Головна Статті Інтерв'ю 2023 Сестра в Росії, дует з Тарабаровою та благодійні концерти для ЗСУ: ексклюзивна розмова з Віталієм Козловським
commentss Інтерв'ю Всі новини

Сестра в Росії, дует з Тарабаровою та благодійні концерти для ЗСУ: ексклюзивна розмова з Віталієм Козловським

24 лютого 2022 року співак, як і більшість українців зустрів вдома у ліжку. За його словами, з самого рання йому почали телефонувати родичі з його рідного Львова, які благали його швидко збирати речі та їхати до них

18 травня 2023, 17:05 comments1383
Поділіться публікацією:








Сестра в Росії, дует з Тарабаровою та благодійні концерти для ЗСУ: ексклюзивна розмова з Віталієм Козловським

Віталій Козловський, з відкритих джерел

Минулорічне повномасштабне вторгнення Росії в Україну поставило життя мільйонів українців на безстрокову паузу. У цій кривавій війні усі стали рівними перед обличчям страху та смерті. Постійні бомбардування українських міст та ворожі ракети щоденно забирають життя військових та цивільних, серед яких вже дуже багато відомих та публічних людей. Цикл матеріалів про життя зірок на тлі війни розповідає саме про те, як адаптуються у нових реаліях вітчизняні знаменитості, чим займаються, де проживають, які плани перед собою ставлять та що роблять, аби підтримати українців у таких скрутний для всієї країни час. Цього разу виданню "Коментарі" вдалося поспілкуватися з відомим співаком, Заслуженим артистом України Віталієм Козловським, який вже встиг чимало зробити для того, аби підтримати під час війни не тільки військових, але і цивільних громадян.

"Не вірив, що почалася війна. Лежав у ліжку та знімав сторіс"

24 лютого 2022 року співак, як і більшість українців зустрів вдома у ліжку. За його словами, з самого рання йому почали телефонувати родичі з його рідного Львова, які благали його швидко збирати речі та їхати до них.

"З самого ранку чув гомін у дворі будинку, а деякі сусіди навіть поспіхом вибігали з під’їзду з валізами, сідали до автомобілів та десь їхали. Я чомусь не міг в це повірити, не міг прийняти того факту, що почалася повномасштабна війна. Лежав у ліжку, ввімкнув телебачення, довго дивився новини, спостерігав за всім, що відбувалося. Навіть знімав життєстверджуючі сторіс у соціальних мережах, хотів підтримати підписників, щоб не хвилювалися та не панікувати, ще не уявляючи реальні масштаби ситуації", — розповідає артист.

Віталій каже, що усвідомлення з’явилося лише ближче до обіду. Тоді він в першу чергу почав телефонувати всім близьким знайомим, які проживають у столиці та пропонувати допомогу. Серед них знайшлося чимало тих, хто дійсно потребував помочі, комусь були потрібні ліки, а комусь гроші.

"Тим хто відгукнувся на мій клич, я допоміг, чим зміг. Але вже тоді знав, що нікуди з Києва не поїду. Так воно і сталося. В мене не було думок кудись тікати, я був впевнений, що залишуся в столиці і буду охороняти свій дім і своїх близьких разом з тими свідомими чоловіками, які так само лишилися вдома", — підкреслив Заслужений артист.

"Все те, що колись створювало образ артиста – зникло. Залишилася лише музика і я"

Розмовляючи з Віталієм на тему того, як війна вплинула на його творчу діяльність, співак наголосив, що всі гастролі, концерти та проекти, заплановані до 24 лютого, одразу зникли з його графіку. Більш-менш прийти до тями співак зміг лише через місяць, адже саме тоді він активно почав мандрувати країною з концертами для військових. Це були його перші виступи у воєнній України.

"Десь за місяць після повномасштабного вторгнення почав їздити з концертами до військових. Ці свого роду гастролі я б назвав емоційними зустрічами, під час яких я мав можливість висловити повагу та любов до тих, хто боронить нашу країну від ворога", — каже артист.

Співак каже, що перш за все він хотів підтримати всіх тих, чиї професії сьогодні стали найбільш небезпечними та неоціненними. Мова, звісно ж, про військових, медиків, рятувальників та волонтерів.

