Головна Новини Бізнес фінанси Ціни і курс долара: економісти розповіли, чого чекати українцям після виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни і курс долара: економісти розповіли, чого чекати українцям після виборів

Економічні експерти пояснили, що зараз відбувається на валютному ринку з курсом долара

4 липня 2019, 13:48 comments1443
Поділіться публікацією:
Ціни і курс долара: економісти розповіли, чого чекати українцям після виборів

Незначне зміцнення гривні, яке зараз спостерігається на валютному ринку, пояснюється відносною фінансовою стабільністю в країні. Про це виданню "Коментарі" розповів авторитетний український економіст Андрій Новак.


За його словами, незважаючи на великі негативні коливання сальдо, воно компенсується прямими фінансовими потоками в Україні.


"Це відбувається завдяки нашим українцям, які працюють закордоном. На сьогоднішній день своїми переказами коштів в Україну вони приносять у шість разів більше валюти, ніж прямі іноземні інвестиції. І ось, за рахунок цього валютного припливу, у нас збалансований платіжний баланс, а також стабільний курс гривні", — говорить Андрій Новак.


Він також зазначає, що політичні аспекти тут не мають значення. Підтвердження цього — президентські вибори до яких, і після яких, нічого надзвичайного на валютному ринку не відбулося. Крім типових щоденних валютних коливань. Тобто, говорить Новак, політичний аспект зараз має мінімальний вплив на всю цю ситуацію.


"Ніяких особливих "зривів" після дострокових парламентських виборів чекати не варто. Тим більше, що після парламентських виборів буде формуватися нова коаліція, буде створюватися новий уряд, а це затягнеться на декілька місяців. Протягом цього часу ринок буде в стадії очікування. Крім того, від новообраного президента і його команди прозвучали чіткі заяви про те, що Україна продовжуватиме співпрацювати з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Другий транш для України МВФ відклав тільки через дострокові парламентські вибори і до завершення формування нового уряду. Я впевнений, що другий і третій транші від МВФ до кінця цього року надійдуть в Україну. Таким чином наша країна зможе спокійно обслуговувати (погашати свої борги і зобов'язання. Всі обставини говорять про те, що до кінця 2019 року курс гривні по відношенню до долара в Україні має бути відносно стабільним. Якщо і буде девальвація, вона буде невеликою. Транші від МВФ допоможуть нам перекредитуватися", — повідомив експерт.


Андрій Новак також нагадав, що в Україні є ще одна фінансова "подушка" безпеки — це золотовалютні резерви НБУ. На даний момент вони становлять 19 млрд дол.


"Враховуючи все це, як мінімум 2019 рік, ми повинні закінчити спокійно", — підсумував експерт.


Погоджується з Новаком і економічний експерт Олександр Охріменко, який зазначає, що валюти в країні предостатньо.


"На сьогоднішній момент все досить просто. Валюти в країні більш, ніж достатньо. У даній ситуації курс гривні по відношенню до долара виправданий. Добре це, чи погано? Як є. Правила того, що після виборів підвищуються ціни і знецінюється гривня, немає. При Ющенко курс долара не змінився, а вже забули скільки тоді було виборів. У нас люди просто плутають. Курс змінюється не через вибори. Взагалі ніякого відношення до цього немає. Єдине, що люди сприймають вибори емоційно. Це так. На сьогоднішній день ніяких факторів, які б вказували на те, що після виборів буде "обвал" гривні — немає. "Обвал" може бути, але за іншим чинниками, яких на сьогоднішній день немає. Будемо сподіватися, що і не буде", — пояснив Олександр Охріменко.


Раніше повідомлялося, що в НБУ назвали причини, за яким у 104 банків відібрали ліцензії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!