Головна Новини Бізнес Нацбанк збільшив число системно важливих банків
commentss НОВИНИ Всі новини

Нацбанк збільшив число системно важливих банків

З 2016 року всього було 3 банку, зараз же їх вже 14

2 липня 2019, 07:06
Поділіться публікацією:
Нацбанк збільшив число системно важливих банків

НБУ збільшив кількість системно важливих банків (СВБ) до 14, тоді як з 2016 року їхня кількість залишалася незмінною — три: державні ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк, йдеться в повідомленні регулятора в понеділок.

До розширеного переліку СВБ увійшли також державний Укргазбанк і приватні Альфа-Банк із приєднуваним ним Укрсоцбанком, Райффайзен банк Аваль, ПУМБ, Укрсиббанк, підконтрольні Сергію Тігіпку ТАСкомбанк та Універсал банк, Кредобанк, ОТП банк і "Південний".

Нацбанк нагадує, що СВБ — банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може привести до появи системних ризиків, а отримання цього статусу накладає на банки додаткове навантаження: вони мають виконувати окремі підвищені вимоги для забезпечення їхнього запасу міцності.


Зокрема, НБУ для СВБ України з 1 січня 2020 року встановив спеціальні значення нормативу миттєвої ліквідності — не менше ніж 30% поточних зобов'язань (для решти банків — 20%) і нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента — не більше ніж 20% регулятивного капіталу (для інших банків — 25%).

Крім того, починаючи з 2021 року системні банки зобов'язані забезпечити формування буфера системної важливості розміром до 2% суми активів і позабалансових зобов'язань, зважених на коефіцієнт кредитного ризику, залежно від ступеня системної важливості таких фінустанов на додаток до основного капіталу (його норматив достатності зараз — 7%).

НБУ уточнює, що буфер системної важливості має становити 1% для Райффайзен Банк Аваль, Альфа-Банку, Укрсоцбанку, ПУМБ, УкрСиббанку, ТАСкомбанку, Універсал Банку, ОТП Банк, "Південного" і Кредобанку.

Для Укрексімбанку та Укргазбанку цей буфер встановлено на рівні 1,5%, а для найбільших на ринку ПриватБанку та Ощадбанку — 2%.

Крім того, ці банки матимуть розробити план відновлення діяльності відповідно до вимог НБУ, який сприятиме швидкій стабілізації роботи цих установ в умовах кризи, зазначає регулятор.

У разі втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися вищезазначених вимог протягом ще 12 місяців.

"Водночас цей статус жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу – вона буде надаватися на загальних для усієї системи умовах. Також системно важливі банки (окрім державних) не можуть та не повинні розраховувати на отримання коштів від уряду з метою капіталізації", — наголошує НБУ.

Він уточнює, що перелік банків затверджено рішенням правління Нацбанку від 27 червня №438-рш "Про визначення системно важливих банків", яке набуло чинності з 1 липня 2019 року.

Востаннє НБУ змінював кількість СВБ у лютому 2016 року, скоротивши тоді перелік із семи до трьох.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що Нацбанк вводить в обіг банкноту номіналом 1 000 гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!