Головна Новини Дозвілля ЗСЖ Доступні способи вивести «білу смерть» з організму
commentss НОВИНИ Всі новини

Доступні способи вивести «білу смерть» з організму

Позбутися від солі допоможе рясне пиття, сухофрукти і заняття спортом

23 жовтня 2013, 19:22 comments1046
Поділіться публікацією:
Доступні способи вивести «білу смерть» з організму

Сіль — це такий продукт, без якого організм не може функціонувати нормально. Однак надмірний вміст цієї речовини вкрай негативно відбивається на здоров'ї людини.

Відомо, що надлишок натрію уповільнює виведення рідини з організму, в результаті чого збільшується об'єм циркулюючої крові, а це, в свою чергу, створює велике навантаження на серце. Так що у любителів "солоненького" найчастіше спостерігається підвищений кров'яний тиск і інші хвороби серцево-судинної системи, а також ожиріння. Крім того, сіль сприяє виведенню кальцію, а надмірне позбавлення від цього елемента може спровокувати появу каменів у нирках і витончення кісток.

Також надлишок солі шкідливий при хворобах нирок (особливо хронічних), різних запаленнях, шкірних хворобах і захворювання центральної нервової системи.

"Коментарі" зібрали рекомендації натурального позбавлення від надлишків солі в організмі.

Обмеження споживання "солоненького"

Лікарі стверджують, що добове споживання солі не повинно перевищувати 15 г — це чайна ложка. У цю норму входить абсолютно вся сіль, з'їдена протягом доби: м'ясні вироби, закрутки, перші і другі страви і подсолка салатів. Так що в першу чергу, щоб зменшити кількість солі в організмі потрібно просто скоротити її споживання.

Корисно також практикувати безсольові дні — взагалі не вживати солону їжу протягом однієї-двох діб.

Солка вже готової їжі

Дієтологи рекомендують взагалі не солити їжу в процесі приготування — коли підсолювати вже готовий продукт, то для цього буде потрібно значно менше білої приправи, щоб додати страві оптимальний смак.

Морська сіль і спеції

Морська сіль — відмінний замінник класичної кухонної солі. Завдяки збагаченому набору мікро- і макроелементів, вона легше засвоюється організмом і містить більше поживних речовин.

Крім того, сіль в деяких стравах (особливо салатах) можна замінити оцтом, соком лимона і спеціями (кмином, кінзою, коріандром, розмарином).

Вода, вода і ще раз вода

Сіль утримується в тілі людини від 12 до 24 годин, якщо її кількість в надлишку. Проста питна вода (без газу) — найбільш ефективний спосіб позбутися від зайвої солі в організмі. Вона просто розчиняє сіль і далі виводить її природним способом. Тому після споживання солоної їжі рекомендується пити в два рази більше води, ніж зазвичай.

Слід зазначити, що збільшення обсягу випитої води необхідно розподілити рівномірно протягом доби. Іншими словами — півтора літра води, випиті за десять хвилин не принесуть ніякої користі, а швидше зашкодять — "обтяжать" роботу шлунка і приведуть до дефіциту натрію.

Натуральні сечогінні засоби

Безліч продуктів з повсякденного раціону стимулюють організм виводити зайву сіль. Наприклад, з овочів — це зелені листові овочі, буряк, цибулю і спаржа. З фруктів — це персики, виноград, апельсини, а з ягід — полуниця, брусниця, смородина, малина і, звичайно ж, кавун. Однаково корисно пити соки цих дарів природи, а також вживати їх у сирому вигляді.

Також сприяють позбавленню організму від "білої смерті" сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив) і горіхи, а також нежарение лляні і гарбузове насіння.

Крім того, сечогінними діями мають напої, що містять кофеїн — кава і чай. Якщо говорити про рослинний світ, то тут допоможуть імбир, кульбаби, лавровий лист, пижмо, липа, м'ята, листя малини і смородини.

Варто пам'ятати, при збільшенні споживання сечогінних засобів необхідно збільшити кількість випивається води, щоб уникнути зневоднення. Незайвим буде попити в цей період мультивітаміни і добавки, що містять калій.

Заняття спортом

Відомо, що при потінні організм втрачає воду і мінерали. Так що, займаючись активними фізичними вправами мінімум півгодини можна "втратити" досить багато солі. Однак не варто при цьому забувати про необхідність пити воду і заповнювати втрату деяких мінералів, таких як калій і магній, щоб запобігти дефіциту цих елементів.

Для виведення солі з організму підійдуть будь-які кардіотреніровки, які зможуть підняти пульс і температуру тіла. Наприклад, біг, швидка ходьба, їзда на велосипеді або роликах є відмінним прикладом.

Важливо запам'ятати! Для того, щоб підібрати оптимальний курс лікування, необхідно порадитися з лікарем. А ось при хронічно високого кров'яного тиску або хронічній затримці води — консультація з лікарем обов'язкове! Тільки фахівець може підібрати для вас дієту з обмеженим споживанням солі.

Крім того, самолікування не допустимо людям з хворобами серця, діабетом або нирковою недостатністю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Николай Скупченко
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!