Головна Новини Бізнес Публічність і обмеження цін на тепло: Економісти дали оцінку ініціативам Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Публічність і обмеження цін на тепло: Економісти дали оцінку ініціативам Кабміну

Кабмін вирішив обмежити тарифи на тепло

5 липня 2019, 19:50
Поділіться публікацією:
Публічність і обмеження цін на тепло: Економісти дали оцінку ініціативам Кабміну

Кабінет міністрів відкрив реєстр власників теплокомуненерго (ТКЕ) по всій країні і ініціював масові перевірки формування тарифів на місцях. Також уряд ініціює обмеження вартості послуги теплопостачання до 1400 грн за 1 Гккал.

"Ми бачимо, що в багатьох містах ціна завищена. Вона створюється місцевими комунальними баронами!.. Наше завдання, щоб наше рішення (про граничні тарифи — ред.) було реалізовано. А Мін'юст і далі буде продовжувати працювати над тим, щоб оприлюднити інформацію про власників ТКЕ", — заявив Володимир Гройсман, обґрунтовуючи рішення уряду.

Економісти в спілкуванні з журналістом видання "Коментарі" скептично оцінили ініціативу прем'єра.

Так, фінансовий експерт Олексій Кущ нагадав, що тарифоутворення ТКЕ залежить від таких критеріїв як обсяг ринку і загальний обсяг виробництва тепла. І ділиться на дві категорії: ті, які регулюються центральним державним регулятором — Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКУ), і місцевою владою. Місцеві органи влади затверджують тарифи ТКЕ, які виробляють теплову енергію об'ємом до 170 тис. Гкал на рік, і постачають теплову енергію об'ємом до 145 тис Гкал на рік.

"Заяви уряду можна сприймати як політичні гасла, які не мають нічого спільного з економікою. Зараз значна частина підприємств ТКЕ не регулюються з центру. НКРЕКУ обмежили в можливості впливати на тарифи на тепло і гарячу воду, які є похідними від ціни на газ. А уряд міг би просто встановити нову – справедливу — модель ціноутворення на газ українського видобутку", — сказав він.

Експерт пояснив, що якщо б ціна українського газу визначалася на підставі реальних витрат на видобуток, інвестиційних норм і середньої по ринку норми рентабельності, його вартість склала 4-5 тис. грн за 1 тис. куб. м. А зараз ціна за 1 тис. кубів становить близько 8 тис. грн. Використання цієї формули, за словами економіста, автоматично знизило б ціни на тепло і гарячу воду.

Економіст Віктор Скаршевський, у свою чергу, зазначив, що заява Гройсмана, який балотується на дострокових виборах зі своєю партією, має політичний підтекст.

"Гройсман вже три роки прем'єр. Він що, не знав раніше, як формуються тарифи? А ще раніше він був мером Вінниці, і точно знає цю "кухню" зсередини", — констатував він.

Скаршевський назвав когнітивним дисонансом, коли прем'єр вважає децентралізацію мало не головним своїм досягненням на цій посаді. А з іншого боку — порушує принципи децентралізації, в тому числі обмежуючи вартість послуги теплопостачання 1400 грн за 1 гігакалорію. За його словами, особа власника ТКЕ не має значення і в разі порушень необхідно подавати в суд.

Економіст звернув увагу і на інший важливий нюанс.

"На 70-80% мережі зношені. Однакових тарифів не може бути апріорі. Абсолютно однаковий котел в різних містах і навіть у різних місцях міста може обслуговувати 1000 споживачів або 100. І в залежності від цього, зокрема, буде вибудовуватися тариф, — пояснює Скаршевський. – Уряд демонструє нам антиринковий підхід. Мало того, що обмежує вартість послуг теплопостачання, так ще і має намір перекласти витрати на плечі місцевої влади".

Відзначимо, 5 липня Міністерство юстиції відкрило доступ до реєстру компаній ТКЕ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: «Комментарии»
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!