Бізнесмени в Україні очікують зниження споживчих цін

Майже 40% компаній прогнозують зростання обсягів продажів протягом наступних 12 місяців.

В Україні підприємці очікують, що темп росту споживчих цін протягом наступних 12 місяців сповільняться до 7,7%. Ще в попередньому кварталі показник був вищим - 9%, повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як зазначається, позитивні очікування бізнесу спостерігаються і по зростанню обсягів виробництва в Україні.

"Більше третини (38,2%) компаній очікує, що обсяги виробництва зростуть, і лише 10,5% компаній прогнозують зниження. Зростання очікуються на підприємствах всіх видів економічної діяльності. Оптимістично налаштовані підприємства енерго- і водопостачання", - йдеться в повідомленні.

При цьому, істотно покращилися очікування бізнесу щодо інфляції. Поліпшення свого фінансового стану протягом наступних 12 місяців очікують майже третина компаній (29,5%) в Україні. І лише 6,6% компаній очікують погіршення. Інші компанії вважають, що особливих змін не буде.

"Майже 40% компаній прогнозують зростання обсягів продажу протягом наступних 12 місяців. Лише 9,8% очікують їх зниження. Найбільш оптимістично налаштовані підприємства будівництва, сільського господарства, переробної промисловості та торгівлі. Третина компаній очікує зростання експорту", - зазначає регулятор.

Зростання обсягу інвестицій в обладнання прогнозують 30,8% компаній і лише 8,2% підприємств очікують їх скорочення. Компанії транспорту і складського господарства, а також енерго- і водопостачання розраховують на найбільше зростання інвестицій.

"П'ята частина компаній (19,1%) прогнозує, що кількість працівників на їх підприємствах буде зростати. А 14,7% компаній очікують скорочення персоналу. Найбільш оптимістично налаштовані підприємства торгівлі, будівництва, а також транспорту та складського господарства", - повідомляє НБУ.

Раніше повідомлялося, що Україна зайняла 49-е місце у рейтингу свободи бізнесу.