Головна Новини Дозвілля лайфхаки Фельдман представить на «Сталевої грані» іменний меч Габсбурга і шпагу де Танле
commentss НОВИНИ Всі новини

Фельдман представить на «Сталевої грані» іменний меч Габсбурга і шпагу де Танле

В рамках IX Міжнародного ножового шоу «Сталева грань», яке відбудеться 17-18 листопада 2012 року у виставковому залі Торгово-промислової палати України, недержавний музейний заклад «Feldman Family Museum» представить унікальну підбірку зразків європейського холодної зброї кінця XVIII – XIX ст.

16 листопада 2012, 17:44 comments2014
Поділіться публікацією:
Фельдман представить на «Сталевої грані» іменний меч Габсбурга і шпагу де Танле

До експозиції увійшла лише невелика частина збройового зборів "Feldman Family Museum – 18 предметів (шпаги, мисливські ножі і кортики, кинджали). Справжніми перлинами експозиції є два унікальних зразка іменної зброї – "меч Рудольфа" і шпага графа Людовикац де Танле, передають "Коментарі".

Чудовий австрійський мисливський меч з різьбленою рукояткою з кістки, відомий як "меч Рудольфа", виготовлений у стилі XVII століття найкращими зброярами Вени в 80-е роки XIX ст. Як свідчать золота напис на клинку і особисті герби на приладі піхов, він належав Рудольфу Габсбургу (1857-1889), кронпринцу і ерцгерцогу Австро-Угорської імперії, єдиному синові імператора Франца Йосифа I, однією з трагічних фігур європейської історії другої половини XIX ст. Це один з небагатьох збережених предметів, пов'язаних з ім'ям ймовірного спадкоємця престолу Австро-Угорщини. Загадкове самогубство Рудольфа в мисливському замку Майерлінг, що сколихнула в 1889 р. всю Європу, до цих досі обростає всілякими легендами і домислами. З невідомої причини Франц Йосип I наказав відразу після трагедії знищити всі особисті речі свого сина, знаходилися в Майерлинге. Дивом уцілілий меч неодноразово міняв власників, поки не був придбаний на аукціоні Sotheby's Олександром Фельдманом і привезений в Україну.

Другий унікальний експонат — подарункова шпага з срібним ефесом у вигляді фігурки богині Афіни, виготовлена в 50-ті роки XIX ст. в Парижі. Вона належала видатному французькому державному діячеві та меценату графу Людовіка де Танле (1809-1864), деякий час займав посаду префекта департаменту Сомма в Пікардії (північ Франції). Граф відомий своєю активною участю в основі знаменитого "Амьенского Лувру" – Музею Пікардії, одного з найперших і найбільш багатих регіональних музеїв в Європі. За це громадськість міста Ам'єна і вручила йому у 1854 р. чудову шпагу, виконану за індивідуальним замовленням. Протягом майже півтора століть ця шпага була предметом гордості роду де Танле, поки один з нащадків графа не виставив її на аукціон. Вся історія присудження шпаги відображена в написах на клинку і ефесі, а також на оригінальному футлярі та вкладених в нього пам'ятних срібних медалях. Подібними експонатами можуть похвалитися лише найбільші музеї світу.

Довідка. Feldman Family Museum – одне з найбільших приватних колекцій в Європі, в якому в даний час налічується понад 2,6 тис. пам'яток історії та культури Сходу і Заходу. Вони відображають розвиток різних видів образотворчого, декоративно-прикладного і збройового мистецтва протягом приблизно п'яти століть. Збройне збори Feldman Family Museum включає майже 1 тис. предметів старовинного озброєння різних народів світу.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!