Рубрики
МЕНЮ
Андрей Кривцун
Фото: з архіву Ю. Панкової
30-річна Юлія Панкова – борець за життя. За справедливість. Вона була кореспондентом ТСН. Тиждень (1+1), вела програми журналістських розслідувань "Інсайдер" на ICTV. А з 2019-го року Юлія стала ведучою програми "Ревізор" на Новому каналі. До речі, змінила на цій посаді відомого ресторатора Миколу Тищенка (вів 8-й і 9-й сезони), який торік став нардепом Верховної Ради України IX скликання від партії "Слуга народу". Раніше проект вели журналістка, письменниця і модель Ольга Фреймут (з 1-го по 5-й сезони), а також актор, діджей, журналіст і шоумен Вадим Абрамов (з 5 по 7 сезон).
Нова ведуча додала в проект кулінарну родзинку, адже її пристрасть – організація гастрономічних турів, суть яких – знайомство туристів з особливостями національних кулінарних традицій. За словами Юлії, де б вона не була – завжди намагається познайомитися з кухарем, зайти на кухню, дізнатися секрети приготування страв.
Перед зйомками 11-го сезону "Ревізора", який якраз зараз іде по Новому каналу, Юлія Панкова отримала сертифікат координатора з впровадження системи безпечності харчових продуктів в Україні (НАССР). Про це та інше ми й поговорили з ведучою "Ревізора".
– Юлія, 20-го липня на Новому каналі стартував 11-й сезон проекту "Ревізор". Чим будете дивувати вцього разу?
– Сезон ми відзняли до початку карантину, тому глядач нас побачить без масок і рукавичок. Дивувати, як завжди, будемо новими локаціями. Наприклад, ми ревізували їдальню школи, в якій навчався Володимир Зеленський, найпершу броварню у Харкові – "Старгород", їдальню міської ради Дніпра. Вважаю, що цей сезон видався найбільш конфліктним. На деяких локаціях у нас навіть пролилася кров. Випуски будуть дуже цікавими. Переконана, що глядачам Нового каналу вони сподобаються.
Як я вже сказала, під час зйомок було дуже багато конфліктів. Коли бачила, що працівники агресивно налаштовані, намагалася знижувати тон голосу, щоб люди заспокоїлися, і захистити свою команду. Найгірші локації – це ринки. Там люди навіть збиралися у натовп і нападали на операторів! Не знаючи, що очікувати від агресивно налаштованих людей, складно зберігати холоднокровність. А бували ситуації з дуже непередбачуваним кінцем. Навіть доводилося викликати поліцію.
– Чи спілкувалися зі своїми попередниками в проекті "Ревізор"? Ділилися вони якимось "фішками", порадами?
– Зі своїми попередниками я не спілкувалася. У нас в команді є люди, які ще в 2012-му році запускали проект "Ревізор". Вони дуже розумні і професійні і, звичайно, дали мені багато корисних порад. Взагалі команда "Ревізора" – це велика і дуже дружна сім'я! Оператори працюють по кілька годин з важкою технікою на плечах. Ловлять хороші кадри. Редактори допомагають мені під час зйомки. Всі ми дбаємо один про одного.
– Що значить світова система харчової безпеки НАССР, яка тепер стала обов'язковою для України, і навчання за якою Ви пройшли?
– На жаль, власники багатьох закладів не знають, що таке НАССР. Це система аналізу ризиків і критичних точок, які стосуються безпеки харчових продуктів. Наприклад, представляємо рибку, що плаває в морі. До того як потрапити до вас на стіл в ресторані, вона проходить декілька етапів: вилов, транспортування, складування, приймання, заморозки, приготування, продаж. Риба постійно перебуває в зоні ризику. Неправильне транспортування або хворий кухар можуть погіршити її якість. НАССР всі ці ризики повинен мінімізувати на кожному етапі. Це цілий комплекс дій, які виконують працівники, залучені у цих процесах.
Зараз НАССР – основа для будь-якого сервісу та установи. Ресторатори обов'язково повинні забезпечувати безпеку харчових продуктів, які потрапляють до їх відвідувачів. Я нещодавно стала координатором цієї системи. Пройшла навчання та отримала сертифікат від Державної служби з питань безпеки харчових продуктів. Тепер можу заходити на підприємства, аналізувати їх роботу і впроваджувати цю систему.
– Виявивши порушення в процесі перевірок, як чините?
