року. Якщо не буде нових екстраординарних ситуацій, адже цього не можна виключати, то надіюся що  їх не буде, але очевидно що ми готові до всього. Як це працює? Працює дуже просто, дуже велика активність бізнесу, дуже багато компаній цим займаються, як трейдером так безпосередньо агровиробників, нові компанії які не були раніше в цьому бізнесі, але їх інфраструктура може бути залучена, вони в цьому беруть участь. Тому такий великий ринок, відсутність обмежень зі сторін держави і навпаки сприяння в тому щоб різні процедури були спрощені де можливо. 

Чи почалася посівна компанія в Україні і який ваш прогноз на 2023 рік?

Вона розпочалася, вона відбувається відносно стандартно, але з урахуванням всіх нюансів які наклала війна. Це, очевидно, там де військові дії, де заміновано, це відбувається дуже складно. Фермери народ непосидючий і з тієї категорії людей які не люблять щось відкладати, адже давно привикли розраховувати в першу чергу тільки на себе і є багато ініціатив по розмінуванню, по розчищенню і це очевидно призводить до певних наслідків, інколи трагічних. Очевидно, що своїми силами фермери не зможуть вирішити цю проблему, адже на розмінування сконцентровано буде багато державних органів, інших держав, міжнародних органів. Нюанс в цій ситуації, навіть якщо у вас дуже багато грошей ви цю ситуацію за день не вирішите, бо вам треба навчити людей і зробити цю техніку. Цих людей не тільки в Україні, але й в світі є обмежена кількість, бо ніхто  спеціально не готувався до такої проблеми. Швидко ви таких людей не навчите тому це все займає час і ми з цим будемо жити десятки років і я впевнений що наступні покоління українців будуть мати з цим справу. Це звичайно накладає відбиток особливо в тих територіях які найближче до фронту або останнім часом звільнені з окупації. Накладає низька ліквідність в аграріїв і також свій відбиток ці проблеми які були цього року з вивезенням зерна і аграрії частково переорієнтовуються з кукурудзи в певному об’ємі на інші культури такі як соняшник і соя, олійні культури, бо деякі з них дешевші в виробництві і вони логістично простіші в роботі, бо менша кількість гектару і менше затрат на вивезення. Тому, такі моменти є, але ми бачимо що фермери практично всюди де можуть стараються працювати з меншою кількість добрив, і з іншими нюансами, але ми не бачимо, щоб цілі регіони відпадали або щось подібне.

Зважаючи на це, чи можна спрогнозувати що цього року в Україні буде менше посіяно та експортовано зерна, пшениці?

Пшениці — так, бо вона в нас в основному озима і посів відбувався минулого року восени і ми бачимо що її менше засіяно ніж рік тому. Зрозуміло що навіть при середній погоді її буде менше вироблено і відповідно менше експортовано. Загалом ми припускаємо що на 10 відсотків урожай буде менший, при середніх погодних умовах які будуть не дуже хорошими і не дуже поганими. Тому що та сама кукурудза яка в цифрах давала найбільшу кількість тонн, в тому числі з гектару, вона в аграріїв в меншому пріоритеті ніж була раніше, тому вони сіють щось інше що дає менше тонн з гектара, але оскільки інші культури за одну тонну дорожчі загально в грошах це можливо буде так само як і раніше з такого самого об’єму землі, але це залежить від цін які будуть складатися на ринку протягом цього року. в 2021 році ми на 20 відсотків більше сіяли, бо ми більше контролювали території України, це перший момент, другий момент — в нас 2021 рік був рекордний, ми тоді забрали 108 мільйонів тонн зі всієї України за винятком Криму, а минулого року 70 мільйонів тонн, але ми порівнюємо 108 і 70 маючи на увазі різні території, тому якщо порівнювати з територією пропорційною до тієї з якої ми минулого року збирали, то в нас не було катастрофічного падіння, але воно було і цього року теж прогнозується, але воно кероване. В кращі часи і після перемоги це досить швидко відновиться, якщо не буде ускладнена ситуація.

Зернова угода 2023 буде тривати 60 чи 120 днів?

Ми вважаємо що зернова угода мала продовжуватися і продовжена на тих умовах на яких було передбачено можливість продовження це на 120 днів. Ми розраховуємо що вона буде тривати 120 днів.

Якщо Росія вийде з угоди через 60 днів тривання угоди, що це означатиме для України та світу?

Будь-яка з сторін угоди, а в нас угода, до речі, з Туреччиною і з ООН, а з Росією підписували документи інші країни, але якщо в когось будуть якісь питання, або інші думки то це очевидно предмет для ще однієї зустрічі і переговорів.

Росія виставила умови, при яких вона не буде виходити з угоди, взагалі ви розглядаєте таку ймовірність що сторони можуть виконати їх?

Я підтримую позицію нашої країни і позицію наших переговорників, що вивезення зерна для того, щоб воно було доступним в світі, це базова річ особливо для багатьох країн які не мають багато грошей, що це не має бути предметом торгів і що це неправильно, це теж саме що торгуватися за людське життя. Це чисто тероризм тільки з іншим зв’язаний. Так, це голосно звучить, але я в це дійсно вірю і вважаю що це правильно. Будь-які інші переговори, якщо вони будуть відбуватися або плануватися проводитися очевидно ми будемо знати про них, вони будуть відбуватися в наших інтересах і з урахуванням наших інтересів. 

Що означатиме для світу, якщо зерно все ж не буде вивозитися з України цього року?

Це буде означати що всі люди в країни будуть платити значно дорожче за їжу ніж вони платять зараз, і не залежно де вони живуть. Чи вони живуть близько до України, чи вони живуть далеко від України. Чи вони живуть, наприклад в африканській країні, азійський, чи на тихоокеанському острові.

Раніше портал "Коментарі" розповідав про інтерв'ю Володимира Зеленського про корупцію в Україні, про НАТО і контрнаступ.

Також "Коментарі" писали, що український фермер вигадав новий спосіб розмінування полів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

valentine

16 вересня 2023, 10:24

Найголовніший виклик - це мобілізація співробітників агрохолдингів і фермерів. У нас у господарстві фактично немає рук, щоб збирати урожай. Влітку багато людей забирали незважаючи на бронь. Зрозуміло, що після цього ніхто не йде до нас працювати. А потім нам будуть розповідати про порти, про зернову угоду. Краще б когось з Банкової або помічників нардепів відправляли до фронту. У кого є гроші, ті дають взятки. А більшість невеличких фермерів намагаються підтримувати свої підприємства та працюють всупереч обставинам, які для нас створив байдужий уряд.

Igor

17 серпня 2023, 07:55

Для підвищення якості аграрної продукції рекомендую обладнання від провідного українського виробника https://pis.com.ua/uk/category/nashe-obladnannya/ ПромІнвестСервіс: -зерносушильні та очисні комплекси -автоматичний пробовідбір та аналіз якості зерна -устаткування для розвантаження продукції

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!