Думку МВФ про завищений курс долара прокоментували українські експерти

МВФ прийшов до висновку, що нинішній курс долара США значно завищений (на 6-12 відсотків)


Президент США Дональд Трамп також висловлює невдоволення тим, що курс долара дуже високий і внаслідок цього перешкоджає американському експорту. Ситуацію виданню "Коментарі" пояснили експерти.


"На сьогоднішній момент головним фактором, який впливає на курс долара США і євро, є темпи зростання ВВП. У США він росте значно швидше, ніж в країнах ЄС. МВФ побоюється, що буде дисбаланс, який рикошетом вдарить по економіці США", - говорить голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко.


Як пояснює економіст, зараз ми маємо ситуацію, коли в світі - дуже багато доларів і мало американських товарів.


"Якщо економіка США буде валитися з-за того, що наробили багато "порожніх доларів", це стане справжньою "бомбою". І зачепить багатьох. Тому і експерти і просять дати шанс євро, зміцнити його, щоб не формувався дисбаланс", - підкреслює Охріменко.


За останні кілька років в умовах досить високих процентних ставок доларові фінансові інструменти були особливо популярні серед інвесторів, відзначає фінансовий експерт Олексій Кущ.


"Єврозона кілька років знаходиться в зоні нульових процентних ставок, - говорить він. - Відповідно, всі фінансові інструменти, які номіновані в євро, приносять інвесторам значно менший дохід, ніж доларові. Федеральний резервний банк США підвищив базову ставку до діапазону 2,25-2,5% . І це призвело до того, що прибутковість казначейські облігації США знаходиться в діапазоні 2,5-3%. Це досить багато для таких надійних фінансових інструментів. І викликало приплив інвестиційних капіталів на американський борговий ринок".


В минулому році такі процеси призвели, за словами експерта, до т. зв. "валютопаду" на ринках. Зокрема, девальвували турецькі ліри, аргентинські песо.


"Інвестори віддають перевагу вкладати в американські надійні облігації. А це сформувало підвищений попит на долари. І сприяло зростанню його курсу по відношенню до основної лінійки світових валют, - продовжує Кущ. - В внаслідок цього досить тривалий час існує диспропорція в базових процентних ставках. І, на думку експертів, протягом останніх років курс долара, дійсно, завищено приблизно на 10%. А курс євро, відповідно, занижений".


За словами експерта, для європейців ситуація вигідна тим, що стимулює експорт товарів ЄС на американський ринок. При цьому знищується експорт американської продукції на місцеві ринки, в тому числі в Європу.


"Схожа ситуація була у 80-х, коли під час президентства Рейгана сталося "Угода Плаза" (Plaza Accord) - по імені однойменного готелю у Нью-Йорку. Тоді представники G5 (країн "Великої п'ятірки", в яку тоді входили США, Великобританія, Франція, Німеччина, Японія) підписали угоду про проведення цільових валютних інтервенцій, спрямованих на зниження курсу долара і зміцнення курсу валют країн-учасниць п'ятірки, - продовжує Кущ. - Американська економіка тоді вийшла з рецесії, а той період увійшов в історію як сім міцних років періоду Рейгономики. Але для інших країн це мало катастрофічні наслідки. Та ж Японія увійшла в дефляційну пастку та отримала кризу - з низькими темпами економічного зростання".


Зараз розглядаються два основних варіанти зниження доларового навантаження: або в рамках МВФ буде досягнуто якусь угоду про транснаціональне проведення скоординованих валютних інтервенцій. Або США самі підуть на це, знецінивши долар і зміцнивши валюти країн-торгових конкурентів (ті ж Китай, Індія). За словами фінансового експерта, якщо все відбудеться в односторонньому порядку, наслідки будуть більш руйнівні.


"Це впливає на Україну наступним чином: слабкий долар не так тисне на гривню. Наша гривня буде зміцнюватися по відношенню до долара, але знецінюватися по відношенню до євро, - пояснює Кущ. - Це добре для нашого експорту, який переважно оплачується в доларах. Але погано в розрізі енергетичного імпорту, оскільки дешевий долар - це завжди дорога сировина, в першу чергу нафта, газ, вугілля. Але ми виграємо від зростання експортних цін на метал, залізну руду, можливо зерно. Ослаблений тиск на курс гривні призведе до того, що інвестори в пошуках позитивної прибутковості будуть заходити на наш ринок. Загалом же експортери виграють, а їздити в Європу стане дорожче. У той же час, в "плюсі" виявляться наші трудові мігранти, заробляють в євро".

Як повідомляли "Коментарі", МВФ проаналізував динаміку долара США і прийшов до висновку, що курс американської валюти значно завищений.