– Часто відео з ревізій ми передаємо в Державну службу з питань безпеки харчових продуктів. Після наших запитів вони повинні здійснювати перевірку закладів. Тому що, на жаль, повноваження у журналістів обмежені. Ми не можемо самі усувати грубі порушення. Не можна говорити, що в одних ресторанах добре, а в інших – погано. Для аналізу обов'язково повинен бути комплексний підхід. Часто красива обгортка інтер'єру закладу оманлива. Ресторан – це, перш за все, люди, які там працюють. Вони повинні бути відповідальними і мотивованими. Тоді будуть виконувати свою роботу добре.
– Юлія, Ви перепробували безліч страв (гастрономічні подорожі – серед хобі). Які були найбільш дивними? Які є улюбленими?
– Дивним здався китайський делікатес – 100-літнє яйце. Воно мало дивний смак. Білок був желеподібної консистенції і нагадував смак майонезу. Друга дивина – морські їжаки. Смак не сподобався. Але хочу ще раз повернутися на Сицилію і скуштувати їх. Взагалі я харчуюся дуже просто. Їм легкі супи і салати. Звичайно, люблю випічку. Але намагаюся її обмежити, тому що стежу за своєю фігурою.
– Відомо, що Ви захоплюєтеся кулінарією. Які страви вважаєте своїми "коронними"? Поділіться рецептом нескладного, але смачної страви з читачами "Коментарів".
– Я дуже люблю рибу – і готувати, і є. У мене чудово виходить здоба: пиріг, паски. Смачні у мене паелья і ризотто з грибами. Але раз вже ми ратуємо за сезонні овочі і фрукти, то поділюся простим рецептом баклажанної ікри:
Інгредієнти: 2 баклажана, 2 помідори, 2 кабачки, 2 перця, 1 цибулина, оливкова олія, бальзамічний оцет, кілька зубчиків часнику.
Приготування: проколіть виделкою всі овочі; змастіть деко маслом, і розкладіть овочі. Часник і цибулю теж. Поставте в духовку на 200 градусів на 30 хвилин. Почистьте овочі від шкірки, поріжте тонкими смужками. Змішайте і додайте оливкової олії. Потім додайте перцю, бальзамічного оцту. Поставте на 2-3 години в холодильник.
– Звідки у Вас пристрасть навіть не стільки до кулінарії, скільки до розслідувань, з нею пов'язані?
– Я займалася розслідуванням ще під час роботи в проектах "ТСН тиждень", "Агенти впливу", "Інсайдер". В дитинстві хотіла бути детективом (посміхається). Завжди прагнула, щоб зло було покаране. Розслідування – це моя жага справедливості.
– Як допомагає під час зйомок "Ревізора" захоплення психологією? Як взагалі це допомагає по життю?
– Я розумію причину поведінки людей. Можу відійти від ситуації і проаналізувати її. Це називається "емоційний інтелект" – коли ти усвідомлюєш свої емоції. Психологія допомагає мені прийти до себе, зрозуміти, що я хочу. Заспокоює мене і гармонізує. Я стаю спокійнішою і позитивнішою. Всі навички та якості, які я хочу мати, дає мені психологія і медитація.
– Чи вірите в інтуїцію? Як часто вона підказувала правильні рішення?
– Вірю. Під час роботи вона мене ніколи не підводить. Я відчуваю, що моє, а що ні. Коли закінчився проект "Інсайдери", переживала, що більше не потраплю на телебачення. Пам'ятаю, що тоді сказала: "Єдина програма, яку хочу вести – це "Ревізор". Через кілька місяців мене запросили на кастинг цього проекту.
– Наприкінці червня стало відомо, що Ви розлучилися з чоловіком (який для ЗМІ так і залишився інкогніто, відомо лише, що він займався бізнесом у сфері високих технологій) через вісім місяців після весілля. Не шкодуєте про зустріч, весілля, розлучення?
– Мої принципи життя – жити тут і зараз, всі комунікації повинні відбуватися з доброї волі. А ще треба вміти брати на себе відповідальність. Так я йду по житті, такими принципами керуюся і в роботі. Вважаю, що люди приходять на певний період життя. Наша історія була прекрасною. Ні про що не шкодую. Мене переповнює вдячність до цієї людини.
– Розповідаючи про розставання, Ви зізналися, що щасливі (в сенсі – не в депресії), і що Ваше серце вільне. Яким має бути той, хто зуміє підібрати до нього ключик? Чи є критерії "прекрасного принца" – чи це поза якихось планів?