"Всі ці концерти були повністю безкоштовні. В ці моменти ти розумієш, що грошей не заробляєш, але при цьому отримуєш у відповідь набагато ціннішу річ – ти збагачуєш себе емоціями, які дорожчі за будь-які гонорари. Розумію, що всі ці виступи були без професійного звуку та музикантів, але для мене вони стали моїми найкрутішими концертами. Знаєте, все те, що колись створювало образ артиста: постановки, музиканти, костюми, аксесуари – все це зникло в один момент. Зараз я залишився один на один з музикою та глядачем", — додає Віталій.

"Раніше я хотів, щоб мене просто любили. Заради цього був готовий робити різні дурниці"

Співак розповідає, що всі ці події, які йому та всій Україні довелося пережити за останній рік, змогли його відкрити з зовсім іншого боку та неабияк змінити.

"У мене нарешті з’явилася власна позиція та відповідальність за те, що я роблю і кажу. Раніше я такий не був, мені просто хотілося, щоб мене любили. І заради цієї любові я був готовий робити дуже багато дурниць, але, на щастя, уже все у минулому. На сьогоднішній день, я вже зовсім інша людина, я по- іншому відчуваю музику та дивлюся на цей світ", — додає Заслужений артист.

Вдалося обговорити з виконавцем і тему гонорарів. Як каже Віталій, зараз це є дуже вразливою для нього темою, адже концертів для цивільних громадян він майже не дає, а значить і заробітку, як такого не має.

"Будь-який мій крок, навіть звичайний вихід з дому — це вже якісь витрати. І тут вже навіть не згадую про запис нових пісень та зйомки кліпів, які також коштують чималих грошей. За останній рік цієї війни, я вперше планую зробити переломний для себе крок – поновити репетиції з командою музикантів та нарешті організувати концертний тур країною вже для цивільних людей. Це необхідне рішення, щоб заробити хоч якісь гроші для себе і, звісно ж, аби й надалі продовжувати невтомно підтримувати наших військових", — підкреслює співак.

"Мої почуття до рідні з Росії були атрофовані ще на початку війни"

У відвертій розмові виконавець розповів, що у Росії проживає його сестра разом з чоловіком та сином. За словами Віталія, його почуття до них були атрофовані ще на початку війни, це сталося одразу після декількох телефонних розмов з "російською" сестрою.

"Одна з сестер проживає в Росії, хоча народилася у Львові, її чоловік та син Валерій теж там народилися. Хіба тільки у мого племінника є трохи розуму та відчуття справедливості, він єдиний, який розуміє, що насправді відбувається. Моя сестра Олена та її чоловік Ігор зомбовані пропагандою Кремля. Це я зрозумів ще під час нашої першої розмови після початку повномасштабного вторгнення. Їх позицію я почув одразу, як і вони мою. Лише через деякий час мені подзвонив племінник, з цієї розмови здалося, що він розуміє реальність, йому соромно за своїх батьків. Начебто з ним ще і можна було про щось говорити, подумав я тоді, але згодом зрозумів, що це була наша останнє спілкування, бо після постійних вбивств та обстрілів українських міст я вирішив, що родичів в Росії більше не маю", — зізнається артист.

Виконавець каже, що останній раз сестра йому подзвонила 14 січня, саме в той день, коли російська ракета влучила у багатоповерхівку в Дніпрі. Тоді, додає Віталій, йому було дуже боляче, особливо, коли він продивлявся відео, як з під завалів витягують вже мертвих та важкопоранених людей. Коли побачив, що йому телефонує "Олена Москва", спочатку не хотів брати навіть слухавку, але в останню мить передумав.

"Вона буквально зі старту почала мені щось говорити про необхідність зберегти "родствєнниє связі", щоб там не було між нашими країнами. Кожного разу, коли я починав згадувати тему війни, вона мене зупиняла і просила не починати про це говорити. Розмова наша закінчилася тим, що чоловік сестри Ігор сказав, що війна буде тривати ще 2 роки, а Росія в ній неодмінно переможе. Я був у якомусь ступорі, навіть не пам’ятаю, чи послав я їх тоді на "три букви", чи ні, але зрозумів, що мости між нами згоріли назавжди", — додає співак.

"Із російських зірок більш-менш адекватною виявилася Олена Воробєй, підтримала тільки вона"

На питання "Коментарів", чи підтримав співака хтось із його російських колег після повномасштабного вторгнення, той розповів, що серед московської еліти "великих" друзів не мав, але від декого все ж отримав повідомлення.

