Головна Статті Бізнес Названо 10 доступних способів економити гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо 10 доступних способів економити гроші

Економія – це не жадібність і повна відсутність повсякденних «радощів життя», а розумне витрачання наявних коштів.

5 червня 2019, 09:42
Поділіться публікацією:
Названо 10 доступних способів економити гроші

Є два загальновідомих способи стати багатшими: більше заробляти і менше витрачати. В ідеалі потрібно поєднувати обидва способи, але, як показує практика, з великими заробітками у наших співгромадян є певні проблеми. Мало того, що пошук роботи в Україні становить у середньому близько півроку, так ще й зарплати є найнижчими в Європі. Не дивно, що благі наміри багатьох українців заробляти більше наштовхуються на глуху стіну об'єктивної реальності.

Між тим, ніхто не заважає нам трохи переглянути статті власних витрат, тим більше, експерти запевняють: економити можна при будь-яких доходах.

"Коментарі" зібрали різні поради щодо економії, а вам залишається тільки вибирати, які з них вам підходять найбільше, і приступати до рішучих дій.

Вчимося економити: не платіть за те, що можете отримати безкоштовно

Вам здається, що в наш час отримати безкоштовно нічого не вийде? Це не так.

Наприклад, якщо немає грошей на покупку абонемента в спортклубі, можна бігати вранці, займатися вдома або на спортивному майданчику, зрештою, просто ходити пішки. А якщо від метро до роботи вам всього кілька зупинок на маршруті, від того, що ви пройдете їх пішки, вийде подвійна користь: і прогуляєтеся, і гроші зекономите.

Вода в пластикових пляшках – це не просто непотрібна переплата за те, що ви можете отримати абсолютно безкоштовно, але і шкоди навколишньому середовищу. Все, що вам потрібно, щоб виправити ситуацію, це купити фільтр для води і багаторазову пляшку.

Вчимося економити: відмовтеся від покупки кави вранці

Якщо ви вранці будете варити каву самостійно, а не зупинятися по дорозі на роботу в одному з численних кафе або біля вуличної кав'ярні, ви зможете заощадити чимало грошей. Рахуйте самі: 20 грн. х 365 днів = 7300 грн. 300 грн. ви витратите на покупку кави в зернах, а 7 тисяч на рік можете сміливо покласти в кишеню.

Вчимося економити: готуйте вдома

Коли справа стосується їжі, люди часто платять гроші за зручність, в той час як кілька нескладних змін в житті зробили б наше харчування здоровішим і дешевшим.

Давайте порахуємо: купуючи щодня обід за 50 грн. ви витрачаєте за робочий тиждень 250 грн. або близько 13 тис. грн. на рік. А от якщо хоча б двічі на тиждень брати з собою обід з дому, ви зможете заощадити близько 5 тис. грн. на рік.

Економити на продуктах – це не означає харчуватися в дешевому фастфуді, який на перевірку виявляється набагато дорожче корисної і смачної домашньої їжі. Це означає складати повноцінний раціон, не відмовляючи собі ні в м'ясі, ні в рибі, ні в свіжих овочах і фруктах. Спробуйте рецепти бюджетних, але незвичайних і смачних страв (їх без зусиль можна знайти в інтернеті), підрахуйте економію і починайте корисно харчуватися, відкладаючи зекономлені гроші в окремий конверт.

Освойте основні правила кухарів в ресторанах. Наприклад, прекрасні страви можна готувати з невеликих залишків продуктів, для чого треба трохи практики і розуміння базових принципів поєднання продуктів. Із залишків бульйону можна зробити соус, з помідорів і сиру – піцу, невеликий шматочок курки можна пустити на домашню шаурму, а можна закинути в морозилку і згодом пустити на ту ж піцу.

Робіть великі порції їжі з розрахунку на кілька днів, половину або третину заморожуйте. Так, по-перше, зменшується витрата продуктів та електроенергії (або газу) в розрахунку на одну порцію, а, по-друге, коли не буде часу готувати, ви просто зможете дістати з морозилки напівфабрикат власного приготування і розігріти. Таким чином, можна приготувати вареники і пельмені, котлети і голубці, плов і печеня.

А ще можна спробувати себе в ролі домашнього кондитера, причому не виключено, що це хобі вдасться монетизувати, роблячи торти на замовлення.

Вчимося економити: відмовтеся від брендових продуктів

Добре заощадити дозволяє покупка товарів менш розкручених марок. Витратьте час на вивчення складу широко розрекламованого крему для обличчя або дорогого йогурту, порівняйте його зі складом нерозрекламованого аналога, і, можливо, ваші фаворити поміняються.

Крім того, багато покупних косметичних засобів цілком можна замінити домашніми – хоча б тимчасово.

Вчимося економити: розраховуйтеся готівкою

Банківська карта – це надійно, гігієнічно, зручно і... марнотратно. Дослідження показують, що споживач набагато легше розлучається з безготівковими грошима, ніж з готівкою, тому постійне використання карти загрожує втратою контролю над витратами.

Вчимося економити: купуйте тільки необхідне

Нерідко покупець приймає рішення про покупку тільки через те, що на даний товар була акція, але ж це зовсім не привід для покупки.

Купувати слід лише те, що вам дійсно необхідно, і знижки, акції, розпродажі зовсім не повинні керувати вашими діями.

Вчимося економити: користуйтеся послугами магазину

Упакований в красиву коробку торт завжди коштує дорожче, ніж куплений на вагу. Те ж саме – з тістечками, готовою м'ясною, сирною і рибною нарізками, тощо. Відійдіть від полиці з упакованими продуктами, купіть шматок сиру у продавця і попросіть його нарізати – економія буде наявною.

Вчимося економити: пишіть списки

Навчіться планувати свої покупки, причому абсолютно не важливо, пишете ви списки покупок від руки чи використовуєте мобільні додатки. Список запланованих покупок захистить вас від зайвих витрат і поступово привчить до порядку.

Вчимося економити: правило двох тижнів

Економісти кажуть, що одним з основних ворогів практично будь-якого сімейного бюджету є спонтанні покупки. Найчастіше в магазині річ здається дуже потрібною, її купівля – вкрай вигідним вкладенням, та ще й продавець-консультант не дає зосередитися, запевняючи, що пропозиція діє один день. Однак вже наступного дня радість від покупки меркне, а через пару днів така важлива, потрібна і бажана річ переходить з розряду "необхідності" в розряд "викинуті гроші".

У даному випадку є проста порада: будь-яку велику покупку відкладайте мінімум на 2 тижні. Якщо після 14 днів ваше бажання володіти річчю не стане меншим, – купуйте.

Вчимося економити: правило 20 секунд

Попереднє правило працює у випадку з великими покупками – все ж навряд чи ви будете обмірковувати по два тижні покупку кожної шоколадки або чашечки кави. Для маленьких покупок і термін обдумування скорочується – скажімо, до 20 секунд.

Наприклад, йдучи по супермаркету, не кидайте в корзину все, що вам хочеться. При виникненні спонтанного бажання щось купити, спробуйте швидко назвати дві-три причини, чому вам ця річ необхідна, крім банального "хочу". Вийшло? Можете купувати.

Пам'ятайте, що ви економите не для того, щоб в одну секунду спустити всю суму на велику покупку, а для того, щоб виробити певні корисні фінансові звички і створити фінансову базу. Економія формує  звичку витрачати менше, ніж ви заробляєте, і це – єдиний шлях до фінансової свободи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!