Головна Статті HI-tech Huawei просить американський суд визнати неконституційним рішення США про внесення її в «чорний список»
commentss НОВИНИ Всі новини

Huawei просить американський суд визнати неконституційним рішення США про внесення її в «чорний список»

Китайська телекомунікаційна компанія Huawei (Хуавей) звернулася до американського суду з вимогою визнати неконституційним рішення Сполучених Штатів Америки про внесення її в «чорний список»

31 травня 2019, 20:45
Поділіться публікацією:
Huawei просить американський суд визнати неконституційним рішення США про внесення її в «чорний список»

Запекле протистояння США і Huawei отримало новий виток – китайський гігант намагається послабити тиск Білого дому, наполягаючи на тому, що звинувачення американської сторони – елемент недобросовісної конкуренції. Розгляд цієї справи у суді призначено на 19 вересня. Вашингтон продовжує стверджувати, що Huawei несе загрозу національній безпеці США. Хоча американський президент Дональд Трамп тут же заявляє, що питання китайської компанії можна вирішити в рамках торгової угоди з КНР. Портал "Коментарі" разом з експертами розбирався в цій історії і з'ясував, якими можуть виявитися наслідки для України.

Кампанія проти Huawei

Конфлікт між Білим домом і Huawei тягнеться понад 15 років. Спершу США закрили свій ринок мережного обладнання для китайської компанії, підтримавши національного виробника. Потім дійшла черга до інших продуктів.У 2018 році китайський бренд вперше випередив Apple за світовими продажу. Уряд США одразу блокує угоду з реалізації телефоновHuawei через мережу американських мобільних операторів. Huawei виходить на лідируючі позиції в світі по технології 5G, на рік випередивши конкурентів. Вашингтон починає переконувати союзників не працювати з китайським виробником при впровадженні нового стандарту зв'язку. Але багато країн у Європі та Азії рассматрвиают впровадження нового стандарту зв'язку як конкурентна перевага в світовій економіці. Тому, наприклад, провідні країни ЄС не погодилися виключати Huawei з технологічної гонки. Днями мережу 5G запустили у Великобританії – країні, що входить з США в розвідувальний альянс "5 око", з використанням китайського обладнання.

У травні США наносять черговий удар — вводять ліцензування для американських компаній на торгівлю з Huawei. В результаті Google повідомила, що буде змушена позбавити Huawei доступу до послуг, пов'язаних з підтримкою операційної системи Android. Тобто фактично покарали споживчий бізнес Huawei, який ніяк не пов'язаний з "темою" бекдорів. У підсумку захвилювалися мільйони власників Huawei по всьому світу, яких фактично зробили заручниками торгових переговорів між США і КНР.

"Дивіться, що вони (Huawei, — ред.) зробили з точки зору безпеки, з військової точки зору, це дуже небезпечно. Можу припустити, що Huawei, можливо, буде включена в якомусь вигляді або в якусь частину торгового угоди, якщо ми укладемо його", — сказав Дональд Трамп.

Політикою президента незадоволений американський бізнес. Оператори зв'язку в сільській місцевості у США працюють на китайському обладнанні. Для його заміни необхідні сотні мільйонів доларів. Впадуть експортні поставки. Huawei закупив у США в 2018 році продукції на $11 мільярдів. Не дивно, що на тлі цих подій знижуються ринкові котирування американських техкомпаний.

Проблеми будуть у всій ланцюжку поставок. Китайська компанія є великим гравцем, закуповуючи у партнерів товарів і послуг на $70 мільярдів в рік.

Експерти: США грають проти Huawei нечесно

Експерти одностайно стверджують: США в протистоянні з Huawеi діють не з міркувань національної безпеки, а заради збереження свого економічного домінування у світі. Наприклад, консультант учасників ринку телекомунікацій Роман Химич зазначає, що Штати не тільки в публічній риториці, але і в керівних документах, а також різного роду стратегіях, прямо фіксують теза, що визначає США роль "світового арбітра".

Експерт також наголошує, що не останню роль для США відіграє питання протекціонізму – захисту національних ринків, виправлення торгового дисбалансу, питання технологічного суверенітету, загублений Вашингтоном.

