В РФ розповіли, як можна зберегти транзит газу через Україну

На думку російського чиновника, Москва готова зберегти транзит газу через Україну на економічно рентабельних умовах

Збереження транзиту російського газу через Україну можливе, але за умови врегулювання судових спорів. Таку заяву зробив заступник голови апарату уряду РФ Сергій Приходько, передає ТАСС.

"Що стосується транзиту російського газу через територію України, то ми готові його зберегти на економічно рентабельних умовах, але в разі справедливого врегулювання всіх судових спорів між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", - сказав Приходько.

За його словами, концепція "Північного потоку-2", процес створення якого триває, не передбачає припинення транзиту за вже діючими маршрутами. Приходько запевнив, що це стосується України, а також інших країн.

"Російська сторона неодноразово заявляла про готовність зберегти транзит газу через українську газотранспортну систему на взаємоприйнятних умовах після 2019 року. Для того, щоб це сталося, необхідно врегулювати відносини між зацікавленими компаніями, узгодити економічні умови і створити атмосферу, що сприяє нормальному діалогу", - сказав Приходько.

Нагадаємо, Росія, Україна і ЄС можуть провести тристоронні консультації щодо газових питань у другій половині вересня. Українська сторона на майбутніх переговорах запропонує Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років.