Інвестиції в Україну: чому іноземці не поспішають вкладати гроші в економіку нашої країни

За останні роки тема інвестицій в економіку України стала особливо актуальною в нашій країні. Держава всіляко намагається залучити іноземні гроші в економіку, правда, наскільки ці спроби успішні – питання окреме.

Іноземні інвестиції в Україну: плюс 8% або 2,5 мільярда на рік

Ще в лютому в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України відзвітували про зростання прямих іноземних інвестицій у країну на 8% – до 2,5 млрд дол. Цифра вражаюча: у 2008 році до світової економічної кризи прямих іноземних інвестицій в Україну надійшло 10,9 млрд дол., а в 2014 році були зафіксовані гірші показники – 410 млн дол.

У середньому, починаючи з 2005 року, в Україну щорічно надходили 4-7 млрд дол. Чергова зміна влади в 2014 році замість обіцяного приросту інвестицій викликала їх зниження в середньому до 2-3 млрд дол. на рік, починаючи з 2015 року. Пояснюється це цілком об'єктивними чинниками – бойовими діями, до того ж, якраз в найбільш індустріально розвинених і тому інвестиційно привабливих регіонах, а також загальним станом нестабільності в Україні останніх років.

Втім, у МЕРТ усвідомлюють недостатність цифр інвестицій за минулий рік та перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов підкреслює, що головна мета відомства – "створити такі умови, щоб ця цифра зростала значно швидше".

Іноземні інвестиції в Україну: хто інвестує в нашу країну

Надходження інвестицій в Україну завжди викликали масу питань – неможливо скласти пряму залежність надходжень інвестицій в Україну, оскільки їх розмір завжди мінявся. Але ще складніше доводиться із визначенням терміна "іноземні" інвестиції.

Згідно з офіційними даними, основними інвесторами України, до 70% інвестицій, є країни Євросоюзу. Насправді ж найбільшими інвесторами в Україну є відомий своїми офшорами Кіпр, а також Великобританія і Нідерланди, хоча і не називають офшорними зонами офіційно, але які мають або подібні зони "колонії" (Великобританія) або холдингові компанії (Нідерланди).

Все це дозволяє експертам підозрювати, що за іноземними інвестиціями з Кіпру, Великобританії та Нідерландів стоїть український великий бізнес, який таким чином "економить" на податках.

Іншою особливістю є переважання російського капіталу в структурі прямих іноземних інвестицій, за винятком "європейських" інвестицій, що часто викликає різкі заяви з боку політиків. Власне, за перше півріччя 2018 року кожен третій долар іноземних інвестицій припав якраз на РФ – 436 млн дол. із 1,259 млрд дол. Втім, в НБУ зазвичай намагаються заспокоїти суспільство, що таким чином російські банки і фінансові компанії нарощують свій статутний фонд і мова про отримання контролю над промисловими підприємствами в Україні з боку РФ не йде.

Як свідчать офіційні дані Держстату України, найсильніше іноземний капітал в українській економіці представлений наступними країнами:

1) Кіпр – 8,879 млрд дол.;
2) Нідерланди – 7,060 млрд дол.;
3) Великобританія – 1,955 млрд дол., а також 1,311 млрд дол. припадають на Британські Віргінські острови.

Для порівняння, участь РФ і США у фірмах створених іноземними інвестиціями становить 1,008 млрд дол. і 489 млн дол. відповідно із загального обсягу іноземних інвестицій та акціонерного капіталу в 32,292 млрд дол. на кінець 2018 року.

Іноземні інвестиції в Україну: куди вкладаються інвестори

За словами першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова, в 2018 році іноземні інвестори воліли інвестувати в три галузі української економіки:

- аграрний сектор, який займає 10-12% світового ринку різних с/г культур;
- промисловість;
- IT-бізнес, будучи лідером в СНД за кількістю інженерів.

Втім, офіційні дані Державної служби статистики малюють картину інших переваг іноземних інвесторів в Україні.

За підсумками січня-червня 2018 року з 1,259 млрд дол. інвестицій найбільше, 59,6%, припали на фінансову та страхову діяльність, 9,6% – у торгівлю, 8,2% – у промисловість, інформацію і телекомунікації – 7,9%.

Так, на 31 грудня 2018 року розміри прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) по країнах світу становили 32,292 млрд дол. (на 1 січня 2014 року ця цифра становила 58,156 млрд дол.).

