Головна Новини Бізнес інвестиції Чорнобиль туристичний: експерти прокоментували ініціативу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Чорнобиль туристичний: експерти прокоментували ініціативу президента

Указ президента про розвиток Чорнобильської зони сприйнятий неоднозначно

12 липня 2019, 13:45 comments9069
Поділіться публікацією:
Чорнобиль туристичний: експерти прокоментували ініціативу президента

Президент Володимир Зеленський виступив з ініціативою розвитку Чорнобильської зони відчуження. Відповідний указ розміщений на сайті глави держави.

"Давайте, нарешті, припинимо відлякувати людей, відвідувачів і перетворимо зону відчуження в науковий і майбутній туристичний магніт. Зробимо тут землю свободи, яка стане одним із символів нової України без корупції і дурних заборон, з інвестиціями і майбутнім. Зробимо це разом, разом з вами", — заявив Зеленський під час відвідування ЧАЕС.

Перетворення Зони в туристичний центр викликало неоднозначну реакцію в експертному середовищі.
Так, економіст Данило Монін позитивно оцінив указ президента, який дозволяє туристам вільно відвідувати Чорнобильську зону відчуження, а також ідею глави держави перетворити це місце "в науковий і майбутній туристичний магніт".

"У ініціатив типу скасувати в Зоні відчуження заборону на відеозйомку, поліпшити мобільний зв'язок, створити для туристів "зелений коридор", прибрати обмеження при в'їзді на КПП, безумовно, є потенціал. Це місце добре для залучення іноземних туристів і валюти в країну. Логічно, що чим більше туристів буде їздити в Україну, тим більше грошей буде сюди надходити. Залученням туристів нашій владі потрібно займатися більш щільно", вважає Монін.

У той же час, фінансовий експерт Олексій Кущ зізнався виданню "Коментарі", що скептично ставиться до підписаного президентом України Володимиром Зеленським указу.

"Думаю, що Зеленський переглянув серіал "Чорнобиль". Ми бачимо суто політтехнологічні ходи. Політтехнологи радять Зеленському осідлати ті чи інші мейнстрімні напрямку, щоб накачати електоральну підтримку пропрезидентської партії "Слуга народу". Його завдання №1 – створення однопартійної коаліції. А для цього потрібно брати голоси по максимуму. Рейтинг серіалу "Чорнобиль" зараз зашкалює. Природно, це та тема, яка зачіпає багатьох в Україні. І будь-яку дія, пов'язана з темою трагедії на ЧАЕС, буде привертати увагу, викликати резонанс. Саме тому влітку раптом вирішили нагородити чорнобильських дайверів, які стали прототипами героїв серіалу. Люди, які здійснювали подвиг в той страшний час, гідні нагороди. Але це можна було зробити після парламентських виборів", вважає Олексій Кущ.

Він також зазначив, що політична складова питання переважає над екологічним та економічним чинниками.

"Все це відбувається саме зараз – з метою отримання додаткових електоральних балів. Якщо розглядати ситуацію не в політичному, а в економічному і навіть екологічному сенсі, то викликає сум, що Україна досі не усвідомила, що вона має в районі так званої Зони відчуження. І має вона там унікальний біосферний заповідник, який може стати унікальним місцем для збереження біологічного різноманіття в первозданному вигляді. І на величезній території, яка за площею первісного природного ландшафту, з біологічного розмаїття, мабуть, не має рівних у Європі. Там можна створювати унікальні наукові центри. Під це можна залучати інвестиції, наукові гранти", додав експерт.

Олексій Кущ також вказує на небезпеки, пов'язані з туризмом в Зоні.

"Перетворювати Чорнобильську зону в туристичний атракціон, в своєрідне розважальне сафарі – це в якомусь сенсі цинізм по відношенню до того, що там сталося. До того ж, масовий туризм знищить різноманітність і унікальність території, цієї біологічної перлини, що виникла в результаті катастрофи і цінного своєї нетронутостью", підкреслив він.

Як повідомляли "Коментарі", Європейський союз (ЄС) в середу, 10 липня, офіційно передав Україні в експлуатацію новий постійний саркофаг, побудований на місці катастрофи Чорнобильської атомної електростанції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!