Головна Новини Бізнес Нацбанк вводить банкноту в 1 000 гривень,- ФОТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Нацбанк вводить банкноту в 1 000 гривень,- ФОТО

Будуть також вилучені з обігу монети трьох номіналів

25 червня 2019, 13:35
Поділіться публікацією:
Нацбанк вводить банкноту в 1 000 гривень,- ФОТО

Глава Національного банку Яків Смолій заявив про зміни в номінальному ряді банкнот і монет, що дозволить упорядкувати грошовий обіг.

"Наша національна валюта – це те, з чим кожен з нас має справу щодня. Попри те, що безготівкові розрахунки стають дедалі популярнішими в Україні, готівка досі залишається найбільш важливим засобом платежу. Тому для нас особливо важливо, щоб гривня була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею – комфортними та зручними", — цитує Смолія прес-служба НБУ.

Так, з 1 жовтня 2019 року перестануть бути платіжним засобом і будуть виведені з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок. Монета номіналом 25 копійок буде виводитися з обігу поступово і поки залишиться платіжним засобом.

Крім того, з 25 жовтня поточного року вводиться нова банкноти високого номіналу — 1 000 гривень.

На лицьовій стороні нової банкноти в 1 тис. грн зображено портрет академіка Володимира Вернадського. На зворотному боці зображено будівлю Президії Національної академії наук України.

За розміром і кольором банкнота істотно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе легко визначати номінал. Розмір нової банкноти складає 75х160 мм. Основний колір — блакитний.

Банкнота має елементи захисту паперу та інноваційні поліграфічні елементи захисту:

- "віконна" захисна стрічка — частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, має відповідний колір (пурпурний) і яскраво виражений комбінований оптико-змінний ефект. Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти і тризуба. При зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки;

- оптично змінний елемент SPARK має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).


В НБУ зазначили, що зміни в номінальному ряду гривні викликані збільшенням доходів і витрат громадян, а також економією витрат держави і учасників ринку на виготовлення, обробку, транспортування, зберігання банкнот і монет.

"Всього в ньому (номінальному ряду — ред.) залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу", — додав глава Нацбанку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!