Головна Статті Дозвілля Час відпочивати: де цього року проведуть відпустку українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Час відпочивати: де цього року проведуть відпустку українці

11 червня 2019, 11:59
Поділіться публікацією:
Час відпочивати: де цього року проведуть відпустку українці

Люди у всьому світі подорожують все більше, все частіше і все далі, так що туристичний сектор світової економіки постійно зростає. За даними Всесвітньої ради з туризму і подорожей, він вже становить десяту частину світового ВВП.

Зростає і кількість туристів у всьому світі: за підсумками 2017 року їх число перевищило 1,3 млн. осіб, а до 2030 року, згідно з прогнозами Всесвітньої туристичної організації, число мандрівників перевищить позначку в 1,8 млрд чоловік.

Вже зараз влада деяких країн намагається вирішити проблему овертуризму – так називають бурхливий розвиток туризму в окремо взятому регіоні, який призводить до незручності місцевих жителів, а також екологічних та інфраструктурних проблем. Крім того, овертуризм призводить до того, що життя в туристичному місті стає для місцевих жителів надто дорогим, оскільки продавці орієнтуються на гаманець туриста. В результаті жителі популярних туристичних місць буквально "видавлюються" з "малої батьківщини".

Недавній рейтинг європейських міст показав: список місць, найбільше страждають від туристичних сплесків, очолила Барселона. У "трійці призерів" також опинилися Амстердам і Венеція. Місцева влада намагається обмежити потік туристів, вводячи заборони на відвідування популярних місць у розпал сезону, або вводячи податки на перебування в країні, але поки це допомагає слабо.


Відпустка-2019: куди їдуть українці

Згідно з даними компанії Picodi українців радикальними заходами проти овертуризму не налякаєш – дві третини наших співгромадян відпочивають в Україні. Найчастіше українці відпочивають на узбережжі Азовського моря, в Одесі, а також у Львові, Харкові та Закарпатті.

При цьому 33% воліють влітку виїжджати за кордон, і найпопулярніші напрямки – це Єгипет, Польща (можна припустити, що через Польщу українці наземним транспортом вирушають до європейських морських берегів), Туреччина, Чорногорія, Греція.

Половина українських туристів віддають перевагу всім видам літнього відпочинку пляжний, третина мандрівників роблять ставку на відвідування музеїв і пам'яток, і лише кожен шостий обирає активний відпочинок.

42% опитаних українців відпочивають у розпал сезону, 39% – у оксамитовий сезон, а кожен п'ятий – у несезон: людей небагато, та й відпустка виходить набагато дешевше.

До речі, в середньому, як показало дослідження, українці витрачають в середньому на людину 10 853 грн.

Кожен восьмий учасник опитування зазначив, що на відпустці не економить. Але одна справа – скупитися і урізати себе у всьому, і зовсім інша – обдумані способи мінімізації витрат. Тут українці тільки "за".

Наші співгромадяни мінімізують витрати за допомогою декількох способів:

- купують квиток якомога раніше 55%;
— заздалегідь резервують місця в готелях 39%;
— купують гарячі путівки зі знижкою 24%;
— шукають безкоштовні пам'ятки 21%;
— вибирають малопопулярні недорогі напрямки 17%;
— не подорожують у розпал сезону 15%.

Відпустка-2019: скільки відпочивають

У майже половини українців (48%) літня відпустка триває тиждень, а кожен четвертий зізнався,що відпочиває ще менше. Тільки 22% відпочивають влітку близько двох тижнів, і лише 4% щасливчиків можуть собі дозволити відпустку більше 14 днів.

Можна було б припустити, що при таких коротких відпустках українці відпочивають кілька разів на рік, але і це не так: майже дві третини опитаних стверджують, що відпочивають не частіше одного разу на рік. Чверть респондентів відпочивають два рази на рік, кожен 11-й – частіше двох разів щорічно.

Незважаючи на те, що подорож поодинці стає все більш популярною у всьому світі, українці все ж воліють відпочивати в компанії – з сім'єю (48%), з коханою людиною (29%) або з друзями (15%).

86% українців самостійно займаються організацією подорожей і відпусток, в основному тому, що так дешевше і набагато зручніше, адже в такому випадку план поїздки можна безболісно міняти і перекроювати, та й турагентствам особливої довіри немає.

14% прихильників турфірм вважають, що краще все ж довірити організацію відпочинку професіоналам: це зручніше, економить час, так і відповідальність за поїздку лежить на організаторах.

Відпустка-2019: нові напрямки проти перевірених місць

Як показало дослідження, переважна більшість українців, 77%, воліють досліджувати нові для себе напрямки, і лише менше чверті опитаних час від часу повертаються на відпочинок в перевірені улюблені місця.

Що стосується спонтанності прийняття рішень, то виявилося, що жінок, які планують відпочинок заздалегідь, трохи більше, ніж чоловіків. Але приблизно третина і тих, й інших все ж приймають рішення в останній момент.

Дослідження показало, що на відпочинку більшість українців намагаються повністю зануритися у незнайоме середовище: вісім з десяти користуються громадським транспортом, майже половина намагаються вибирати в ресторанах місцеві страви, та й взагалі українські туристи намагаються ближче познайомитися з культурою, звичаями та історією міст, в яких знаходяться.

Відпустка-2019: відпочиваємо, але про роботу не забуваємо

Якщо приказка "хто добре працює, той добре відпочиває" вірна, то про працю українців може скластися не надто оптимістичне враження. Справа в тому, що 60% опитаних готові у відпустці працювати.

При цьому психологи кажуть, що подібне рішення навряд чи можна назвати вдалим.

"Відпустка для того і надається працівникові, щоб він міг відновити фізичні і, що не менш важливо, моральні сили, – зазначила у коментарі МаркерУА психолог Марина Деркач. – Тому в період відпустки потрібно відпочивати, оздоровлюватися, подорожувати, займатися улюбленим хобі, вирішувати особисті питання, але ніяк не працювати. Сенс відпустки полягає саме в тому, щоб радикально змінити діяльність і дати можливість мозку відпочити за рахунок перемикання, провівши час заслуженого дозвілля на власний розсуд і за своїми можливостями. Допускаю, що іноді виникають форс-мажори, коли людині просто необхідно залишатися на зв'язку з роботою навіть під час відпустки. Але цифра в 60% все ж говорить не про форс-мажор, а про хронічне невміння українців відпочивати".

Знаючи про те, як буває непросто відірватися від роботи, особливо тим, хто всерйоз вважають себе незамінними, експерти дають кілька порад щодо того, як забути про роботу у відпустці:

- написати заяву на відпустку не менше ніж за два тижні до її початку;
— попередити колег про терміни відпустки;
— повідомте на роботі, що не зможете приймати робочі дзвінки, перевіряти пошту і підключатися до обговорень на нарадах;
— делегуйте повноваження повністю.

Як відомо, незамінних людей немає. І в разі, якщо перед відпусткою раптом з'ясувалося, що без вас робота зупиниться, оскільки саме на вас були зав'язані всі ключові процеси, прийшов час задуматися про невелику реорганізацію та перерозподілі обов'язків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!