Головна Новини Бізнес Експерти: Випуск 1000-гривневих купюр може спровокувати негативні очікування в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти: Випуск 1000-гривневих купюр може спровокувати негативні очікування в Україні

Експерт допускає, що випуском банкноти в 1000 грн, глава НБУ хоче увійти в історію

27 червня 2019, 12:00
Поділіться публікацією:
Експерти: Випуск 1000-гривневих купюр може спровокувати негативні очікування в Україні

Національний банк вчора анонсував випуск банкноти нового номіналу в 1000 гривень. Про це йдеться на сторінці НБУ в соцмережі Facebook.


Як повідомляється, вступити в обіг нова банкнота має з 25 жовтня цього року. На лицьовому боці купюри зображено портрет Володимира Вернадського,


"Випуск нової банкноти в готівковий обіг не означає збільшення грошей в економіці. Зміниться тільки структура готівки грошей в обігу. Зокрема, банкноти номіналом в 1000 гривень замінять в обігу частину банкнот номіналами 100, 200 і 500 гривень. Ніякого впливу на інфляцію не буде", — йдеться в іншому повідомленні НБУ.


Розмірковуючи про можливий вплив купюри нового номіналу на українську економіку, експерти відзначають, що про ризик можливої інфляції у зв'язку з цим, мова не йде. При цьому доцільність такого кроку регулятора викликає сумнів. Так, на думку відомого економіста Андрія Новака, випуск купюри в 1000 грн — велика помилка Нацбанку.


"Виходячи з того номіналу, доходу і цін, які у нас є, потреби в 1000-гривневій купюрі абсолютно немає. Для порівняння, євро має максимальний номінал — 500, хоча обіг євро в тисячі разів більше обороту гривні. Максимальный номінал долара — 100, а оборот в десятки тисяч разів більше, ніж у гривні. Випуск купюри в 1000 гривень може спровокувати негативні очікування в Україні, на зразок можливості знецінення гривні. Крок Нацбанку — недоречний, і штучно штовхати Україну в ситуацію, схожу на ту, що була у Венесуелі, не потрібно. Фінансових та економічних підстав для цього немає", — переконаний Новак.


Крім цього, експерт припускає, що такий хід НБУ може здійснити лише з однією метою, щоб глава НБУ потрапив в історію.  



"Гривня відносно стабільна, інфляція сповільнюється в порівняно з минулим роком, і тому підстав для введення купюри вищого номіналу немає. Можливо, це моя суб'єктивна думка, але діючий глава НБУ випуском купюри в 1000 гривень хоче увійти в історію України. Адже на новій банкноті буде його підпис", — пояснив економіст.


Про те, що на банкноті в 1000 грн буде підпис чинного глави Нацбанку йдеться на сайті регулятора.


"Згідно з законодавством на банкнотах буде підпис діючого Голови Національного банку України. На банкноті номіналом 1000 гривень зразка 2019 буде стояти підпис Якова Смолія", — йдеться у повідомленні НБУ.


Економічний експерт Олександр Охріменко підкреслив — введення купюри в 1000 грн на інфляцію ніяк не вплине.


"Якщо у людини заробітна плата 10 000 гривень, її можна отримати по 500 гривень, а буде можливість отримувати купюрами по 1000 гривень. Але розмір зарплати від цього не збільшиться... В даному випадку буде менше папірців, і все", — говорить експерт .


Як повідомляли "Коментарі", українським пенсіонерам, які мають великий трудовий стаж, але отримували низькі зарплати, буде проведено перерахунок пенсій з 1 липня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!