"Вони (США, — ред.) не в змозі замкнути усі технологічні ланцюжки, пов'язані з виробництвом критично важливих елементів, наприклад, озброєння і техніки. Їх не виробляють цілком на своїй території, у чому вони зав'язані на продукції Китаю. Це якщо мислити в парадигмі конфронтації. При цьому слід розуміти, що питання Huawei, як в минулому році питання ZTE – це просто один з елементів набагато більш широкого явища – конфлікту між державами", — розповідає Хіміч.

Схожої точки зору дотримується Надзвичайний і Повноважний Посол України Сергій Корсунський, на думку якого поведінка США – елемент недобросовісної конкуренції. Дипломат наголошує, що американська сторона не надала доказів незаконної діяльності Huawei, отримавши у відповідь згаданий нами позов.

"З моєї точки зору, це правильний спосіб вирішення проблеми. Я працював п'ять років у США і уявляю собі, як американці повинні вирішувати такі проблеми. Якщо вони знайшли в Huawei обладнання, яке порушує закон, дає інформацію китайським спецслужбам, має бути звернення до суду, де буде прийматися рішення. Неправильно приймати те або інше рішення просто тому, що ви так вважаєте, а не на підставі вагомих доказів. Фактично я бачу в цій ситуації недобросовісну конкуренцію: США витісняють Huawei зі всіх ринків і вимагають від партнерів відмови від співпраці з цією компанією", — говорить Корсунський.

Він зазначає, що в цілому ця історія укладається в політику Дональда Трампа з його введенням мит проти конкурентів США. В результаті може виникнути прецедент, який призведе до хаосу на світовому ринку. Мовляв, якщо кожна країна почне вводити мита проти тих, хто їй нібито заважає, почнеться бардак.

"Я не розумію, як можна таким чином глобальну компанію витісняти з ринку, ніяк не обґрунтовуючи свої кроки, а просто звинувачуючи. Все повинно бути доведено через суд, це правильна процедура вирішення таких речей на міжнародному рівні. З моєї точки зору, немає ніяких підстав вважати, що американський суд врахує що-небудь, крім закону. Я не уявляю собі аргументацію в американському суді, яка може стосуватися будь-яких національних інтересів. Інша справа, що суд у США – це мистецтво роботи адвоката і обвинувача. Думаю, звернення до суду – правильний крок з боку Huawei, і якщо виявиться, що компанія права, це буде серйозний удар по ініціаторам всій цій історії. Тому що не можна так робити, це все-таки солідна компанія, пів-Європи користуються її обладнанням для забезпечення зв'язку і витісняти її з ринку просто тому, що вона не подобається американцям – неправильно", — резюмував Посол.

США проти Huawei: наслідки для України

В Україні бренд Huawei за останні кілька років вийшов у лідери ринку смартфонів. Обладнання цього вендора є у всіх операторів мобільного і фіксованого зв'язку країни. Підприємства і організації також активно купують мережеве та комунікаційне обладнання Huawei. Як ситуація з брендом позначиться на українських споживачах і бізнесі?

Телефони Huawei можна брати як мінімум до 19 серпня, коли діє тимчасова ліцензія – проблем з Android і Google не буде. Після цього срокавозможно два сценарії. Сторони можуть досягти домовленостей, і продовжать ліцензію або взагалі скасують і повернуть колишній режим. Або Huawei почне працювати автономно — компанія активно допрацьовує свою операційну систему. Можливо, перший час сервіси будуть працювати не так добре, як уGoogle, але це може компенсувати найкраща на сьогодні камера.

По корпоративному сегменту все більш-менш ясно. Huawei заявив, що може повністю замінити американські комплектуючі, якщо США введуть заборону на їх поставку. За найбільш критичним позиціях сформовано запас до року — за цей час питання з їх альтернативними поставками вирішать.

Стабільність українського бізнесу компанії побічно підтверджує і її плани по розширенню. Днями Huawei Україна повідомила, що набирає додатковий персонал у зв'язку з розміщенням в Києві європейського сервісного центру.

У всій цій історії залишається два питання. Чому хтось може вказувати мені, яким телефоном не користуватися? І чому розвинені демократії ведуть себе, як тоталітарні режими – ситуація з Huawei вже дуже нагадує сталінські репресії з колективним осудом ворогів народу і подальшою їх реабілітацією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!