– Зараз я перебуваю в дуже хорошому емоційному стані. Я щаслива. Ціную те, що у мене зараз є. Колись було модно малювати свій ідеал чоловіка. Хочу, щоб він був на тому ж рівні усвідомлення, що і я. Хочу себе почувати з ним у безпеці. Ми повинні бути зацікавлені в розвитку один одного.
– З Вами живуть чотири собаки (бельгійський грифон Єгорка, американський акіта Зевс, йоркширські тер'єри Міккі і Бонд). Як ви уживаєтесь?!
– Собаки у мене з дитинства. Це неймовірна радість і любов. До речі, коли обіймаєш собачку, то виділяється гормон окситоцин – любові, турботи і материнської любові. Тварини живуть у моїх батьків. Іноді я беру когось з собою в Київ. На жаль, через насичений графік не можу постійно мати у квартирі улюбленця.
– Ваші улюблені країни (Італія, Греція, Іспанія) пережили серйозні удари коронавірусу. Стежили за ситуацією?
– Спілкувалася з італійцями. Їм було дуже страшно, адже вони взагалі довгі тижні не виходили на вулицю. Я дуже переживала за здоров'я своїх друзів-кухарів. Адже більша їх частина – в поважному віці, тому вони знаходяться в зоні ризику. Ми зараз переживаємо важкий період. Вважаю, що нам потрібно відповідально до цього ставитися: носити маску, часто мити руки і їх дезінфікувати. А ще не забувати, що зараз літо, і давати організму максимум вітамінів з сезонних фруктів та овочів. Налаштовуйте свої думки на позитив. Живіть тут і зараз. Такі установки допоможуть нам подолати всі негаразди.
– Навесні Ви зізналися, що підозрювали у себе COVID-19. На щастя, діагноз не підтвердився. Але сотні українців продовжують заражатися щодня. Лікувати тіло повинні лікарі. А як пережити хворобу на емоційному рівні? Як побороти страх, паніку, безвір'я?
– У перші тижні епідемії я дуже прислухалася до свого самопочуття. То здавалося, що температура піднялася, то — що задихаюся. Потім почала працювати над своїм емоційним станом. Дивилася добрі фільми, слухала музику, читала цікаві книги. Найголовніше – намагалася не думати, що можу заразитися коронавірусом. Рекомендую українцям не піддаватися паніці. Якщо виявили симптоми COVID-19, то обов'язково звертайтеся до лікаря. Намагайтеся жити повноцінним життям. Більше гуляйте на свіжому повітрі, їжте фрукти і відпочивайте. І найголовніше, не дивіться багато негативних новин!
– Літо, незважаючи на карантинні особливості — це час, коли багато хто роздягається біля водойм. І дехто не особливо задоволений тим, як виглядає їхнє тіло. Поділіться секретами "від Юлії Панкової" – як утримувати вагу в оптимальній формі?
– Я намагаюся лягати о 22:00. Це важливо для метаболізму. Як і те, що прокидатися треба о 7-й ранку. Випивати щодня по три літри води. Після 19:00 не вживати їжі. Щодня багато гуляти. Не їсти смаженого, хлібобулочних виробів, картоплі, солодкого. Після 15:00 не їсти вуглеводів і не пити каву. Можна тільки вживати зелені овочі на пару.
– Ніхто не сперечається з тим, що спорт, фізичні вправи – важливі. Але кожен обирає щось своє: хтось- командні ігри, хтось — "качалку", хтось — лижі або плавання. Що ближче Юлії, і чому?
– Спорт може зіпсувати вам здоров'я. Я дуже переживаю за друзів, які зараз бігають марафони. Що ж буде з їхніми колінами у 50 років?! Для жінки важливо щодня 15-20 хвилин займатися гімнастикою і рухатися протягом дня. Я не люблю ходити в зал. Спорт треба вибирати під себе. Мені близькі йога, пілатес і медитація. Багато ходжу і п'ю багато води.
– Ви якось зізналися, що ніколи не оголюєте тіло і душу... Що може змусити (і чи може) змінити це? Адже багато знаменитостей навпаки люблять оголювати те або інше, а часом – і те, і інше...
– Так, я досить закрита людина. Проте, в "Ревізорі", у гастрономічній подорожі, в інтерв'ю я завжди щира. Кажу те, що думаю. А з приводу оголення тіла – це справа кожного. Головне, щоб усім було комфортно. Я себе проявляю так, щоб мені було добре.
***
Раніше Юлія Панкова розповіла "Коментарям", як поліпшити ситуацію з дотриманням карантинних норм в Україні.
Новини партнерів
Новини