Головна Новини Бізнес Експерти пояснили причини зміцнення гривні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти пояснили причини зміцнення гривні

Економісти виділили основні фактори, що вплинули на збільшення вартості гривні

10 липня 2019, 13:35
Поділіться публікацією:
Експерти пояснили причини зміцнення гривні

Національна валюта б'є рекорди, зміцнюючись день за днем. Такий високий курс гривні був зафіксований більше двох років тому. Про причини такого різкого підвищення вартості гривні виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Так, на думку економіста Данила Моніна, зміцнення нацвалюти (10 липня офіційний курс гривні до долара зміцнився на 11 копійок: з 25,60 грн./дол. до 25,49 грн./дол.) пов'язано з тим, що Міністерство фінансів активно залучає іноземців для купівлі облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП).

"Це не НБУ зміцнює гривню, а Мінфін. 9 липня він знову випустив гривневі ОВДП на 200 млн дол., з яких 100 млн – "довгі гроші", на 6 років... Їх і купують іноземці, залучаючи валюту в країну. При цьому Мінфін міг виставити на торги і валютні ОВДП, які обходяться йому в 7% річних. Але він воліє робити саме зараз гривневі випуски під 16-18% у гривні. Гігантські відсотки як для держави, які вже в наступні роки дадуть додаткові 2-3 млрд грн. на обслуговування таких дорогих паперів. Можливо, на ситуацію впливають вибори парламент і зміна влади... Але в цілому НБУ просто викуповує надлишок валюти в резерви і зміцнює курс, оскільки курс Нацбанку плаваючий від середньої вартості операцій на день торгів", — вважає економіст.

У той же час, глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що зміцнення гривні носить короткочасний характер, оскільки крім купівлі ОВДП нерезидентами діють сезонний фактор і вже в серпні гривня почне девальвувати у зв'язку із закупівлею енергоносіїв.

"Причин для зміцнення гривні – вистачає. По-перше, постаралися гастарбайтери: за п'ять місяців з їх допомогою в Україну зайшло близько 7 млрд дол. – приватні валютні перекази. По-друге, діє сезонний чинник: як правило, влітку попит на імпорт зменшується. Третій фактор – піднялися ціни на метал, зерно, кукурудзу, залізну руду, які ми експортуємо. Минулого року був рекордний урожай зернових, продажі йдуть в поточному році, що сприяє припливу великих грошей. І наостанок — нерезиденти активно скуповують облігації внутрішньої держпозики. Таким чином  все що відбувається – суміш різних факторів (сезонних, ігор НБУ і Мінфіну, тощо). Із середини серпня, швидше за все, почнеться девальвація (потрібно буде купувати вугілля, нафта, газ), а восени гривня відскочить до 27-28 за долар", — зазначає експерт.

Як повідомляли "Коментарі", Національний банк України скасував ряд адміністративних обмежень, які створювали незручності українським компаніям, іноземним інвесторам і дипломатичним представництвам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!