Безсумнівним рекордсменом по представленості в українській економіці іноземних інвестицій є промисловість – 10,655 млрд дол., у той час як іноземний капітал в агросекторі складає всього 560,9 млн дол.

IT-сектор займає у вітчизняній економіці 2,191 млрд дол., що складає всього близько 7% від загального обсягу іноземного капіталу в країні.

Набагато більше інвесторів цікавлять:

1) переробна промисловість – 8,199 млрд дол.;
2) оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 5,383 млрд дол.;
3) операції з нерухомим майном – 4,009 млрд дол.;
4) фінансова діяльність – 3,512 млрд дол.;

Найменше іноземний капітал в Україні представлений у сфері виробництва фармацевтичної продукції – 36,089 млн дол., охорони здоров'я – 35,609 млн дол.

Топ іноземних інвесторів в Україні в 2018 році

Незважаючи на те, що загальний обсяг інвестицій в 2018 році обмежився 2,5 млрд дол., в минулому році було чимало великих інвестиційних угод в різних сферах вітчизняної економіки:

1) агросектор – купівля українського агрохолдингу "Мрія" за 250 млн дол. компанією The Saudi Agricultural & Livestock Investment Co (Salic) з Саудівської Аравії або відкриття під Житомиром заводу з виробництва насіння вартістю 200 млн дол. німецьким концерном "Bayer";
2) промисловість – інвестиції в 400 млн дол. сталеливарної компанії ArcelorMittal в належний їй металургійний комбінат в Кривому Розі;
3) IT-сектор – початок будівництва канадською компанією Brookfield Asset Management Lviv IT Park, проекту площею 10 тис. га із загальним обсягом інвестицій в 160 млн дол. розрахованого на 14 тис. співробітників;
4) торгівля і послуги – прихід на вітчизняний ринок торгових брендів H&M, IKEA і Decathlon, а також початок роботи лоукостера ірландської авіакомпанії Ryanair.

Іноземні інвестиції в Україну: Кіпр і нерухомість поза конкуренцією

Будь-який учасник міжнародного обміну капіталів крім інвестицій з-за кордону, сам інвестує в інші країни і з цим в Україні справи йдуть ще цікавіше, ніж з капіталовкладеннями в нашу країну.

Згідно з офіційними даними, сальдо обміну капіталами для України було позитивним весь час з початку третього тисячоліття: максимальний відтік капіталу у вигляді інвестицій за кордон був зафіксований у 2008 році – 1,01 млрд дол. Однак інвестиції в Україну в тому ж році були в 10 разів більше – 10,913 млрд дол. У 2018 році інвестиції в нашу країну склали 7 млн дол. в той час, як з країни були виведені тільки 2 млн дол.

У цілому, за даними Держстату, Український капітал бере участь у діяльності акціонерних капіталів закордоном на загальну суму в 6,295 млрд дол., причому майже всі ці кошти – 5,932 млрд дол., вкладені в економіку Кіпру. Куди саме в умовах острова воліють вкладатися українці, посилаючись на Закон України "Про державну статистику", Держстат не повідомляє, стверджуючи лише, що майже 50 млн дол. українці вклали в операції з нерухомістю на острові.

Дане капіталовкладення популярне, оскільки дозволяє отримати посвідку на проживання, а в перспективі – і громадянство країни. В цілому, останнє можна отримати і відразу, за умови інвестування в острівну економіку не менше 2 млн євро, що користується популярністю в українців – у 2017 році громадянами Кіпру, за даними італійської журналістки Сари Фаролфи, стали 20 громадян України – більше було тільки громадян РФ.

Такому приросту допомогла позиція НБУ, в 2017 році дозволила без оформлення індивідуальних ліцензій відкривати рахунки за межами України і зберігати там гроші, якщо фізособа отримує доходи за кордоном. Також фізособи можуть інвестувати до 50 тис. дол. на рік у покупку зарубіжних активів, наприклад цінних паперів, для чого вже потрібні електронні валютні ліцензії. Останніх за 9 місяців 2018 року було оформлено близько 1800 і використовувалися вони в основному для покупки цінних паперів і нерухомості.

Як показала статистика, цінні папери найчастіше купували у Великобританії, Мальті, США і на Кіпрі, а нерухомість купували в Іспанії, Грузії та Болгарії.