"Більш-менш адекватною виявилася Олена Воробєй. Після початку війни вона написала мені, що в Росії зараз зомбовані усі, мовляв, більшість не розуміють, що відбувається, у них немає ні жалю, ні співчуття. Описала вона ситуацію у своїй країні фразою "тут відбувається повний пи%%ець". Так, на початку вторгнення Олена написала, але зараз ми жодних відносин не підтримуємо, це мені просто не потрібно. Я не хочу витрачати себе та розпилюватися на тих людей, які є громадянами тієї ган%%нської країни", — емоційно підсумував виконавець.

"Від благодійних концертів за кордоном спочатку відмовлявся. Я свідома людина, я чоловік"

Улюбленець українських дівчат розповідає, що на початку війни навіть не хотів думати про можливість покинути країну, хай і навіть на декілька днів, задля участі у благодійному концерті.

"Я і уявити собі не міг, яким чином я зможу покинути країну під час воєнних дій. Я свідома людина, я чоловік, який як і всі маю бути на місці, адже міг прийти час, коли і мені прийшла б повістка. Я пішов би боронити нашу землю разом з усіма іншими. Лише через деякий час, на День Незалежності України я все ж погодився взяти участь у концерті в Сполучених Штатах. Вже на той час я розумів, що виступи для військових, підтримка їх морального духу – це дуже важливо, але не менш важливо — зібрати необхідну допомогу для наших ЗСУ і для цивільних, отож я і поїхав. В рамках туру, до речі, були зароблені доволі непогані суми. Кожну копійку ми відслідковували — яку допомогу придбали, кому вона призначалася. Восени ще раз літав з виступами до США. Того разу в Чикаго був дуже гучний захід, в рамках якого вдалося продати на аукціоні український прапор з підписами Залужного та Зеленського за 70 тисяч доларів. Ці кошти пішли на встановлення модульних будинків для тих сімей, чиї домівки були зруйновані вщент", — розказав нашому виданню виконавець.

Говорячи про свою участь у благодійних концертах, Віталій підкреслив, що дуже часто не погоджується виступати під егідою різноманітних організацій. Це, за словами артиста, обумовлено тим, що на сьогоднішній день, на жаль, є люди, які просто хочуть заробити грошей на імені того, чи іншого виконавця, не надаючи при цьому інформації щодо того, куди піде дохід від проданих білетів.

Пісня "Струни". Дует зі Світланою Тарабаровою.


Заслужений артист поділився з виданням "Коментарі" і планами на майбутнє. Співак наголошує, що наразі є відкритим до творчої співпраці та участі у тих, чи інших проектах. Віталій зізнався, що мріє якнайшвидше заспівати якусь гарну пісню про Перемогу України у цій кривавій війні з Росією, хоч поки що такої і не має.

"На сьогодні моя творчість зосереджена на ліричних композиціях. Війна війною, а почуття в людях живуть завжди. Вважаю, що кохання сильніше за будь-які біди, саме тому мені так хочеться оспівувати силу справжньої на всесильної любові, яка живе в кожному. Нещодавно, до слова, я випустив дуетну композицію зі Світланою Тарабаровою. Це дуже важка пісня, вона називається "Струни", і це Реквієм по загиблим нашим воїнам, Героям, що полягли у битві за правду. Коли мені почали приходити відгуки відносно даної композиції, я здихнув з полегшенням і зрозумів, що все зробив правильно, коли взяв на себе відповідальність записати таку пісню. Моє життя — це моя професія. Розумію, що зараз для того, аби підтримати моральний дух українців, треба випускати і позитивні композиції, але саме такі пісні, як "Струни" дають можливість людям поплакати, а з тим і очистити свою душу, забути ненадовго про свій біль", — підкреслює Віталій.

На завершення варто згадати про розмову між Віталієм та одним з військових, про яку співак нам розповів. Так, при нагоді артист якось запитав у захисника, чи це нормально, що деякі зараз продовжують відпочивати, святкувати дні народження, ходити до барів та кафе. На це питання, каже виконавець, військовий відповів: "Звісно ж, це не просто можна робити, але і необхідно, адже ми стоїмо тут для того, щоб ви могли жити. Наше завдання – не допустити деморалізації українського народу, найголовніше, аби люди не забували, яку страшну ціну ми за це платимо".

Спілкувався
Віталій РОЗКАРЯКА,
"Коментарі”



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Dmytro

15 лютого 2024, 15:02

Дорога йому назад, в москву.

Tamasha

26 вересня 2023, 13:42

Tamasha

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!